Αμάρανθος: Πώς μαγειρεύεται το λουλούδι που δεν μαραίνεται ποτέ;
Αμάρανθος: Πώς μαγειρεύεται το λουλούδι που δεν μαραίνεται ποτέ;
Ο αμάρανθος έχει καταγωγή από τη Νότια Αμερική αλλά πήρε την ονομασία του από την ελληνική γλώσσα και σημαίνει το λουλούδι που ποτέ δε μαραίνεται. Οι Αζτέκοι και οι Ίνκας χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του ως βασικό υλικό στη διατροφή τους. Για παράδειγμα τον μαγείρευαν σε χυλό, τους σπόρους του τους έκαναν αλεύρι και έφτιαχναν ψωμί ή παρασκεύαζαν κάποιο είδος μπίρας. Φυσικά δεν εκμεταλλευόντουσταν μόνο τους καρπούς του. Κατανάλωναν και τα φύλλα του φυτού, η γεύση τους θυμίζει σπανάκι, καθώς και τα άνθη του, τα οποία είναι κόκκινα. Με λίγα λόγια τίποτα δεν άφηναν να πάει χαμένο από τον αμάρανθο ή αμάρανθο. Γιατί όχι κι εμείς;
Πώς τον μαγειρεύουμε
Ανακαλύψαμε ότι o αμάρανθος μπορεί να ψηθεί, να βράσει, να προσθετεί σε άλλα πιάτα, αφού είναι αρκετά ευέλικτο υλικό. Εδώ είναι μερικοί τρόποι:
• Ως δημητριακό πρωινού. Τον αφήνουμε να σιγοβράσει. Δίνει μία ευχάριστη γλυκιά γεύση ενώ χυλώνει το πρωινό μας. Χρησιμοποιούμε μια αναλογία από 1 1/2 φλυτζάνια υγρού προς 1/2 φλυτζάνι αμάρανθου. Ρίχνουμε τον αμάρανθο και το νερό ή χυμό μήλου σε μια μικρή κατσαρόλα. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι, έτσι, ακάλυπτα, μέχρι να απορροφηθεί το νερό, για περίπου 20 λεπτά. Προσθέτουμε φρούτα, ξηρούς καρπούς, κανέλα και έχουμε ένα σούπερ πρωινό χωρίς γλουτένη γεμάτο πρωτείνη και άλλα θρεπτικά συστατικά.
• Ως σνακ. Σε ένα ζεστό αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας σπόρους αμάρανθου, ανακατεύουμε μέχρι οι σπόροι να ανοίξουν. Τρώγονται ως σνακ ή τους ρίχνουμε από πάνω σε σούπες, σε σαλάτες και σε πιάτα λαχανικών. Έχουμε επίσης ακούσει ότι οι σπόροι αμάρανθου μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα σε ψωμί αλλά δεν το έχουμε δοκιμάσει ακόμη. Πάντως με το αλεύρι του που είναι φυσικά χωρίς γλουτένη (προσθέτοντας και κάποιο άλλο είδος αλευριού) μπορείτε να κάνετε σπιτικό ψωμί ή πιτούλες ή τηγανίτες. Έχετε υπόψη σας ότι το αλεύρι του χρησιμοποιείται σε όσες συνταγές δεν χρειάζονται «φούσκωμα».
• Σε συνδυασμό με άλλα δημητριακά. Όταν ψηθεί με άλλα όπως με καστανό ρύζι, ο αμάρανθος προσθέτει μία γλυκύτητα στη γεύση. Χρησιμοποιούμε μια αναλογία 1/4 φλιτζανιού αμάρανθους προς 3/4 φλιτζάνι άλλων σιτηρών και μαγειρεύουμε ως συνήθως, δηλαδή 1 μέρος αμάρανθου με άλλα δημητριακά προς 2,5 μέρη νερό.
• Τον προσθέτουμε σε σούπες και βραστά. Ο αμάρανθος δημιουργεί μία ζελατίνη γι αυτό τον χρησιμοποιούμε για να «δέσουμε» τη σούπα (λέτε να μπορεί να δέσει και σάλτσες, δεν το έχουμε δοκιμάσει ακόμη). Δύο κουταλιές αρκούν για να την κάνουν πιο πυκνή.