Καρκίνος των πνευμόνων και φυτοφαγία
Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και γενικότερα ανεπεξέργαστες τροφές, όσο πιο κοντά στη φυσική τους μορφή, χωρίς τα κορεσμένα λιπαρά των ζωικών, έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να συμβάλλει σε καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, μείωση της αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη, όπως επίσης και μείωσης του δείκτη φλεγμονής στον οργανισμό, με μείωση του κινδύνου για ορισμένα είδη καρκίνου, όπως αυτόν του παχέος εντέρου. Κι όμως, οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλει και σε άλλα είδη καρκίνου, που πολλοί δεν τα έχουν συσχετίσει με τη διατροφή. Όπως τον καρκίνο των πνευμόνων.
Ξέρουμε όλοι ότι νούμερο 1 παράγοντας κινδύνου εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων είναι το κάπνισμα, με την ηλικία και το φύλο να παίζουν ρόλο (οι άνδρες προσβάλλονται πιο συχνά από τις γυναίκες και η προχωρημένη ηλικία επίσης αυξάνει τον κίνδυνο). Ωστόσο, η διατροφή δεν μένει εκτός, με επιλογές πλούσιες σε βήτα-καροτίνη και βιταμίνη Α να διατηρούν προστατευτική δράση και τις βιταμίνες Β να φαίνεται πως επηρεάζουν σε ένα βαθμό θετικά, αλλά να έχει παρατηρηθεί ότι οι μεγάλες δόσεις Β12, Β9 και Β6 από συμπληρώματα αυξάνουν τον κίνδυνο. Πρόσφατα, όμως, ένα πιο συγκεκριμένο είδος διατροφής φαίνεται να βοηθάει συνολικά στην πρόληψη αυτού του καρκίνου, οι θάνατοι από το οποίο ξεπερνούν τους θανάτους από καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας μαζί, παραμένοντας μακράν η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου από καρκίνο, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα ευρήματα για τη φυτοφαγία
Η φυτοφαγική διατροφή γενικότερα συστήνεται σε καρινοπαθείς, αν και τα ευρήματα για τον καρκίνο των πνευμόνων και τη θνητότητα μέχρι πρόσφατα ήταν περιορισμένα. Μελέτη στο Νοσοκομείο Shengjing του China Medical University που δημοσιεύτηκε στο Food&Function, ωστόσο, αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ φυτοφαγικής διατροφής και θνητότητας από καρκίνο των πνευμόνων. Στη μελέτη συμμετείχαν 408 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με καρκίνο των πνευμόνων, ηλικίας 18 με 79 και σύμφωνα με τα ευρήματα, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων φάνηκε να μειώνεται σε αυτούς που ακολούθησαν μια ισορροπημένη φυτοφαγική διατροφή, περιορίζοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ζωικά παράγωγα. Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος φάνηκε να μειώνεται κατά 34%.
Διαφορετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Public Health έδειξε τι συμβαίνει και με τους καρκίνους του πεπτικού. Εδώ πραγματοποιήθηκε μετα-ανάλυση 5 βρετανικών βάσεων δεδομένων (PubMed, Medline, Embase, Web of Science databases και Scopus), η οποία αφορούσε συνολικά πάνω από 3 εκατομμύρια συμμετέχοντες κι έδειξε ότι η φυτοφαγία είναι ιδιαιτέρως προστατευτική και όσον αφορά τους καρκίνους του πεπτικού, όπως τον καρκίνο του παγκρέατος και του παχέος εντέρου, χωρίς σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαφορετικών ειδών καρκίνου.
Είναι, λοιπόν, μια καλή στιγμή, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεστε, να αναθεωρήσετε τις διατροφικές σας επιλογές και να στραφείτε προς πιο πράσινα, αλλά και πολύχρωμα μονοπάτια, με ολόκληρες φυτικές τροφές που θα σας προστατέψουν και από τον καρκίνο και τη θνητότητα, αλλά και από καρδιαγγειακές παθήσεις, που είναι η νούμερο 1 αιτία θανάτου.
Πηγές
https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/plant-based-diets-reduce-mortality-among-lung-cancer-patients
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8012225/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6442648/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6400175/#:~:text=Four%20dietary%20studies%20suggested%20that,consume%20carrots%20and%20milk%20daily.
https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2023/fo/d3fo01803b
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35719615/