Εσείς μασάτε σωστά το φαγητό σας;
Μπορεί να σας φαίνεται μια βαρετή διαδικασία, μερικές φορές και άχαρη, αλλά στην πραγματικότητα το μάσημα της τροφής είναι η αρχή του πεπτικού μας και όσο πιο σωστά το κάνουμε, τόσο περισσότερο βοηθάμε την πέψη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που οι γιαγιάδες μας μας έλεγαν πάντα να μασάμε πιο πολύ το φαγητό μας.
Δυστυχώς, οι περισσότεροι –αν όχι όλοι- μασούν βιαστικά και όχι σωστά την τροφή, μη δίνοντας την ευκαιρία στο σώμα και τον οργανισμό τους να δώσει το 100% αυτού που μπορεί. Συγκεκριμένα, η σωστή μάσηση:
-Χαρίζει ενέργεια. Όταν μασάμε σωστά την τροφή, παίρνουμε περισσότερη ενέργεια και θρεπτικές ουσίες από αυτή, τις οποίες ο οργανισμός θα αξιοποιήσει στη συνέχεια. Τα πεπτικά όργανα θα λειτουργήσουν πιο ήπια, με λιγότερη φθορά, δυσφορία και οσμές. Όταν μασάτε σωστά, οι σύνθετοι υδατάνθρακες που καταναλώνετε θα μετατραπούν σε γλυκόζη στον οργανισμό και θα σας χαρίσουν ενέργεια. Όταν μασάτε βιαστικά, λαμβάνετε μόνο ένα μέρος των οφελών μιας τροφής και ουσιαστικά την «σπαταλάτε», αφού δεν την εκμεταλλεύεστε όσο μπορείτε. Για σκεφτείτε, θα γεμίζατε ποτέ το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας μέχρι τη μέση και την υπόλοιπη βενζίνη απλώς να την ψεκάζατε σε όλο το αυτοκίνητο; Μάλλον όχι…
-Βοηθά στην ενσυνειδητότητα. Αν και το μάσημα της τροφής δεν απαιτεί ενσυνειδητότητα -μπορείτε να μασάτε ενώ βλέπετε τηλεόραση ή διαβάζετε κάτι- και μπορεί να συνδεθεί με αυτή, αλλά αυτό γίνεται σε δεύτερο επίπεδο. Αν για παράδειγμα μασάτε τους σύνθετους υδατάνθρακες σωστά, θα στείλετε ειρηνικά σήματα στον εγκέφαλό σας κι αυτό θα δημιουργήσει αβίαστη ενσυνειδητότητα, αλλά αυτό θα συμβεί μετά τη μάσηση. Δεν χρειάζεται, λοιπόν να στρέφετε όλη την προσοχή σας εκεί, αρκεί να το κάνετε σωστά.
-Συμβάλλει στην καλύτερη πέψη. Στη στοματική μας κοιλότητα, εκτός του ότι βρίσκονται οι παρωτιδικοί αδένες οι οποίοι εκκρίνουν ένα πεπτικό ένζυμο συγκεκριμένο για τους υδατάνθρακες (την αμυλάση), βρίσκονται και οι γομφίοι, οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι για να λιώσουν τις τροφές. Ειδικά οι σύνθετοι υδατάνθρακες απαιτούν καλή μάσηση και συνδυασμό με την αμυλάση, ώστε να απελευθερώσουν τα σάκχαρά τους. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στο στόμα, γι’ αυτό μην θεωρείται ότι η πέψη ξεκινά πιο μετά.
-Έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Το σάλιο μας είναι αλκαλικό, άρα μειώνει τη φλεγμονή. Σίγουρα χρειάζεται μια σωστή διατροφή, χωρίς επεξεργασμένες τροφές με πολλά φρούτα και λαχανικά και ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής για να κρατήσουμε τη φλεγμονή (που σχετίζεται με καρκίνο, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, αυτοάνοσα) μακριά, αλλά και το σωστό μάσημα της τροφής βοηθάει. Μασώντας 50-100 φορές μπορείτε να αλκαλοποιήσετε σχεδόν τα πάντα, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην απώλεια βάρους (όσο πιο πολύ μασάτε, τόσο περισσότερο απολαμβάνετε την τροφή και δίνετε χρόνο στον εαυτό σας να καταλάβει ότι χόρτασε, άρα τρώτε λιγότερο).
