Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Γιατί πρέπει να τρώτε φρούτα ακόμη κι αν έχετε υψηλό σάκχαρο

1 min reading time

Όσοι έχετε υψηλό σάκχαρο, σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι τα φρούτα έχουν υδατάνθρακες, άρα θα πρέπει να προσέξετε την κατανάλωσή τους, κάτι που έχω δει πολλές φορές ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, να σας τρομάζει και να απέχετε ολοκληρωτικά. Δεν είναι λίγα τα άτομα που με έχουν επισκεφτεί στο γραφείο με διαβήτη τύπου 2 και μου αποκαλύπτουν πόσο πολύ τους λείπουν τα φρούτα και πόσο σπάνια τα βάζουν στο διατροφικό τους πλάνο. Υπάρχει, ωστόσο, μια παρανόηση εδώ. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι οι υδατάνθρακες από τα γλυκά, τα αρτοποιήματα, τα ζυμαρικά, τα κέικ και τα λιπαρά από τροφές ζωικής προέλευσης κι όχι τους υδατάνθρακες από τις φυτικές τροφές.

Έχω πολλά παραδείγματα ασθενών που κάνοντας τη μετάβαση στη φυτοφαγία, δηλαδή καταναλώνοντας εξ ολοκλήρου φυτικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, όσπρια κ.ο.κ.), κατάφεραν ακόμη και να νικήσουν το διαβήτη, βελτιώνοντας το βάρος τους και σημειώνοντας υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Κι όμως, παρ’ όλ’ αυτά, υπήρξαν πολλοί γιατροί που τους συμβούλευαν να μειώσουν τις φυτικές τροφές καθώς είναι πλούσιες σε φυσικά σάκχαρα. Ας δούμε, όμως, τι πραγματικά συμβαίνει.

Φρούτα και ζάχαρη
Το σώμα μας λειτουργεί με γλυκόζη. Είναι το απλό σάκχαρο που χρησιμοποιούν τα κύτταρα για ενέργεια. Η γλυκόζη είναι ένα μοριακό δομικό στοιχείο των υδατανθράκων, ενός από τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά -τα άλλα δύο είναι το λίπος και η πρωτεΐνη. Το άμυλο είναι μακρές, διακλαδισμένες αλυσίδες γλυκόζης. Οι φυσικοί υδατάνθρακες ταξιδεύουν σε τροφές με υψηλή θρεπτική αξία, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, τα οποία μας παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

Οι άνθρωποι, λοιπόν, έχουμε μάθει στην επιθυμία για γλυκές γεύσεις για να παίρνουμε τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε. Η καλύτερη πηγή αυτών των παραπάνω ουσιών για τους αρχαίους προγόνους μας ήταν τα γλυκά, ώριμα και νόστιμα φρούτα. Επιπλέον, τα φρούτα περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, χημικές ουσίες που παράγονται μόνο από τα φυτά. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως το ελλαγικό οξύ στις φράουλες, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και προάγουν την υγεία της καρδιάς.

Τα επεξεργασμένα σάκχαρα, από την άλλη πλευρά, είναι τόσο επεξεργασμένα που στερούνται όλων των θρεπτικών συστατικών εκτός από τις θερμίδες. Στην ουσία είναι μια συμπυκνωμένη μορφή υδατανθράκων. Η βιομηχανία τροφίμων παράγει αυτού του είδους τα σάκχαρα σε πολλές μορφές, με πιο συνηθισμένες τους κρυστάλλους σακχαρόζης (επιτραπέζια ζάχαρη) και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, το οποίο βρίσκεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ζαχαρούχα ποτά.

Αν τα καταναλώνετε συχνά για να ικανοποιήσετε την ανάγκη σας για γλυκό, επιλέγοντάς τα έναντι των φρούτων που περιέχουν φυσικά σάκχαρα και πλήθος θρεπτικών συστατικών, τότε καταλαβαίνετε ότι όχι μόνο δεν λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, αλλά με την πάροδο του χρόνου, αυτό το έλλειμμα μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο υπερφαγίας που οδηγεί σε παχυσαρκία και προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Σημειώστε ότι οι γυναίκες που τρώνε τα περισσότερα φρούτα τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας.

