Vegan spread με αμύγδαλο, χουρμάδες και κακάο
Πόσες φορές έχετε αγοράσει διάφορα τυποποιημένα spread σοκολάτας από το super market για τις… «δύσκολες» ώρες της λιγούρας; Σίγουρα πολλές. Τα εν λόγω προϊόντα, όμως, έχουν μια τεράστια λίστα από χημικές ουσίες στα συστατικά τους, που ναι μεν τους χαρίζουν απολαυστική γεύση, αλλά έχουν επιβαρυντική δράση στο μικροβίωμα του εντέρου και στη συνολική υγεία, ενώ είναι και πολύ πλούσια σε θερμίδες και ζάχαρη. Γιατί, λοιπόν, να μην φτιάξουμε κάτι παρόμοιο στο σπίτι, με αγνά και ποιοτικά υλικά, που θα μας χαρίσει απόλαυση και θα μας ωφελήσει;
Το συγκεκριμένο spread είναι πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεΐνη και βιταμίνη Ε από τα αμύγδαλα, ενώ έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά με την προσθήκη και του κακάο και φυσικά δεν του λείπουν οι φυτικές ίνες, το νούμερο 1 θρεπτικό συστατικό για καλή υγεία.
Υλικά
1 φλιτζάνι αμύγδαλα
1/2 φλιτζάνι χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
1-1,5 κ.σ. κακάο
2 κ.σ. λάδι καρύδας
λίγο αλάτι
Οδηγίες
Μουλιάστε τους χουρμάδες σε νερό για 15-20 λεπτά και στραγγίστε τους. Σε μια κατσαρόλα βάλτε λίγο νερό και τα αμύγδαλα και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 5-7 λεπτά μέχρι το νερό να αρχίσει να βράζει. Στραγγίξτε τα αμύγδαλα, αφήστε τα να κρυώσουν και στη συνέχεια ξεφλουδίστε τα. Έπειτα απλώστε τα σε μια πετσέτα για να τα στεγνώσετε.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι καρύδας σε χαμηλή φωτιά, προσθέτετε τα αμύγδαλα και τα σοτάρετε μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Προσθέστε τους μουλιασμένους χουρμάδες στο τηγάνι και λίγο νερό. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει.
Στη συνέχεια, σε ένα δοχείο μπλέντερ, προσθέστε τους χουρμάδες με τα αμύγδαλα τη σκόνη κακάο και το αλάτι. Χτυπήστε μέχρι να πάρετε μια λεία πάστα. Αποθηκεύστε το μείγμα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο και απολαύστε για 5 ημέρες.