Πώς να φτιάξετε τα δικά σας προβιοτικά
Όσοι διαβάζετε τακτικά το μπλογκ, θα έχετε ήδη καταλάβει από τις αναφορές μου πόσο σημαντικά είναι για την υγεία μας τα προβιοτικά, που λαμβάνουμε από προϊόντα ζύμωσης. Τα καλά αυτά βακτήρια βοηθούν στην ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου μας και άρα στη συνολική υγεία. Τι θα λέγατε, όμως, αντί να αγοράζετε έτοιμα προβιοτικά τρόφιμα, να τα δημιουργείτε μόνοι σας; Είναι πολύ απλή διαδικασία και μπορείτε να την πραγματοποιήσετε πανεύκολα, με λίγα υλικά, ενισχύοντας τη διατροφική αξία του καθημερινού σας πλάνου. Είτε είστε vegan, είτε χορτοφάγοι, είτε καταναλώνετε κρέας, ήρθε η ώρα να γεμίσετε το ψυγεία σας με… ροζ λαχανικά, σούπερ απλά, οικονομικά, όμορφα και προπάντων υγιεινά.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι λίγο ξίδι, ένα κρεμμύδι ή κόκκινο λάχανο ή ραπανάκι κι ένα δοχείο με καπάκι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε δοχείο, αρκεί να έχει σφιχτό καπάκι και να πειραματιστείτε με αυτά που σας βολεύουν περισσότερο.
Όσον αφορά το ξίδι, θα δείτε ότι μόλις ξεκινήσετε και φτιάξετε την πρώτη παρτίδα, θα χρειάζεστε συνεχώς περισσότερο, καθώς ουσιαστικά αυτό κάνει όλη τη… δουλειά. Θα πρότεινα να χρησιμοποιήσετε λευκό ξίδι, καθώς δεν έχει κάποια πρόσθετη γεύση όπως το μηλόξιδο, το μπαλσάμικο κ.ο.κ., ενώ καλή επιλογή είναι και το ξίδι ρυζιού, αν θέλετε να το δοκιμάσετε.
Τι ακριβώς, λοιπόν, πρέπει να κάνετε; Απλώς κόψτε το λάχανο, το κρεμμύδι ή το ραπανάκι σας, γεμίστε το δοχείο σας με αυτά και καλύψτε τα με το ξίδι. Κλείστε καλά το δοχείο και αφήστε τα στο ψυγείο. Το διάστημα που θα χρειαστούν τα λαχανικά σας για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα ζύμωσης είναι τουλάχιστον 3 ημέρες. Μπορούν, όμως, να διατηρηθούν για εβδομάδες στο ψυγείο, δίνοντας ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα όσο περνά ο καιρός. Μετά τις δύο εβδομάδες, όμως, το ξίδι αρχίζει να «συννεφιάζει» και τα λαχανικά αρχίζουν να αλλοιώνονται, γι’ αυτό έχετε τον νου σας να μην τα ξεχάσετε.
Όσο μαρινάρονται με το ξίδι, η γεύση τους αλλάζει, κάτι που θα παρατηρήσετε ειδικά στα κρεμμύδια. Η γεύση του κρεμμυδιού «μαλακώνει» αρκετά και θα δείτε ότι θα είναι πιο εύκολο να τα αξιοποιήσετε στη συνέχεια σε σάντουιτς στη δουλειά, χωρίς να προκαλείτε… δυσοσμίες.
Μαζί με τη γεύση τους, όμως, αλλάζει και το χρώμα τους και θα παρατηρήσετε πολλές διαφορές αυτό το διάστημα. Το κόκκινο κρεμμύδι θα αρχίσει να έχει διάφορες αποχρώσεις του ροζ, αναλόγως τις χρωστικές τους, από ελαφρύ ροζ μέχρι πιο έντονο. Αρχικά, πάντως, προτιμήστε τα κρεμμύδια με πιο έντονο χρώμα. Το κόκκινο λάχανο είναι το πιο σταθερό στην αλλαγή του, αφού κάθε του φύλλο είναι χρωματιστό. Στο τέλος δίνει ένα βαθύ κόκκινο αποτέλεσμα. Το ραπανάκι έχει πολλές ποικιλίες και θα πρέπει να ψάξετε να βρείτε την αγαπημένη σας. Μετά το μαρινάρισμα, χάνει το χρώμα από τη σάρκα του και γίνεται ένα λαμπερό κοκκινο-ροζ.
Τι άλλο να θυμάστε
-Η γεύση στο τελικό αποτέλεσμα αυτών των τροφίμων θα έχει μια αψάδα, γι’ αυτό αν δεν σας αρέσει γενικά το ξίδι, τότε μάλλον δεν θα σας ενθουσιάσουν. Τα λαχανικά πάντως διατηρούν την τραγανή υφή τους και η φυσική τους γεύση γίνεται πιο απαλή.
-Μπορείτε να προσθέσετε βότανα και μπαχαρικά που σας αρέσουν στο δοχείο όπου θα «ζυμώσουν» τα λαχανικά σας και να πειραματιστείτε.
-Όταν είναι έτοιμα, μπορείτε να τα αξιοποιήσετε στις σαλάτες σας, για να τους χαρίσετε οξύτητα και ένταση. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα προσθέσετε στα σάντουιτς, σε σαλάτα ζυμαρικών, στην πίτσα σας και όπου αλλού σας ταιριάξουν!