Ποιες είναι οι καλύτερες φυσικές λύσεις για την ουρολοίμωξη;
Μια από τις πιο συχνές λοιμώξεις, οι ουρολοιμώξεις, ταλαιπωρούν κυρίως τις γυναίκες εκεί έξω σε μεγαλύτερο ποσοστό και συνήθως προκαλούνται από βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο έντερο, αλλά και από μύκητες ή σπανιότερα ιούς.
Τα πιο συνηθισμένα βακτήρια που προκαλούν μια ουρολοίμωξη είναι τα Escherichia coli (E. coli) και Staphylococcus saprophyticus, τα οποία βρίσκονται στο έντερο, αλλά μπορεί να ξεφύγουν προς το ουροποιητικό και να προκαλέσουν αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση. Η μη συχνή διούρηση και η αφυδάτωση φαίνεται επίσης να αποτελούν σημαντικούς παράγοντες εμφάνισης ουρολοίμωξης, ενώ σημαντική είναι και η σωστή υγιεινή μετά το σεξ, όπως και το σωστό σκούπισμα στην τουαλέτα, από μπροστά προς τα πίσω.
Τα συμπτώματα είναι η αίσθηση «καψίματος» κατά την ούρηση, η συχνοουρία, η αιματουρία, η δυσοσμία των ούρων και η αίσθηση ανάγκης για ούρηση που όμως καταλήγει σε μικρή ροή ούρων, ακόμη και μερικών σταγόνων. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί πυρετός και η ουρολοίμωξη να επηρεάσει όλο το ουροποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων και των νεφρών. Αν εμφανίσετε πυρετό, ναυτία, κρυάδες και έντονους πόνους χαμηλά στη μέση ή στη βουβωνική χώρα, θα πρέπει οπωσδήποτε να δείτε γιατρό για λήψη αντιβίωσης. Στις πιο απλές περιπτώσεις, όμως, με ήπια συμπτώματα που περιορίζονται στην κύστη, υπάρχουν κάποιες φυσικές λύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε, μέχρι να δείτε τον γιατρό σας ή και προληπτικά, για να προλάβετε την επόμενη λοίμωξη.
Μην «κρατιέστε»
Όταν νιώθετε την ανάγκη για τουαλέτα, μην το προσπερνάτε! Το να «κρατάμε» τα ούρα είναι η συνταγή της καταστροφής ειδικά σε όσους προσπαθούν να αναρρώσουν από ουρολοίμωξη ή παθαίνουν συχνά. Αν δεν αποβάλλουμε τα ούρα, δεν αποβάλλουμε και τα βακτήρια που βρίσκονται στην ουροδόχο κύστη, με αποτέλεσμα αυτά να πολλαπλασιάζονται. Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, αλλά και μετά την ερωτική πράξη βοηθούν πάντα στην αποβολή βακτηρίων.
Ενυδατωθείτε
Πίνετε πάντα πολύ φιλτραρισμένο νερό, το οποίο κάνει συνολικά, αλλά και ειδικά καλό. Αν στην παρούσα φάση προσπαθείτε να προλάβετε ή να αντιμετωπίσετε μια ουρολοίμωξη, η σωστή ενυδάτωση θα βοηθήσει σημαντικά. Βάλτε στόχο τα τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα, είτε έχετε λοίμωξη, είτε όχι.
Πάρτε προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι μια εξαιρετική λύση για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συνολικά, ενώ βοηθούν και στην ουρολοίμωξη. Όπως γνωρίζετε, πρόκειται για ζωντανά «φιλικά» βακτήρια που βοηθούν στην καταστροφή των εχθρικών. Μπορείτε να τα λαμβάνετε από τροφές ζύμωσης (τουρσί, ξινολάχανο, kimchi, σάλτσα σόγιας, κεφίρ κ.ο.κ.) ή μέσω συμπληρώματος που θα σας συστήσει ειδικός.
Πιείτε χυμό κράνμπερι
Το συστήνουν όλοι, από τις γιαγιάδες μας, μέχρι τους γιατρούς και τους ερευνητές, καθώς ο χυμός κράνμπερι χωρίς ζάχαρη φαίνεται να προλαμβάνει τα βακτήρια από το να συγκεντρώνονται στην ουροδόχο κύστη, ειδικά αν καταναλώνεται για πρόληψη. Επίσης, το εκχύλισμα κράνμπερι είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό από τον χυμό, με μια έρευνα να αποδεικνύει ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό με την αντιβίωση στη θεραπεία της ουρολοίμωξης.
Δοκιμάστε D-μαννόζη
Είναι ένας μονοσακχαρίτης που μπορεί να απορροφηθεί άμεσα και να αποβληθεί από την ουροδόχο κύστη, αποτρέποντας την προσκόλληση των βακτηρίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης. Στο πλαίσιο μελέτης, οι γυναίκες που παρουσίαζαν επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις και έλαβαν συμπλήρωμα D-mannose, παρουσίασαν πολύ μικρότερο κίνδυνο επανεμφάνισης.
Αυξήστε τη βιταμίνη C
Γνωστή για τη δράση της στο ανοσοποιητικό, η βιταμίνη C είναι μια καλή ιδέα στην αντιμετώπιση κάθε είδους λοίμωξης. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης κάνοντας τα ούρα πιο όξινα, κάτι που μπορεί να εμποδίσει τη βακτηριακή ανάπτυξη. Σε μελέτη σε εγκυμονούσες, μάλιστα, βρέθηκε ότι 100mg βιταμίνης C την ημέρα μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την ουρολοίμωξη.
Φάτε σκόρδο
Είναι γνωστή αντιμικροβιακή τροφή που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό και είναι καλή ιδέα να το βάλετε πιο εντατικά στη διατροφή σας, για τις αντιμικροβιακές και αντιιικές ιδιότητές του.
Κρατήστε την περιοχή στεγνή
Τα βακτήρια λατρεύουν την υγρασία κι ένας τρόπος να εξασφαλίσετε ότι δεν θα τους δημιουργήσετε ένα φιλικό γι’ αυτά περιβάλλον είναι να κρατάτε την περιοχή στεγνή. Μετά το μπάνιο, βεβαιωθείτε ότι σκουπιστήκατε καλά και φροντίστε να φοράτε ρούχα που επιτρέπουν στην ουρήθρα να «αναπνέει», όπως βαμβακερά εσώρουχα και φαρδιά τζιν. Ο ιδρώτας, επίσης, δεν βοηθά, γι’ αυτό αλλάζετε ρούχα μετά την άσκηση.
Δοκιμάστε αιθέριο έλαιο ρίγανης
Κάποια αιθέρια έλαια έχουν ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και το αιθέριο έλαιο ρίγανης συγκεκριμένα φαίνεται να καταστρέφει το E.Coli, ένα από τα πιο συχνά βακτήρια που ευθύνονται για τις ουρολοιμώξεις. Μπορείτε να το βρείτε σε μορφή κάψουλας και καλό είναι να ρωτήσετε ειδικό, ενώ δεν πρέπει να το φέρετε σε άμεση επαφή με το δέρμα, καθώς μπορεί να προκαλέσει κάψιμο.
Πηγές
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6629391/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19042940/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23633128/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17611821/
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.