Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Νέα έρευνα για τα φλαβονοειδή: ασπίδα κατά του καρκίνου και της καρδιοπάθειας

Όσα χρόνια κι αν περάσουν από τότε που μας το έλεγαν οι γιαγιάδες μας, το «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» δεν παύει να αποδεικνύεται ξανά και ξανά. Αυτή τη φορά λόγω της περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή, τα οποία δρουν ως αντιοξειδωτικά, δρουν κατά της φλεγμονής και τα συναντάμε σε τροφές όπως τα μήλα, το πράσινο τσάι, τα εσπεριδοειδή, τη μαύρη σοκολάτα, το κόκκινο κρασί, τα μούρα, τα όσπρια.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal Nature Communications, όσοι κατανάλωναν περισσότερες τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή παρουσίαζαν μικρότερη πιθανότητα θανάτου από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις, σε σχέση με όσους παρουσίαζαν μειωμένη κατανάλωση. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Edith Cowan στην Αυστραλία σε περισσότερους από 53 χιλιάδες Δανούς σε περίοδο πάνω από 23 χρόνια και φάνηκε, μάλιστα, ότι η προστατευτική δράση των φλαβονοειδών ήταν πιο έντονη σε όσους κάπνιζαν ή έκαναν έντονη χρήση αλκοόλ. Τα οφέλη από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, λοιπόν, αποδεικνύονται για ακόμη μια φορά, με τους ερευνητές να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν περισσότερα, ειδικά αν παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο καρκίνου ή καρδιοπαθειών, σε συνδυασμό με τη διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ.

Πρότερες έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι περίπου 7,8 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο λόγω της περιορισμένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, που σημαίνει λιγότερα από 800 γραμμάρια συνολικά την ημέρα.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι περίπου 500mg φλαβονοειδών καθημερινά φαίνεται να προστατεύουν ενάντια σε αυτές τις σοβαρές παθήσεις. Αν και δεν παρατηρήθηκε έξτρα προστασία ενάντια στις καρδιακές παθήσεις και στη θνητότητα από κάθε αιτία σε μη καπνιστές και όσους κατανάλωνουν αλκοόλ σε μέτριες ποσότητες αν αύξαναν την κατανάλωση φλαβονοειδών, παρ’ όλ’ αυτά η προστασία ενάντια στον καρκίνο φάνηκε να αυξάνεται με την κατανάλωση μέχρι 1000mg φλαβονοειδών την ημέρα.

Τα αποτελέσματα αυτά ρίχνουν φως στην πιθανότητα δημιουργίας συγκεκριμένων δόσεων με αυτά τα θρεπτικά συστατικά, προκειμένου να υπάρξουν οφέλη στην υγεία. Ωστόσο, καμιά θρεπτική ουσία και κανένα φλαβονοειδές δεν κάνει μόνο του τη «δουλειά». Χρειάζεται ισορροπία αυτών και άλλων θρεπτικών στοιχείων που βρίσκουμε σε φυσικές τροφές, ώστε να έχουμε τα αποτελέσματα που αναζητάμε στην υγεία μας.

Είναι, επίσης, σημαντικό να καταναλώνουμε ποικιλία διαφορετικών φλαβονοειδών που συναντάμε σε διαφορετικές φυτικές τροφές, π.χ. 1 φλιτζάνι τσάι, 1 μήλο, 1 πορτοκάλι, 100 γραμμάρια. μύρτιλα, 100 γραμμάρια μπρόκολο ξεπερνούν τα 500mg μιας ευρείας γκάμας φλαβονοειδών που χρειαζόμαστε καθημερινά.

Τα φλαβονοειδή και η μείωση της φλεγμονής
Στις φυτικές τροφές βρίσκονται περισσότερες από 6 χιλιάδες ουσίες που αναγνωρίζονται ως φλαβονοειδή. Οι αυστραλοί ερευνητές, αν και δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν ακριβώς το γιατί τα φλαβονοειδή μας προστατεύουν ενάντια στον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις, υποπτεύονται ότι η αντιφλεγμονώδης τους δράση παίζει ρόλο.

Η κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρου αυξάνουν τη φλεγμονή και προκαλούν ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες. Από την άλλη, τα φλαβονοειδή φαίνεται πως έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που μπορεί να εξηγήσει τη μείωση κινδύνου από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Πέραν τούτου, μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Epidemiology έδειξε ότι τα φλαβονοειδή μειώνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, ενώ αναμένεται follow-up μελέτη που θα εμβαθύνει στους τύπους φλαβονειδών που μας προστατεύουν καλύτερα. Μέχρι τότε, γεμίστε το πιάτο σας με φρούτα και λαχανικά, ακόμη περισσότερο αν είστε καπνιστές ή καταναλώνετε αλκοόλ.

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button