Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πώς ο τρόπος ζωής επηρεάζει τις περιπτώσεις long-Covid

1 min reading time

Έπειτα από 3 χρόνια πανδημίας, εκτός από την ίδια τη λοίμωξη Covid-19 βρεθήκαμε αντιμέτωποι και με τα συμπτώματα του post-Covid και long-Covid συνδρόμου, το οποίο δείχνει να επηρεάζει περίπου 1 στα 20 άτομα μετά τη λοίμωξη με SARS-CoV-2. Έχω μιλήσει και με πολλούς από εσάς για το συγκεκριμένο σύνδρομο, ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, με στόχο την υποστήριξη του ανοσοποιητικού και τη γρήγορη καταπολέμησή του, καθώς για πολλούς αποτέλεσε μια δύσκολη κατάσταση. Πιο συχνά συναντάται σε όσους παρουσίασαν πιο σοβαρή νόσο, αλλά μπορεί να το δούμε και σε πιο ήπιες, ακόμη και σε ασυμπτωματικές περιπτώσεις. Πιο συχνό φαινόμενο, όμως, είναι σε άτομα που νοσηλεύτηκαν, ηλικιών 35 έως 69, γυναίκες, σε περιοχές υποβαθμισμένες, σε υγειονομικούς, στην εκπαίδευση και την κοινωνική φροντίδα, με υψηλό δείκτη μάζας σώματος και περισσότερες από μία προϋπάρχουσες παθήσεις που επηρέαζαν την υγεία. Όπως συμβαίνει με άλλα παρόμοια σύνδρομα, θεωρείται ότι σχετίζεται με μια συνεχιζόμενη, χαμηλού βαθμού φλεγμονή και με μια μη φυσιολογική απόκριση στον ιό. Η θεραπεία εκλογής είναι υποστηρικτική και ολιστική, που σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τους μεταβλητούς παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εμφάνισης αυτής της κατάστασης.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Jama Internal Medicine τον Φεβρουάριο του 2023 (Adherence to healthy lifestyle prior to infection and risk for post-Covid-19 condition) εξετάζει την επίδραση που έχουν παράγοντες ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής σε σχέση με τον κίνδυνο για long-covid. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 32 χιλιάδες νοσηλεύτριες της Nurses’ Health Study II, οι οποίοι ανέφεραν δεδομένα από τον τρόπο ζωής το 2015 και το 2017 και ιστορικό λοίμωξης με SARS-CoV-2 από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι τον Νοέμβριο του 2021. Σε αυτό το διάστημα, περισσότεροι από 1900 συμμετέχοντες νόσησαν με Covid-19. Οι παράγοντες υγείας περιλάμβαναν υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος, τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας ή υψηλής έντασης άσκησης την εβδομάδα, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (5 με 15g/ημέρα), υψηλή ποιότητα διατροφής και επάρκεια ύπνου (7-9 ώρες την ημέρα).

Μεταξύ των συμμετεχόντων, το 44% παρουσίασε Long Covid. Συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν παρουσίαζαν παράγοντες υγείας, αυτές που είχαν 5 ή 6 παρουσίαζαν 49% μικρότερο κίνδυνο για Long Covid. Ο καθένας από τους 6 παράγοντες υγείας μείωναν τον κίνδυνο για Long-Covid με τρόπο δοσο-εξαρτώμενο, ενώ το υγιές βάρος και ο επαρκής ύπνος είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι ακόμη και ανάμεσα σε γυναίκες που ανέπτυξαν Long-Covid, αυτές που είχαν πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής προ λοίμωξης, παρουσίαζαν 30% μικρότερο κίνδυνο συμπτωμάτων που θα επηρέαζαν την καθημερινότητα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι συσχετισμοί προκύπτουν ανεξάρτητα από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες και προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα οφέλη αυτών των υγιεινών συνηθειών πιθανότατα σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και καλύτερη απόκριση του ανοσοποιητικού. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η υγεία και ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου είναι άκρως σημαντική και ότι όλοι οι παραπάνω παράγοντες υγείας (εκτός του αλκοόλ!) παίζουν το ρόλο τους στην καλύτερη εντερική υγεία.

Πηγές
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36745445/
https://shireenkassam.medium.com/review-of-the-plant-based-nutrition-news-february-2023-73aed489cb54

 

Call Now Button