Τι σχέση έχει η φυτοφαγία με την ενέργεια και τη δημιουργικότητα;

Τα τελευταία χρόνια, η ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται στη φυτοφαγία επιβεβαιώνει συνεχώς μέσω ερευνών τα οφέλη της στην υγεία, τη διαχείριση βάρους και την πρόληψη ασθενειών, αλλά και στο περιβάλλον. Κι ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, που ακολουθώ κι εγώ η ίδια αυτή τη διατροφή, βλέπω πολύ συχνά τα οφέλη της να «ξεδιπλώνονται» σε όλους εσάς. Υπάρχει ένα πεδίο, ωστόσο, που κερδίζει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον των επιστημόνων και των ανθρώπων που ακολουθούν αυτήν τη διατροφή, κι αυτό είναι η σύνδεση της φυτοφαγίας με την ενέργεια και τη δημιουργικότητα. Πώς, λοιπόν, μπορεί η plant-based διατροφή να ενισχύσει αυτούς τους δύο τομείς;
Ενέργεια και σωματική υγεία
Όπως είναι γνωστό και αποδεδειγμένο, η φυτοφαγία συμβάλλει στην εξασφάλιση σταθερής ενέργειας μέσω της κατανάλωσης φυτικών τροφίμων, τα οποία περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Έρευνες δείχνουν ότι τα τρόφιμα αυτά προσφέρουν αργή και σταθερή ενέργεια και δεν προκαλούν τα δραματικά κύματα ενέργειας που σχετίζονται με τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Μελέτη, μάλιστα, που δημοσιεύθηκε στο Advances in Nutrition το 2021 έδειξε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες έχουν πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και λιγότερες αυξήσεις στην ινσουλίνη, κάτι που συντελεί σε πιο ισχυρά επίπεδα ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Τι συμβαίνει με την ψυχική μας ενέργεια
Η σύνδεση της φυτοφαγίας με την ψυχική υγεία είναι επίσης ισχυρή. Η κατανάλωση φυτικών τροφών, ιδιαίτερα των λαχανικών πλούσιων σε μαγνήσιο, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα άγχους και ενισχύει τη διάθεση. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2023 στο Nutritional Neuroscience δείχνει ότι τα άτομα που καταναλώνουν υψηλότερες ποσότητες φυτικών τροφών παρουσιάζουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνα που καταναλώνουν πιο επεξεργασμένα τρόφιμα. Το μαγνήσιο, το οποίο βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, συμβάλλει στην ψυχική χαλάρωση και στη μείωση του άγχους, κάτι που πολλοί από εσάς μου αναφέρετε ότι έχετε αισθανθεί σε μια τέτοια διατροφή.
Φυτοφαγία και δημιουργικότητα
Η φυτοφαγία μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη δημιουργικότητα μέσω της βελτίωσης της γνωστικής λειτουργίας που προκύπτει από την κατανάλωση αντιοξειδωτικών. Η κατανάλωσή τους από φρούτα, όπως τα μούρα και τα σταυρανθή λαχανικά, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη μνήμη και τη δημιουργική σκέψη, κάτι που επιβεβαιώνεται και από μελέτη σε παιδιά που δημοσιεύθηκε στο Nutritional Neurscience το 2021, η οποία δείχνει ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες από φρούτα και λαχανικά επηρεάζουν θετικά τη γνωστική λειτουργία και την δημιουργική σκέψη. Απ’ ό,τι φαίνεται, η κατανάλωση φυτικών τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά ενισχύει τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μάθηση και την επίλυση προβλημάτων. Επιπλέον, τα φυτικά τρόφιμα βοηθούν στην αποτροπή της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα, οπότε το όφελος είναι διπλό.
Σύνδεση με τη συνολική δημιουργική απόδοση
Έρευνες έχουν δείξει ότι η βελτιωμένη διάθεση και ενέργεια μέσω της φυτοφαγίας συνδέεται με την ενίσχυση της συνολικής δημιουργικής απόδοσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα ευτυχίας και πιο υψηλές επιδόσεις σε δημιουργικές ασκήσεις. Εν ολίγοις, η έρευνα δείχνει ότι η καλή ψυχική κατάσταση μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά μας για δημιουργική σκέψη και επίλυση προβλημάτων.
Πηγές
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8634508/#:~:text=A%20meta%2Danalysis%20of%206,based%20diets%20improve%20glycemic%20control.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36692989/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6581636/
https://universityofleeds.medium.com/why-plant-based-food-is-the-key-to-wealth-health-and-happiness-bfe68ef7c5e8#:~:text=%E2%80%9CThe%20research%20showed%20a%20positive,than%20those%20who%20eat%20less.%E2%80%9D
https://www.pcrm.org/good-nutrition/food-and-mood