Αυγά και χοληστερίνη: τι ισχύει τελικά;
Σε πρόσφατο ποστ μου στα social media αναφέρθηκα στο πόσο μπερδεμένος είναι ο κόσμος σχετικά με τα αυγά και την κατανάλωσή τους, κάτι που γνωρίζω καλά και λόγω της καθημερινής επαφής μου με ανθρώπους με θέματα υγείας, που θέλουν να χάσουν βάρος, να ρίξουν τη χοληστερίνη, να ανακουφιστούν από συμπτώματα αυτοάνοσων νοσημάτων, να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό τους. Σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που μου αναφέρουν ότι διάβασαν σε site και περιοδικά ότι τελικά τα αυγά δεν ανεβάζουν τη χοληστερίνη και ότι μπορούμε να τα καταναλώνουμε άφοβα. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι έτσι και δεν φταίτε εσείς γι’ αυτό, αφού πολλοί επαγγελματίες υγείας τα έχουν απενοχοποιήσει εντελώς και τα συστήνουν ανεπιφύλακτα. Οι έρευνες, όμως, δεν συμφωνούν με αυτά τα στοιχεία που προβάλλονται.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τελευταία έρευνα για τη σχέση μεταξύ διατροφικής χοληστερίνης, χοληστερίνης ορού, κατανάλωσης αυγών και κίνδυνο θανάτου τα δεδομένα, αλλάζουν και δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε αποτελεί εξαίρεση αυτή η έρευνα.
Η εν λόγω μελέτη, λοιπόν, που δημοσιεύτηκε στο Circulation, περιλάμβανε 27.078 Φιλανδούς άντρες καπνιστές, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 31 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης υπήρξαν 22.035 θάνατοι, εκ των οποίων οι 9110 προέκυψαν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με κάθε έξτρα προσθήκη 300mg χοληστερίνης την ημέρα, παρουσιαζόταν 10% και 13% υψηλότερος κίνδυνος θνητότητας από κάθε αιτία και καρδιαγγειακά αίτια αντίστοιχα. Κάθε προσθήκη 50mg από αυγά καθημερινά σχετιζόταν με 6% και 9% αυξημένο κίνδυνο θνητότητας από κάθε αιτία και καρδιαγγειακά αίτια αντίστοιχα, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο θνητότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα. Η αρνητική επίδραση της κατανάλωσης αυγών βρέθηκε να συνδέεται κυρίως με την επίδραση στα επίπεδα χοληστερίνης ορού.
Στο πλαίσιο της μελέτης πραγματοποιήθηκε μετα-ανάλυση 41 μελετών κοορτής και βρέθηκε σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του καρδιαγγειακού κινδύνου στις μελέτες των ΗΠΑ, οριακός θετικός συσχετισμός στις ευρωπαϊκές μελέτες και κανένας συσχετισμός στις ασιατικές -η έλλειψη συσχετισμού στις ασιατικές μελέτες μπορεί να οφείλεται στη μειωμένη έκθεση που έχουν εκεί στα αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, καθώς σίγουρα δεν καταναλώνουν τις ίδιες ποσότητες με Ευρώπη και Αμερική.
Οι επικεφαλής, λοιπόν, συμπεραίνουν ότι τα ευρήματα υποστηρίζουν την περιορισμένη κατανάλωση διατροφικής χοληστερίνης, ως έναν τρόπο να βελτιώσουμε μακροπρόθεσμα την καρδιαγγειακή υγεία. Να σημειώσουμε ότι τα ευρήματα είναι παρόμοια με προηγούμενες μελέτες, που σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν το ακούμε πρώτη φορά.
Πηγές
https://shireenkassam.medium.com/review-of-the-weeks-plant-based-nutrition-news-1st-may-2022-ad885114aef4
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.057642
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.