Οι διατροφικές τάσεις του 2018: τι πρέπει να ξέρετε
Κάθε χρονιά έχει και τις τάσεις της στο φαγητό και τη διατροφή, με πολλές τροφές να προωθούνται και να μπαίνουν στο πιάτο μας από τη μια χρονιά στην άλλη, παίρνοντας πολλές φορές τη θέση άλλων, πιο παραδοσιακών. Αν και οι τάσεις δεν είναι απαραίτητο ότι αποτυπώνουν την πιο υγιεινή πλευρά της διατροφής, παρ’ όλ’ αυτά κάποιες μας κάνει πραγματικά καλό να τις ακολουθήσουμε ή έστω να τις δοκιμάσουμε και να επιλέξουμε αν μας ταιριάζουν. Ας δούμε μερικές από αυτές.
Πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης
Ίσως να έχετε διαπιστώσει και μόνοι σας αν τρώτε συχνά έξω ή παρακολουθείτε τα γαστρονομικά δρώμενα, ότι όλο και περισσότεροι σεφ στρέφονται προς το τόφου, το tempeh, το κινόα και ότι η vegan διατροφή εντάσσεται όλο και περισσότερο στα μενού των εστιατορίων. Όλα δείχνουν ότι η απομάκρυνση από το κρέας για φέτος θα είναι ακόμη πιο εύκολη, με τις εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης να μας χαρίζουν περισσότερες επιλογές χωρίς τα κορεσμένα λιπαρά του κρέατος.
Εναλλακτικό κρέας
Νέες start-up εταιρίες στο εξωτερικό ψάχνουν συνεχώς εναλλακτικές μορφές κρέατος, που να μοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο κρέας όπως το γνωρίζουμε, αλλά να μην αποτελούν απειλή ούτε για τα ζώα, ούτε για το περιβάλλον. Μια τέτοια περίπτωση είναι το κρέας από βλαστοκύτταρα που αναμένεται να βγει στην αγορά τα επόμενα χρόνια, ένα προϊόν που μοιάζει πολύ με κρέας, αλλά χωρίς την περιβαλλοντική καταστροφή και τη σφαγή ζώων, χάρη σε βλαστοκύτταρα που αναγεννώνται σε δεξαμενές. Μια άλλη start-up τεχνολογίας τροφίμων κατάφερε να επινοήσει ένα βιώσιμο τρόπο παραγωγής της αιμίνης του κρέατος, δηλαδή της ουσίας που δίνει το χρώμα και τη γεύση που ξέρουμε στο κρέας, η οποία μπορεί να προστεθεί σε ένα μπέργκερ λαχανικών και να δώσει την ίδια αίσθηση με ένα μπέργκερ κρέατος. Όλα αυτά βέβαια βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και μένει να αποδειχτεί κατά πόσο είναι και υγιεινά, αλλά μέχρι στιγμής φανερώνεται μια σαφής στροφή προς την ανάγκη για εναλλακτικό και βιώσιμο κρέας.
Τοπική παραγωγή
Ακόμη και σεφ μεγάλων εστιατορίων πλέον στρέφονται προς τη δημιουργία δικής τους φάρμας, ώστε να χρησιμοποιούν φρέσκα και δικά τους βιολογικά προϊόντα και να δίνουν φρεσκάδα και υγιεινή χροιά στα πιάτα τους. Αν, λοιπόν, έχετε κι εσείς κάποιον γνωστό παραγωγό, προτιμήστε να προμηθεύεστε από εκεί τα προϊόντα σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να νοικιάσετε ένα χώρο σε διάφορες φάρμες της Αττικής και να δημιουργήσετε το δικό σας μποστάνι, να προμηθεύεστε προϊόντα από εκεί αν υπάρχει η δυνατότητα ή να φτιάξετε το δικό σας μικρό μποστάνι στον κήπο ή τις γλάστρες σας! Όσο πιο τοπικά (και βιολογικά) τόσο πιο καλά.
Τσάι
Το τσάι έχει μπει πιο ενεργά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και φέτος θα είναι πιο δημοφιλές από ποτέ, με τις πωλήσεις του τσαγιού βοτάνων, αλλά και του πράσινου συγκεκριμένα, να βρίσκονται σε συνεχή αύξηση όσον αφορά την κατανάλωση στο σπίτι. Συν τοις άλλοις, όλο και περισσότερα τεϊοποτεία ανοίγουν, με διάφορες ποικιλίες και αρώματα, δίνοντας στο τσάι μια πολύ ισχυρή θέση πλάι στον καφέ. Προτιμήστε το και καταναλώνετέ το χωρίς ζάχαρη και γάλα, για να λαμβάνετε στο μέγιστο τα οφέλη του.
Ποτά χωρίς αλκοόλ
Είναι τα λεγόμενα mocktail και πρόκειται για κοκτέιλ που δεν περιέχουν αλκοόλ και κερδίζουν έδαφος χρόνο με το χρόνο. Η νέα γενιά, μάλιστα, φαίνεται να καταναλώνει αλκοόλ όλο και λιγότερο σε σχέση με παλιότερες γενιές και η τάση κινείται ανάμεσα σε μη αλκοολούχα ποτά, premium τόνικ με ενδιαφέρουσες γεύσεις και βοτανικά κοκτέιλ. Ό,τι κι αν προτιμήσετε, αποφύγετε να τους προσθέτετε ζάχαρη και αλάτι.
Τροφές φιλικές προς το έντερο
Μιλάμε φυσικά για τις τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, οι οποίες τα τελευταία χρόνια αυξάνονται και γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Οι προβιοτικές αυτές τροφές (τροφές που περιέχουν ωφέλιμα βακτήρια), όπως το κεφίρ, το γιαούρτι, το ξινολάχανο, το kimchi, το miso, αλλά και οι πρεβιοτικές (τροφές που δημιουργούν τροφή για τα καλά βακτήρια), όπως το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα σπαράγγια, είναι το Α και το Ω για την υγεία του εντέρου και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και είναι καλό να βρίσκονται καθημερινά στη διατροφή μας.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.