Είναι η ζάχαρη τοξική;
Τα επεξεργασμένα σάκχαρα δεν είναι άμεσα τοξικά για τα κύτταρα, αλλά συνδυάζονται με τις πρωτεΐνες και τα λίπη στα τρόφιμα και στην κυκλοφορία του αίματος και παράγουν τοξικές ουσίες, όπως τα τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοποίησης (AGEs). Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να παράγουν λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας, υψηλά επίπεδα των οποίων -και άλλων τοξικών ουσιών που σχετίζονται με τη γλυκόζη- συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για πλήθος χρόνιων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη.

Η ασθένεια που συνδέεται συχνότερα με τη ζάχαρη είναι ο διαβήτης τύπου 2. Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών υγείας, πιστεύουν λανθασμένα ότι η κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί διαβήτη τύπου 2. Αυτός ο μύθος μας οδηγεί στο να επικεντρωνόμαστε στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και στην «καταμέτρηση υδατανθράκων», ενώ αγνοείται η πραγματική αιτία, που είναι η προοδευτική απώλεια της λειτουργίας των β-κυττάρων του παγκρέατος. Κατά τη διάγνωση, ένας ασθενής μπορεί να έχει χάσει μεταξύ 40% και 60% των β-κυττάρων του, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης, της ορμόνης, δηλαδή που ελέγχει πόση γλυκόζη βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος, εμποδίζοντας την παραγωγή γλυκόζης στο ήπαρ και οδηγώντας την στα λιπώδη και μυϊκά κύτταρα. Η απώλεια της λειτουργίας των β-κυττάρων σημαίνει ότι δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη, με αποτέλεσμα τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που χαρακτηρίζουν τον διαβήτη τύπου 2.

Τα β-κύτταρα έχουν χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και είναι ευαίσθητα σε επιθέσεις από μεταβολικές και διαιτητικές οξειδωμένες ελεύθερες ρίζες και AGEs. Κι εδώ έρχονται ως φύλακες-άγγελοι τα φρούτα, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν τα β-κύτταρα. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, με όσους τρώνε τα περισσότερα φρούτα να έχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο.

Αποτοξίνωση από τα σάκχαρα
Χρειάζεται, λοιπόν, αποτοξίνωση από τα σάκχαρα, αν θέλουμε να χάσουμε βάρος ή να θωρακίσουμε την υγεία μας; Στην πραγματικότητα, δεν είναι δυνατόν να εξαλείψουμε τα σάκχαρα από το σώμα μας. Ακόμη κι αν τρώγατε μόνο ψητό στήθος κοτόπουλου, για παράδειγμα, το ήπαρ θα μετέτρεπε την πρωτεΐνη σε γλυκόζη σε μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκονεογένεση.

Μια διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες (βλέπε κετογονική) μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, αλλά αυτό συμβαίνει σε βάρος της υγείας μας. Οι δίαιτες που μειώνουν σημαντικά τους υδατάνθρακες συνδέονται με ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Στις κετογονικές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, το σώμα θα διασπάσει τους μυς και θα μετατρέψει την πρωτεΐνη τους σε γλυκόζη, ενώ ταυτόχρονα η έλλειψη φυτικών ινών θα προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

Αυτό που έχει νόημα να κάνετε είναι να απομακρύνετε από το πιάτο σας τροφές που περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη. Αυτό, ωστόσο, δεν πρέπει να το σκέφτεστε ως «αποτοξίνωση», αλλά ως μια μόνιμη αλλαγή στον τρόπο ζωής σας. Κι ο ασφαλέστερος τρόπος να το κάνετε, είναι να αυξήσετε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Μόλις εξαλείψετε την επεξεργασμένη ζάχαρη, πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι οι γευστικοί σας κάλυκες γίνονται πιο ευαίσθητοι και εκτιμούν περισσότερο τη φυσική γλυκύτητα των φρούτων, που σημαίνει ότι θα τα απολαμβάνετε περισσότερο!

Πηγή
https://www.bluezones.com/2022/02/are-you-reducing-your-sugar-intake-or-cutting-carbs-a-doctor-explains-why-you-should-keep-fruit-on-the-menu/

Call Now Button