Καζεΐνη και καρκίνος
Όσοι δεν την έχετε ακούσει, η καζεΐνη είναι η κύρια πρωτεΐνη του γάλακτος και τη συναντάμε σε γαλακτοκομικά, όπως το τυρί και το γιαούρτι. Αν και διαφέρει πολύ από την πρωτεΐνη ορού γάλακτος, μπορεί να είναι το ίδιο επιζήμια για την υγεία, καθώς διασπάται αργά και μπορεί να μας βλάψει κατά τη διαδικασία. Ως κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα, έχω μιλήσει πολλές φορές γι’ αυτή.
Ο Dr. T. Colin Campbell, συγγραφέας του περίφημου The China Study και πολύ γνωστός στους κύκλους της vegan διατροφής και της φυτοφαγίας, αναφέρει ότι μελέτες του έχουν δείξει πως η καζεΐνη είναι ίσως ένας από τους πιο σχετικούς παράγοντες που έχουν βρεθεί ότι προωθούν τον καρκίνο.
Πιο συγκεκριμένα, μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Ινδούς επιστήμονες, περιλάμβανε έκθεση ποντικών σε καρκινογόνες αφλατοξίνες, όπως και σε καζεΐνη. Η μείωση της κατανάλωσης πρωτεΐνης από το σύνηθες 20% στο μόλις 5% φάνηκε να αποτρέπει ολοκληρωτικά τη δημιουργία καρκίνου σύμφωνα με δημοσίευμα του veganforlife.nl. Απεναντίας, η διατήρηση των επιπέδων πρωτεΐνης στο 20% με έκθεση στην καρκινογόνο αυτή ουσία, οδήγησε σε καρκίνο στα ποντίκια. Η διασύνδεση μεταξύ καρκίνου και καζεΐνης ήταν τόσο συγκεκριμένη σύμφωνα με τα πειράματα, που οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορούν να «ενεργοποιήσουν» και να «απενεργοποιήσουν» την ανάπτυξη καρκίνου στα ζώα του εργαστηρίου, απλώς προσαρμόζοντας τα επίπεδα διαιτητικής καζεΐνης.
Τυρί και εθισμός
Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο εθιστικό είναι το τυρί για εσάς; Ακόμη και για όσους στρέφονται στη φυτοφαγία και τον vegan τρόπο διατροφής, η διακοπή του τυριού κι όχι του κρέατος είναι από τα πιο δύσκολα σημεία μετάβασης. Αυτό συμβαίνει γιατί το τυρί πέπτεται με αργό ρυθμό και οι καζομορφίνες, που αποτελούν ένα είδος οπιούχας φυσικής ένωσης, τύπου μορφίνης και βρίσκονται στην καζεΐνη, περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και συμπεριφέρονται σαν οπιούχα στον οργανισμό. Αυτές οι καζομορφίνες απελευθερώνονται μετά τη διάσπαση των καζεϊνών και προσκολλώνται στους υποδοχείς οπιοειδών του εγκεφάλου, οδηγώντας μας έτσι σε έναν σχετικό εθισμό στα γαλακτοκομικά. Η εθιστική αυτή απόκριση είναι τόσο έντονη, που μπορεί να συγκριθεί με αυτή της ηρωίνης, καθώς προκαλεί κι αυτή διαταραχές στη διάθεση και εθισμό στο φαγητό.
Γαλακτοκομικά και ασβέστιο
Αν η κύρια ανησυχία σας είναι το ασβέστιο σε περίπτωση που μειώσετε ή κόψετε τα γαλακτοκομικά, τότε θα σας καθησυχάσει το γεγονός ότι οι έρευνες δείχνουν πως ο οργανισμός μας απορροφά το ασβέστιο καλύτερα όταν προέρχεται από φυτικές πηγές. Έχει φανεί, επίσης, πως η ακεραιότητα και η δύναμη των οστών σε παιδιά δεν παρουσιάζει κάποια βελτίωση με την κατανάλωση γάλακτος, κάτι που ίσχυε και για τους ενήλικες που προσπαθούν να προλάβουν την οστεοπόρωση καταναλώνοντας γαλακτοκομικά. Η κατανάλωσή τους δημιουργεί όξινο περιβάλλον και προωθεί λιγότερο ασβέστιο για απορρόφηση στον οργανισμό.
Αν πρόκειται να βγάλετε εντελώς τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σας, θα χρειαστεί οπωσδήποτε να στραφείτε σε άλλες πηγές ασβεστίου όπως αμύγδαλα, μπρόκολο, τόφου, πράσινα λαχανικά, φασόλια και ενισχυμένο φυτικό γάλα ή χυμό. Μην ξεχνάτε ότι το ασβέστιο είναι σημαντικό μέταλλο για την υγεία μας και χρειάζεται να λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες.
Πού αλλού υπάρχει καζεΐνη;
Η αλήθεια είναι πως η καζεΐνη δεν βρίσκεται μόνο στα γαλακτοκομικά και μπορεί να υπάρχει συχνά και σε άλλα τρόφιμα, ακόμη και σε κάποια που κυκλοφορούν στο εμπόριο ως vegan. Ο λόγος είναι ότι χρησιμοποιείται στα τρόφιμα για τις πηκτικές, τις ενισχυτικές, αλλά και για τις εθιστικές της ιδιότητες, με σκοπό την πώληση περισσότερων προϊόντων. Για να είστε σίγουροι, θα πρέπει να ελέγχετε τις ετικέτες προσεκτικά, ακόμη κι αν τα προϊόντα είναι vegan, και να ψάχνετε για καζεΐνη, αλλά και παραλλαγές όπως caseinates, calcium caseinate, potassium caseinate και sodium caseinate.
Πηγές
Casein: The Disturbing Connection Between This Dairy Protein and Your Health
https://nutriciously.com/casein-cancer-connection/
http://nutritionstudies.org/provocations-casein-carcinogen-really/
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.