Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Φυτοφαγία και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τι δείχνει νέα έρευνα

1 min reading time

Με έχουν επισκεφτεί ως διαιτολόγο-διατροφολόγο με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την φλεγμονή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία πραγματικά πολλά άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, άλλα με ήπια συμπτώματα, άλλα με έντονα. Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι, πρόκειται για μια χρόνια πάθηση του πεπτικού συστήματος κατά την οποία το περιεχόμενο του στομάχου (συμπεριλαμβανομένων των οξέων και των πεπτικών ενζύμων) ανεβαίνει προς τον οισοφάγο, λόγω δυσλειτουργίας του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, ο οποίος κανονικά εμποδίζει την παλινδρόμηση. Αποτέλεσμα αυτού είναι συμπτώματα όπως καούρα πίσω από το στέρνο, όξινη γεύση στο στόμα, δυσκολία στην κατάποση, βραχνάδα, πόνος στο στήθος (που μπορεί να συγχέεται με καρδιολογικό πρόβλημα) και επιγαστρικό φούσκωμα ή ναυτία. Χρειάζεται, λοιπόν, σωστό χειρισμό, καθώς μπορεί να επιδεινωθεί και να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως φλεγμονές και στένωση στον οισοφάγο, αύξηση κινδύνου καρκίνου του οισοφάγου, χρόνιο βήχα που μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινότητα και τον ύπνο.

Νέα μελέτη «φωτίζει» τη φυτοφαγία
Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σαουδική Αραβία ενισχύει τη σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (GERD), δίνοντάς μας σημαντικά στοιχεία. Η έρευνα ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες ενηλίκων και εκτίμησε τον κίνδυνο εμφάνισης GERD μέσω του ερωτηματολογίου GerdQ, ενός εργαλείου που αξιολογεί τα συμπτώματα της νόσου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση τροφών όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Τα φυτικά τρόφιμα φαίνεται να έχουν προστατευτική δράση, χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση κρεάτων – και ιδιαίτερα των οργάνων, όπως το συκώτι – συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο GERD. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα υψηλά λιπαρά και οι πρωτεΐνες από αυτά τα τρόφιμα μπορεί να επηρεάζουν την πίεση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, επιδεινώνοντας την παλινδρόμηση.

Τι πρέπει να προσέχετε στην καθημερινότητα
Η μελέτη προσφέρει σημαντικά στοιχεία για το πώς οι επιλογές διατροφής μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Εάν υποφέρετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ίσως αξίζει να επανεξετάσετε τη διατροφή σας:

Προτιμήστε φυτικές τροφές: Όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα και να προστατεύσουν το πεπτικό σύστημα.
Περιορίστε την κατανάλωση ζωικών τροφών: Ειδικά το κόκκινο κρέας και τα εντόσθια φαίνεται να επιβαρύνουν την κατάσταση.
Ενισχύστε τη διατροφή σας με φυτικές ίνες: Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και στη μείωση των συμπτωμάτων.

Μην ξεχνάτε, ωστόσο, ότι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δεν επηρεάζεται μόνο από τη διατροφή, αλλά και από τον τρόπο ζωής γενικότερα. Η συγκεκριμένη μελέτη υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η διατροφή για την πρόληψη και τη διαχείριση της νόσου, αλλά με τις σωστές lifestyle επιλογές, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας. Θυμηθείτε, λοιπόν, τις πρακτικές που κάνουν τη διαφορά:

  • Συχνά, μικρά γεύματα, καθώς η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων μπορεί να αυξήσει την πίεση στον σφιγκτήρα του οισοφάγου και να προκαλέσει παλινδρόμηση.
  • Αποφυγή καφέ, αλκοόλ και όξινων τροφών που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.
    Αποφυγή ξαπλωμένης θέσης μετά το φαγητό. Η ξαπλωμένη θέση μπορεί να διευκολύνει την παλινδρόμηση του στομαχικού οξέος στον οισοφάγο.
  • Απώλεια βάρους. Η υπερβολική ποσότητα σωματικού λίπους, ειδικά γύρω από την περιοχή της κοιλιάς, μπορεί να αυξήσει την πίεση στο στομάχι και να ενθαρρύνει την παλινδρόμηση.
  • Ανύψωση του κεφαλιού του κρεβατιού κατά 15-20 εκατοστά. Αυτό επιτρέπει στην βαρύτητα να κρατήσει το οξύ του στομάχου κάτω από τον οισοφάγο, αποτρέποντας την παλινδρόμηση κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Διακοπή του καπνίσματος, που επιδεινώνει τη ΓΟΠ, καθώς μειώνει την ικανότητα του οισοφαγικού σφιγκτήρα να λειτουργεί σωστά.
  • Περιορισμός της κατανάλωσης λιπαρών τροφών που μπορεί να επιδεινώσουν τη ΓΟΠ, καθώς χαλαρώνουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα.
  • Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης και στη μείωση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, αποφύγετε βαριά άσκηση μετά τα γεύματα, καθώς μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
  • Ρούχα που δεν πιέζουν την κοιλιά. Η χρήση σφιχτών ρούχων ή ζωνών μπορεί να ασκήσει πίεση στην κοιλιά και να προάγει την παλινδρόμηση. Προτιμήστε άνετα ρούχα που επιτρέπουν την ελεύθερη κίνηση του σώματος.
  • Στρατηγικές διαχείρισης του άγχους. Τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός ή η βαθιά αναπνοή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το άγχος, το οποίο με τη σειρά του εντείνει τα συμπτώματα.

Αν έχετε συμπτώματα GERD, συζητήστε με έναν διατροφολόγο ή τον γιατρό σας για να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής, που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας.

Πηγή
https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/risk-reflux-lowered-eating-plant-based-foods

Call Now Button