Τι σχέση έχει το μπέικον και η ηπατίτιδα;
Όσο απολαυστικό και να θεωρείται από πολλούς το μπέικον, σίγουρα όλοι γνωρίζουν ότι τα τρανς λιπαρά του, αλλά και οι χημικές ενώσεις που δημιουργούνται με το μαγείρεμά του σε υψηλές θερμοκρασίες (ετεροκυκλικές αμίνες), σχετίζονται με καρδιαγγειακά, φλεγμονή στον οργανισμό, επιβάρυνση του ανοσοποιητικού, διαταραχή του μικροβιώματος του εντέρου, ακόμη και καρκίνο. Γι’ αυτό, άλλωστε, ακόμη και αυτοί που καταναλώνουν κρέας και το απολαμβάνουν, φροντίζουν να μην το έχουν συχνά στη διατροφή τους.
Νέα έρευνα, ωστόσο, έρχεται να προσθέσει άλλον ένα κίνδυνο από την κατανάλωσή του που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν. Σύμφωνα με στοιχεία του Centers for Disease Control and Prevention που δημοσιεύτηκαν στο journal Centers for Disease Control and Prevention, η κατανάλωση μπέικον και εν γένει καπνιστού χοιρινού και άλλων προϊόντων χοιρινού, αυξάνει τον κίνδυνο για ηπατίτιδα Ε, ηπατική νόσο που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Ε (HEV) και παρουσιάζει ετησίως 20 εκατομμύρια μολύνσεις σε όλο τον πλανήτη, με το 16% να παρουσιάζει συμπτώματα οξείας ηπατίτιδας.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές συνέκριναν θετικά με τον ιό της ηπατίτιδας Ε (HEV) δείγματα αίματος με αρνητικά δείγματα για παράγοντες κινδύνου για μόλυνσης από HEV και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της κατανάλωσης χοιρινού και προϊόντων χοιρινού από χοίρους με λοίμωξη ηπατίτιδας. Από όσους παρουσίασαν θετικά αποτελέσματα, το 97,4% κατανάλωνε χοιρινό, ενώ ανάμεσα στους χορτοφάγους δεν υπήρχε κανένα θετικό αποτέλεσμα.
Οι επικεφαλής της μελέτης σημείωσαν, μάλιστα, ότι η μετάδοση μπορεί να συμβεί τόσο από μαγειρεμένο κρέας, όσο και από ωμά, καπνιστά προϊόντα χοιρινού, χωρίς, μάλιστα, να είναι γνωστός ο χρόνος ή η θερμοκρασία μαγειρέματος που μπορεί να καταστήσει τα προϊόντα αυτά ασφαλή από τον ιό.
Ακόμη, όμως, κι αν υπάρχει τρόπος μαγειρέματος που να μας εξασφαλίζει την προστασία μας από τον ιό, μην ξεχνάτε τους υπόλοιπους κινδύνους, όπως και αυτόν του κινδύνου του παχέος εντέρου από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Σημειώστε ότι όσοι πάσχουν από υψηλό γενετικό κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο κατά 40% απλώς μειώνοντας την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και αυξάνοντας την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο American Journal of Clinical Nutrition.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές συνέκριναν τους δείκτες εμφάνισης καρκίνου με τον τρόπο ζωής για 346.297 συμμετέχοντες και τους κατέταξαν σε υγιείς, όχι υγιείς και σε μια ενδιάμεση ομάδα, με βάση τις οδηγίες της American Cancer Society. Όσοι ακολουθούσαν τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής, μείωναν τον κίνδυνο καρκίνου σε σχέση με αυτούς που σημείωναν το χαμηλότερο σκορ και η μείωση κινδύνου ήταν πιο σημαντική μεταξύ αυτών με υψηλό γενετικό κίνδυνο καρκίνου. Ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής σχετιζόταν φυσικά με μεγαλύτερη πρόσληψη plant-based τροφών, μειωμένο σωματικό βάρος, μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ και άλλες συμπεριφορές που σχετίζονται με ισορροπία στην καθημερινότητα και απομάκρυνση από τον κίνδυνο καρκίνου.
Πηγές
Smith I, Said B, Vaughan A, et al. Case–control study of risk factors for acquired hepatitis E virus infections in blood donors, United Kingdom, 2018–2019. Emerg Infect Dis. Published online May 6, 2021. doi: 10.3201/eid2706.203964
Choi J, Jia G, Wen W, Shu XO, Zheng W. Healthy lifestyles, genetic modifiers, and colorectal cancer risk: a prospective cohort study in the UK Biobank. Am J Clin Nutr. 2021;113(4):810-820. doi: 10.1093/ajcn/nqaa404s
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.