Γρήγορο και χειμωνιάτικο άλειμμα κάστανο
Μια από τις αγαπημένες γεύσεις του χειμώνα, τα κάστανα είναι τόσο comfort αυτή την εποχή, που προσπαθούμε να τα βάζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στη διατροφή μας με πολλούς τρόπους. Σίγουρα είναι πεντανόστιμα και σκέτα, ψητά ή βραστά, πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, μαγνήσιο, κάλιο ενώ περιέχουν και τα αντιοξειδωτικά γαλλικό οξύ και ελλαγικό οξύ, τα οποία αυξάνονται σε συγκέντρωση όταν μαγειρεύονται. Έχουν σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (54), βελτιώνουν την πέψη και είναι καλές τροφές για την καρδιαγγειακή υγεία.
Εκτός από σκέτα, σε smoothies, σωτέ με μανιτάρια και σε σαλάτες, ήρθε η ώρα να τα αξιοποιήσουμε και ως άλειμμα, για σνακ, για ορεκτικά, για τα εορταστικά και μη τραπέζια.
Υλικά
400 γραμμάρια βρασμένα κάστανα
1-2 κ.σ. καστανή ζάχαρη ή μελάσα ή σιρόπι αγαύης
2-2,5 φλιτζάνια νερό ή φυτικό γάλα
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια
Οδηγίες
Αρχικά βράστε και καθαρίστε τα κάστανά σας. Στη συνέχεια, σε μια μετρίου μεγέθους κατσαρόλα, προσθέστε το φυτικό γάλα ή νερό και τη γλυκαντική ουσία που έχετε επιλέξει. Ανακατέψτε το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η γλυκαντική ουσία μέσα στο νερό και στη συνέχεια προσθέστε τα βρασμένα κάστανα, τη βανίλια και το αλάτι. Αφήστε να σιγοβράσουν όλα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε λίγο, ειδικά προς το τέλος.
Μεταφέρετε τα κάστανα, χωρίς το υγρό, σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να δώσουν ένα μαλακό άλειμμα. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο από το νερό ή φυτικό γάλα που τα βράσατε, προκειμένου να πετύχετε τη σύσταση που θέλετε.
Μόλις το μείγμα σας κρυώσει, αποθηκεύστε το σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για 4-5 ημέρες ή στην κατάψυξη μέχρι 2 μήνες.
Choco tip
Αν θέλετε να κάνετε το άλειμμά σας σοκολατένιο, προσθέστε λίγη ψιλοκομμένη μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο και χτυπήστε μαζί μα τα ζεστά κάστανα. Η θερμότητα από τα κάστανα θα λιώσει και τη σοκολάτα. Εναλλακτικά, λιώστε τη σε μπεν-μαρί και προσθέστε τη στο άλειμμα, μειώνοντας, όμως, την ποσότητα εξαρχής της γλυκαντικής ουσίας.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.