Πώς, λοιπόν, πρέπει να μασάμε για να έχουμε οφέλη; Σίγουρα όχι όπως το κάναμε μέχρι τώρα, όπου απλώς κόβαμε με τα δόντια μας την τροφή μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πνιγούμε αν την καταπιούμε. Η σωστή διαδικασία είναι να λιώνουμε τους σύνθετους υδατάνθρακες και να τους ανακατεύουμε με σάλιο για λίγη ώρα, μέχρι 30 δευτερόλεπτα ή ακόμη κι ένα λεπτό. Να συμπεριλάβουμε στη διαδικασία τους γομφίους, μασώντας 50 φορές –ή και 100 αν έχετε όρεξη. Αυτή η διαδικασία μεταμορφώνει αυτό που θεωρούσαμε γευστικό σε έναν γλυκό, υγρό χυλό στο στόμα πριν τον καταπιούμε. Σίγουρα χρειάζεται εξάσκηση και παρ’ όλο που μπορεί να σας φανεί πολύπλοκο και παράξενο στην αρχή, θα διαπιστώσετε ότι αξίζει τον κόπο.
Συμβουλές που θα βοηθήσουν στη διαδικασία
-Δοκιμάστε το μόνοι σας: Μην το δοκιμάστε πρώτη φορά όταν βγείτε έξω με μια παρέα, καθώς η συζήτηση μπορεί να μειώσει την παραγωγή σάλιου και η διαδικασία ίσως σας πιέσει με κόσμο γύρω σας. Δοκιμάστε το στην αρχή μόνοι σας και όταν αρχίσετε να νιώθετε τα οφέλη, θα βρείτε τρόπο να το προσαρμόσετε στην καθημερινότητά σας.
-Μασήστε το τελευταίο 1/3 του γεύματός σας: Επειδή είναι δύσκολο να ελέγχετε το μάσημα της τροφής όταν πεινάτε πολύ, αφήστε αυτή τη διαδικασία για το τελευταίο 1/3 του γεύματός σας. Στην αρχή μπορείτε να φάτε πιο γρήγορα, έπειτα πιο αργά και στο τελευταίο τρίτο να μασήσετε πιο σωστά. Έτσι μπορεί να αποφύγετε και το φούσκωμα.
-Χρησιμοποιήστε τουρσί: Στις πρώτες μπουκιές του φαγητού σας, προσθέστε λίγη ελιά ή ξινολάχανο ή κάποια άλλη τροφή τουρσί για να διεγείρετε την παραγωγή σάλιου και να διευκολύνετε το μάσημα τροφής.
-Κρατήστε το πίσω μέρος του στόματός σας κλειστό: Σκεφτείτε ότι γεύεστε μια γουλιά κρασί και θέλετε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις γεύσεις και τις νότες του. Όταν το κάνετε αυτό, συνήθως κρατάτε το πίσω μέρος του στόματός σας κλειστό. Δοκιμάστε το με τον ίδιο τρόπο και όταν μασάτε φαγητό. Μην καταπίνετε μόλις μασήσετε λίγο-λίγο. Προσπαθήσετε να καταπιείτε όλη την μπουκιά μαζί αφού τη μασήσετε τουλάχιστον 50 φορές. Στην αρχή όλο αυτό ίσως σας δυσκολέψει, αλλά θα δείτε ότι με τον καιρό θα συνηθίσετε και θα βελτιωθείτε.
-Γύρετε λίγο μπροστά, αν χρειαστεί: Το να γύρετε το κεφάλι λίγο μπροστά βοηθά ώστε να καταπολεμήσετε την ανάγκη να καταπιείτε όσο μασάτε.
-Μετρήστε: Μασήστε 10 φορές ενώ μασάτε και σηκώστε ένα δάχτυλο της παλάμης. Έπειτα μετρήστε άλλες 10 και σηκώστε άλλο ένα. Συνεχίστε έτσι μέχρι να φτάσετε 5 δάχτυλα, όπου μπορείτε να καταπιείτε.
Τα γλυκά και τα φρούτα είναι πιο δύσκολα να τα μασήσετε, γι’ αυτό μην σας απασχολούν τόσο. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα, οπότε διασπώνται πολύ πιο εύκολα. Εσείς δοκιμάστε τα παραπάνω όταν τρώτε λαχανικά, δημητριακά και όσπρια. Ξεκινήστε πιο χαλαρά κι όταν συνηθίσετε, κάντε σε κάθε μπουκιά, σε κάθε γεύμα, κάθε μέρα, ακολουθώντας πάντα μια ισορροπημένη διατροφή, βασισμένη σε φυτικές τροφές. Θα νιώσετε πιο ελαφρείς, με περισσότερη ενέργεια, θα βελτιωθούν προβλήματα δυσκοιλιότητας και δεν θα θέλετε να σταματήσετε!
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.