Αυγά και καρκίνος: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Έχουμε συνδέσει όλοι τη χοληστερίνη με καρδιαγγειακές παθήσεις, ωστόσο μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφική χοληστερόλη μπορεί να συνδέεται και με κάποια είδη καρκίνου. Τα καλά νέα είναι ότι μειώνοντάς την από τη διατροφή μας, μειώνουμε και τον κίνδυνο, τόσο των καρδιαγγειακών παθήσεων, όσο και του καρκίνου. Η μείωση, λοιπόν, των τροφών ζωικής προέλευσης που είναι πλούσιες σε λιπαρά και χολεστερόλη –με αφορμή και το Veganuary- μπορεί να έχει διπλό όφελος και ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία είναι κάτι που συστήνω συνεχώς.
Ποια είδη καρκίνου σχετίζονται με την υψηλή χοληστερίνη
Σύμφωνα με τη μελέτη, η υψηλή χοληστερίνη δεν σχετίζεται με τον καρκίνο συνολικά, αλλά με ορισμένα είδη. Σύνδεση βρέθηκε μεταξύ υψηλής χοληστερίνης και καρκίνου του στομάχου, του εντέρου, του παγκρέατος και των πνευμόνων, του μαστού, των νεφρών και με το λέμφωμα non-Hodgkin, αλλά όχι με τον καρκίνο του προστάτη. Αν ωστόσο κοιτάξουμε μελέτες για τον καρκίνο του προστάτη σε σχέση με τα αυγά, που αποτελούν την πρωταρχική πηγή χοληστερίνης, θα δούμε ότι όσοι καταναλώνουν 25 γραμμάρια ή παραπάνω αυγού την ημέρα, δηλαδή περίπου μισό αυγό την ημέρα, έχουν αυξημένη πιθανότητα καρκίνου του προστάτη κατά 14%. Αν και οι ειδικοί δεν ήξεραν πώς ακριβώς να εξηγήσουν αυτό το εύρημα, φαίνεται πως τα αυγά περιέχουν μεγάλες ποσότητες χολίνης, την οποία κάποια συγκεκριμένα βακτήρια στο έντερο μετατρέπουν σε τοξικό TMAO, που έχουμε δει ξανά στο παρελθόν και στην ουσία είναι μια τοξική ουσία που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια, αθηροσκλήρωση, εμφράγματα και εγκεφαλικά.
Σημαντικό είναι επίσης ότι η σύνδεση αυτή παρατηρείται σχέση με τη δοσολογία, που σημαίνει ότι όσο περισσότερα αυγά καταναλώνει κάποιος, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου. Η αύξηση της κατανάλωσης κατά 5 αυγά την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης θανατηφόρου προστάτη κατά 47% -δεν βρέθηκε ωστόσο σχέση μεταξύ κατανάλωσης αυγών και γενικότερα καρκίνου του προστάτη, παρά μόνο της θανατηφόρας μορφής.
Όλα αυτά δεν σχετίζονται απαραίτητα με τη χοληστερίνη, απ’ ό,τι φαίνεται. Σίγουρα υπάρχει σχέση μεταξύ μεγάλης ποσότητας χοληστερίνης και της ταχείας ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού καρκινικών κυττάρων, ωστόσο, υπάρχει και η χολίνη στην εξίσωση, όπως και η ζωική πρωτεΐνη, που μπορεί να ευθύνονται για τη σχέση των αυγών με τον καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και του προστάτη.
Αν εξετάσει κανείς την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη, δηλαδή άντρες που έχουν κάνει θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη αφαιρώντας τον, και αναλύσει το τι καταναλώνουν, θα διαπιστώσει υψηλή πρόσληψη αυγών, δηλαδή κατανάλωση ενός ολόκληρου αυγού την ημέρα, που συνδέεται με επανεμφάνιση της νόσου σε επιθετική μορφή.
Η κατανάλωση αυγών σχετίζεται επίσης και με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, κάτι που είναι γνωστό εδώ και τουλάχιστον μια δεκαπενταετία. Τα αυγά μπορεί να αποτελούν πηγή ετεροκυκλικών αμίνων, καρκινογόνες ουσίες που σχηματίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες όπως το τηγάνισμα και τις οποίες έχουμε μάθει κυρίως από το ψήσιμο του κρέατος. Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης επίσης παρουσιάζει συσχετισμό, με την κατανάλωση τηγανητών αυγών να διπλασιάζει τον κίνδυνο –κάτι που δεν συνέβαινε με τα βραστά αυγά. Οι ερευνητές πάντως θεωρούν την υψηλή περιεκτικότητα χοληστερίνης των αυγών την πιο λογική αιτία αύξησης του κινδύνου καρκίνου των ωοθηκών.
Η κατανάλωση πολλών τροφών πλούσιων σε χοληστερίνη μπορεί να αυξήσει τον σχηματισμό τοξικών χολικών οξέων που μπορεί να σχετίζονται με καρκίνο του παχέος εντέρου και των πνευμόνων.
Φαίνεται, ωστόσο, ότι υπάρχει και πάλι σχέση μεταξύ ποσότητας και μεγέθους κινδύνου όσον αφορά τα αυγά και τον καρκίνου του παχέος εντέρου. Ακόμη και μερικά αυγά την εβδομάδα μπορεί να σχετίζονται με 19% αυξημένο κίνδυνο καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ 3 ή περισσότερα αυγά αυξάνουν τον κίνδυνο σε 71%.
Αυγά και καρκίνος του μαστού
Παρατηρείται σημαντική αύξηση στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού με κατανάλωση περίπου 5 αυγών την εβδομάδα και το σημαντικό είναι ότι εξετάζοντας συνολικά τις μελέτες, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει: η κατανάλωση αυγών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Ακόμη και μόλις μια μερίδα αυγού μπορεί να ξεπεράσει το παραδοσιακό όριο των 300mg κατά 40%, με τις τελευταίες οδηγίες να θεωρούν το όριο αυτό και πάλι υψηλό και να μιλούν για όσο το δυνατόν λιγότερη διατροφική χοληστερίνη στη διατροφή μας. Ίσως είναι, λοιπόν, μια καλή στιγμή να αναλογιστούμε τη χοληστερίνη που βάζουμε στο πιάτο μας –και άρα στον οργανισμό μας- και να λάβουμε δράση αυξάνοντας την ποικιλία φυτικών τροφών, που δεν μας επιβαρύνουν με χοληστερόλη, αλλά απεναντίας μας χαρίζουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά για γερό ανοσοποιητικό και καταπολέμηση της φλεγμονής.
Πηγή
https://nutritionfacts.org/video/eggs-and-breast-cancer/