Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Τόφου και περιβάλλον

Όσοι ακολουθείτε τη χορτοφαγία ή τη vegan διατροφή, όσοι απέχετε από κρέας ή/και γαλακτοκομικά για λόγους υγείας (αυτοάνοσα, καρκίνος, χρόνιες παθήσεις) ή για λόγους ηθικής, το τόφου σίγουρα είναι σημαντικό κομμάτι της διατροφής σας. Όσοι, μάλιστα, ακολουθούν αυτό το είδος διατροφής για λόγους ηθικής και περιβάλλοντος, πιθανόν να έχουν ακούσει και για πρόσφατους ισχυρισμούς σε άρθρο του Independent ότι το τόφου μπορεί να είναι χειρότερο για το περιβάλλον από το κρέας, κάτι που ακούγεται ανησυχητικό.

Το άρθρο αυτό με ισχυρισμούς αγροτών ότι το τόφου μπορεί να είναι χειρότερο για το περιβάλλον από το κρέας προέκυψε από μια ομιλία που έδωσε ο dr Graham McAuliffee του Ινστιτούτου Rothamsted, ο οποίος μίλησε στην Ένωση Αγροτών για την αδημοσίευτη έρευνά του σχετικά με το τόφου, ισχυριζόμενος ότι έχει χειρότερη επίδραση στο περιβάλλον από το χοιρινό, το μοσχάρι και το κοτόπουλο. Ο ίδιος, μάλιστα, αναφέρει ότι τα ευρήματά του πρέπει να αξιολογηθούν με προσοχή, λόγω του ότι προς το παρόν αποτελούν μια ένδειξη.

Χωρίς αμφιβολία, οι φυτικές τροφές έχουν πάντα χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε σχέση με τα προϊόντα της κτηνοτροφίας, όπως αναφέρει ο ίδιος. Συνεχίζει, όμως, αναφερόμενος στο τόφου, λέγοντας πως η ενέργεια που καταναλώνεται για την παραγωγή του καθώς πρόκειται για επεξεργασμένη τροφή, σε συνδυασμό με την πρωτεΐνη που μας παρέχει, η οποία δεν πέπτεται το ίδιο με τα προϊόντα με βάση το κρέας, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει τελικά υψηλότερη δυναμική στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, σε σχέση με άλλα μονογαστρικά ζώα –τα μονογαστρικά ζώα έχουν μόνο ένα στομάχι, όπως φανερώνει και η ονομασία τους, όπως και οι άνθρωποι, και σε αυτά ανήκουν τα άλογα, τα κουνέλια, οι σκύλοι, τα γουρούνια, οι αρουραίοι. Οι αγελάδες, όμως, που καταναλώνουμε κατά κόρον είναι μηρυκαστικά κι έχουν ένα πολύπλοκο συνδυασμό στομαχιού με 4 τμήματα, που σημαίνει ότι δεν εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία με το κρέας των ζώων από τα οποία το τόφου είναι χειρότερο για το περιβάλλον.

Στο άρθρο του Independent αναφέρεται, επίσης, και η μελέτη του Joseph Poore, η οποία αναφέρει ότι η αποφυγή του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων από τη διατροφή μας, μπορεί να μειώσει το ανθρακικό αποτύπωμα από το φαγητό του καθενός μας μέχρι και 73%. Η μελέτη του Poore, η οποία χαίρει εκτίμησης από πολλούς επιστήμονες, δείχνει πόσο καταστροφική είναι για το περιβάλλον η παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών, ειδικά σε σύγκριση με τις φυτικές τροφές, συμπεριλαμβανομένου και του τόφου.

Τι συμβαίνει με το τόφου
Το τόφου είναι μια παραδοσιακή τροφή που παράγεται από γάλα σόγιας, το οποίο πρώτα θρομβώνεται και στη συνέχεια, τα πήγματα που προκύπτουν πιέζονται και μας δίνουν την τελική του μορφή –παρόμοια διαδικασία με αυτή που μας δίνει και το τυρί και σίγουρα όχι χειρότερη από αυτή που φέρνει το μοσχαρίσιο μπιφτέκι στο πιάτο μας.

Το τόφου αποτελεί, επίσης, πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και δεν θα έπρεπε να θεωρείται βαριά επεξεργασμένη τροφή, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις και από μεγάλες εταιρίες, τα συστατικά του είναι νερό, φασόλια σόγιας και θειικό ασβέστιο, το αποτελεί στερεοποιητικό παράγοντα που βελτιώνει το περιεχόμενο ασβεστίου στο τόφου. Τα συστατικά του είναι ελάχιστα και παρά τα όσα λένε οι πολέμιοι της vegan διατροφής που ολοένα κερδίζει έδαφος, υπόκειται σε εξαιρετικά μικρότερη επεξεργασία από το μπέικον και τα λουκάνικα, τα οποία αποτελούν και περιβαλλοντικό κίνδυνο και σχετίζονται με καρκίνο.

Το να μπαίνει στο στόχαστρο πολλών ως περιβαλλοντικός εχθρός, την ίδια στιγμή που η δυτικού τύπου διατροφή που είναι επιβαρυμένη με συχνή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και γαλακτοκομικών είναι σαφώς πιο επιβαρυντική για την υγεία και το περιβάλλον, είναι αποπροσανατολισμός. Συν τοις άλλοις, η μεγαλύτερη αποψίλωση στον Αμαζόνιο συμβαίνει για την καλλιέργεια σόγιας ως τροφή των ζώων, για να μπορούν οι άνθρωποι να καταναλώνουν στη συνέχεια κρέας, που σημαίνει ότι τελικά η κατανάλωση κρέατος είναι αυτή που επιβαρύνει.

Αν, λοιπόν, ενδιαφέρεστε πραγματικά για το περιβάλλον, κόψτε το κρέας και τα επεξεργασμένα κρεατικά από τη διατροφή σας και επιλέγετε περισσότερο (βιολογικό) τόφου!

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button