Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Κόκκινο κρασί και μικροβίωμα εντέρου: τι λέει νέα έρευνα

Ξέρουμε τόσα χρόνια ότι το κόκκινο κρασί (με μέτρο) κάνει καλό στην καρδιά, χάρη στα αντιοξειδωτικά του, όπως η ρεσβερατρόλη. Νέα μελέτη, όμως, δείχνει ότι μας ωφελεί κι αλλού: στο μικροβίωμα του εντέρου.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα ερευνητών του King’s College London, δημοσιεύτηκε στο Journal Gastroenterology και έδειξε συγκεκριμένα ότι όσοι καταναλώνουν κόκκινο κρασί, παρουσιάζουν αυξημένη ποικιλομορφία στο μικροβίωμα σε σχέση με όσους δεν το καταναλώνουν, πράγμα που αποτελεί σημάδι καλής υγείας του εντέρου. Ακόμη, φάνηκε να υπάρχει διασύνδεση κόκκινου κρασιού και επιπέδων παχυσαρκίας, αλλά και «κακής» χοληστερόλης, κάτι το οποίο και πάλι εν μέρει συνδέεται με το μικροβίωμα του εντέρου.

Στο πλαίσιο της μελέτης, εξετάστηκε η επίδραση της μπίρας, του μηλίτη, του κόκκινου κρασιού, του λευκού κρασιού και τον αποσταγμάτων στο μικροβίωμα του εντέρου και στην υγεία 916 διδύμων γυναικών από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε ομάδες εθελοντών από το Βέλγιο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το μικροβίωμα του εντέρου όσων κατανάλωναν κόκκινο κρασί παρουσίαζε περισσότερη ποικιλομορφία σε σχέση με όσους δεν έπιναν κόκκινο κρασί, κάτι που δεν παρατηρήθηκε με την κατανάλωση λευκού κρασιού, μπίρας και αποσταγμάτων. Όλο αυτό, βέβαια, παρατηρείται με μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, σύμφωνα με την πρώτη επικεφαλής της μελέτης, Dr. CarolineLeRoy, ενώ τα ίδια αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε όλες τις ομάδες σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες και Βέλγιο. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν τους παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος, η διατροφή, όπως και το κοινωνικοοικονομικό status των συμμετεχόντων, εντοπίζοντας και πάλι τον συσχετισμό.

Το μικροβίωμα είναι το σύνολο των μικροοργανισμών σε ένα περιβάλλον και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία. Μια ανισορροπία ανάμεσα στα καλά και στα κακά μικρόβια του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα στη συνολική υγεία ενός ανθρώπου, όπως αδύναμο ανοσοποιητικό, πρόσληψη βάρους ή υψηλή χοληστερόλη. Απεναντίας, το μικροβίωμα του εντέρου που χαρακτηρίζεται από υψηλό ποσοστό διαφορετικών ειδών βακτηρίων θεωρείται δείκτης καλής εντερικής υγείας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτός ο συσχετισμός μεταξύ κόκκινου κρασιού και μικροβιώματος είναι οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού. Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκουμε σε πολλά φρούτα και λαχανικά, με πολλαπλές ιδιότητες, που δρουν κυρίως ως καύσιμο στους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στον οργανισμό μας.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί με στόχο να ερευνήσουν τις επιδράσεις του κόκκινου κρασιού στο έντερο τουλάχιστον τριών χιλιάδων ατόμων σε τρεις διαφορετικές χώρες, η οποία εμπλούτισε τις γνώσεις μας όσον αφορά τα υψηλά επίπεδα πολυφαινολών στη φλούδα του σταφυλιού, όπως αναφέρει ο επικεφαλής καθηγητής της μελέτης, TimSpector.

Πόσο κρασί, όμως, πρέπει να πίνουμε για να έχουμε τα ανάλογα αποτελέσματα; Η Dr. LeRoy συμβουλεύει η κατανάλωση να γίνεται με μέτρο. Λίγο κόκκινο κρασί μια φορά στις δυο εβδομάδες φαίνεται να είναι αρκετό για να δώσει οφέλη. Αν πίνετε αλκοόλ καθημερινά, προτιμήστε το κόκκινο κρασί και φροντίστε να πίνετε μικροποσότητες.

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button