Οι συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη διατροφή σας
Μια θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή, θα σας χαρίσει καλύτερη υγεία, ένα δυνατό ανοσοποιητικό που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις απειλές και σίγουρα περισσότερη ενέργεια και καλή διάθεση. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να απολαμβάνετε τη διατροφή σας κι όχι να αποτελεί καταναγκαστικό έργο.
Οι τροφές που έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία, θα διαπιστώσετε ότι σας είναι οικείες, εύκολα διαθέσιμες και συστήνουν τις πέντε βασικές ομάδες τροφών. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε εύκολα να πετύχετε την ισορροπία στη διατροφή σας, χωρίς στρες.
Ξεκινήστε, λοιπόν, διαλέγοντας από τις βασικές διατροφικές ομάδες.
-Πολύχρωμα φρούτα και 100% φυσικοί χυμοί
-Πολύχρωμα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένης της πατάτας
-Ολική άλεση και ενισχυμένα δημητριακά, πλούσια σε φυτικές ίνες
-Όσπρια
-Καλά λιπαρά από ξηρούς καρπούς και σπόρους
-Γαλακτοκομικά ή ενισχυμένα plant-based γάλατα, γιαούρτια και τυριά
-Άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά και για όσους απέχουν από τα ζωικά, τροφές από σόγια όπως τόφου και tempeh, φασόλια, φακές, ξηροί καρποί
Με βάση αυτές τις ομάδες, δείτε μερικούς τρόπους να ενσωματώσετε θρεπτικές τροφές στην καθημερινή σας διατροφή.
-Κάντε τη βρόμη σας κρεμώδη, προσθέτοντάς της γάλα της αρεσκείας σας, αντί για νερό, μαζί με μερικά καρύδια και σταφίδες για έξτρα καλά λιπαρά, σίδηρο και φυτικές ίνες.
-Φτιάξτε σάντουιτς με ψωμάκι ολικής άλεσης ή βιολογικό ψωμάκι με φιλτραρισμένο νερό, εμπλουτισμένο με ωμέγα-3. Βγάλτε από το σάντουιτς τα αλλαντικά και τη μαγιονέζα και προσθέστε του αβοκάντο, ντομάτα, αγγούρι, τόφου, χούμους κ.ο.κ.
-Όταν πρόκειται να φάτε έξω, ψάξτε στο μενού για θρεπτικές επιλογές, όπως σαλάτες με θαλασσινά και ντρέσινγκ με βάση το ελαιόλαδο, ψητές πατάτες με σάλτσα αντί για μπέικον, ψητά λαχανικά, μαύρα φασόλια, λαχανικά stir-fry, τόφου, καστανό ρύζι.
-Προτιμήστε το βιολογικό κατσικίσιο, από το αγελαδινό γάλα ή δώστε ευκαιρία στα εμπλουτισμένα φυτικά γάλατα που είναι πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνες, προτιμώντας τα χωρίς ζάχαρη.
-Προτιμάτε πάντα το ολόκληρο φρούτο από τον χυμό του, αλλά αν θέλετε να πιείτε χυμό, φροντίστε να είναι σπιτικός και 100% φυσικός.
-Προσθέστε στις σαλάτες και στα φαγητά σας ξηρούς καρπούς και σπόρους, ώστε να τους δώσετε έξτρα τραγανή αίσθηση, καλά λιπαρά, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.
-Αν καταναλώνετε κόκκινο κρέας, μην ξεχνάτε ότι η σύσταση της μεσογειακής διατροφής είναι 90 γραμμάρια κάθε 15 ημέρες κι όχι 1-2 φορές την εβδομάδα όσο θέλουμε, όπως συνηθίζεται. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κόκκινο κρέας έχει χαρακτηριστεί ως πιθανότατα καρκινογόνο.
-Προτιμήστε τα βιολογικά λαχανικά και φροντίστε να τα ξεπλένετε σωστά, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να φάει κάθε μέλος της οικογένειας. Από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μέχρι τις πιπεριές, τα καρότα, τα σέλερι στικ, το αγγούρι κ.ο.κ. φροντίστε να είναι πλυμένα και εύκαιρα για απογευματινό σνακ.
-Εξασφαλίστε ότι τα γεύματά σας θα περιλαμβάνουν πάντα σε μεγάλη ποσότητα (μισό πιάτο) λαχανικά και φροντίστε τα συνοδευτικά να είναι ρύζι, όσπρια και λαχανικά αντί για πατάτες τηγανητές. Επικεντρωθείτε στις σούπες και τους ζωμούς λαχανικών τώρα που χειμωνιάζει και πείτε «ναι» στα όσπρια και την ολική άλεση. Προσθέστε όσπρια στις σαλάτες σας, αν τα παιδιά δεν τα καταναλώνουν σκέτα ή ακόμη και στις σάλτσες των ζυμαρικών σας.
-Για επιδόρπιο, προτιμήστε ωμές μπάρες με βρόμη ολικής άλεσης, αποξηραμένα φρούτα, μέλι ή σιρόπι αγαύης και κακάο, όπως και smoothies με φρούτα, φυτικά βούτυρα, χαρουπόμελο, κακάο.
Όσο πειραματίζεστε και ψάχνεστε, πάντα θα βρίσκετε τρόπους και συνταγές να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας, ακόμη και με τροφές που αλλιώς δε θα καταναλώνατε. Κάντε το για εσάς και τα παιδιά σας!
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.