Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πώς μαγειρεύω υγιεινά και οικονομικά για μια οικογένεια 4 ατόμων

Η καθημερινότητα είναι για όλους μας μια μικρή «πάλη» ανάμεσα σε υποχρεώσεις διαφόρων ειδών, από δουλειές του σπιτιού μέχρι επαγγελματικές υποχρεώσεις, μέχρι (ακόμα πιο ψηλά) ανάγκες παιδιών και οικογένειας γενικότερα. Μέσα σε αυτές τις υποχρεώσεις, το μαγείρεμα κατέχει ένα σημαντικό ρόλο, ειδικά όταν δεν έχεις την επιλογή και πολυτέλεια να πεις «σήμερα βαριέμαι και θα φτιάξω ένα τοστ», αλλά πρέπει να κάνεις υγιεινές επιλογές για τον εαυτό σου και άλλους 3 –οι μαμάδες και ίσως μερικοί μπαμπάδες εκεί έξω, σίγουρα με καταλαβαίνετε.

Με δύο παιδιά, 2,5 ετών και… μερικών μηνών, η ανάγκη για προσεγμένες, υγιεινές επιλογές, όσο κουρασμένοι κι αν είμαστε, είναι επιτακτική και ξέρω πως δεν αποτελώ εξαίρεση σε αυτό. Μπορεί τα fast food, τα τοστ και τα έτοιμα γεύματα να μας δελεάζουν από άποψη χρόνου, οι ενοχές από τις ανθυγιεινές τροφές που ταΐζουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας, όμως, οι επιπτώσεις τους, όπως επίσης και το κόστος, είναι πάντα αποτρεπτικοί παράγοντες.

Κι επειδή τόσο η θρεπτική αξία των γευμάτων, όσο και η γεύση, αλλά και το μηνιαίο κόστος, παίζουν σημαντικό ρόλο για εμάς, δεν παρασυρόμαστε εύκολα σε τέτοιου είδους πειρασμούς. Ως διατροφολόγος και food blogger έχει αξία για εμένα να δώσω βάση στο σπιτικό, μαγειρεμένο και υγιεινό φαγητό, ενώ και ως παιδί, στην οικογένειά μου αυτό το μοντέλο είχε πάντα πρωταρχικό ρόλο. Συνυπολογίζοντας και τα οικονομικά που πιέζουν όλους μας τα τελευταία χρόνια, έχουμε αποφασίσει ότι στο φαγητό μας δεν θα κάνουμε… άκυρες εκπτώσεις, αλλά θα κάνουμε τα πάντα να παραμείνει υγιεινό, νόστιμο και όσο γίνεται οικονομικό σε βάθος χρόνου. Τι κάνουμε, λοιπόν, γι’ αυτό;

Ψωνίζουμε με πλάνο και στόχο
Οι καθημερινές είναι δύσκολες για τέτοιες διεργασίες, γι’ αυτό τα Σαββατοκύριακα που υπάρχει χρόνος, καθόμαστε συχνά και φτιάχνουμε πλάνο εβδομάδας, σχετικά με το τι θέλουμε και πρέπει να φάμε από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή. Με βάση αυτά, φτιάχνουμε και τη λίστα με τα υλικά που χρειαζόμαστε για αυτά τα γεύματα, ώστε να είμαστε οργανωμένοι στα ψώνια μας, φροντίζοντας πάντα να ακουλουθούμε τη λίστα και να μην ξεφεύγουμε. Σίγουρα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πάρουμε ποτέ κάτι εκτός λίστας, αλλά όσο πιο οργανωμένη και περιεκτική είναι αυτή, τόσο μας ωθεί στο να την ακολουθήσουμε και να γλιτώσουμε έξτρα πειρασμούς. Όταν υπάρχουν προσφορές σε βιολογικά προϊόντα, χωρίς γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς ή και γλυκίσματα πιο υγιεινά, τότε ίσως παρασυρθούμε, αλλά γενικότερα αν φροντίσετε η λίστα σας να είναι ολοκληρωμένη, θα δείτε ότι δεν θα νιώσετε την ανάγκη να… ξενοκοιτάξετε!

Κάνουμε ετοιμασίες ακριβώς μετά τα ψώνια
Ξέρω ότι μετά το σούπερ μάρκετ όλοι θέλετε να πετάξετε τα ψώνια στην κουζίνα και να κάτσετε στον καναπέ για την επόμενη ώρα, αλλά η καλύτερη επιλογή που έχετε να κάνετε δεν είναι αυτή. Έχοντας βγάλει το πρόγραμμα της εβδομάδας, ή τουλάχιστον των επόμενων (λίγων) ημερών, το καλύτερο είναι να προετοιμάσετε κάποια υλικά σας και να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο (π.χ. να έχετε έτοιμα τα καρότα σας για τον ζωμό λαχανικών που πρόκειται να φτιάξετε). Αυτό θα σας εξοικονομήσει χρόνο κι επίσης δεν θα σας αφήσει να «αλλαξοπιστήσετε» τελευταία στιγμή σε κάτι λιγότερο υγιεινό λόγω… βαρεμάρας, αφού ήδη θα έχετε κάνει μια μικρή προετοιμασία.

Προτιμάμε συνταγές που δεν απαιτούν πολλά, περίεργα και εκτός εποχής υλικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής είναι οι καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε σε συνταγές που ακολουθείτε, γι’ αυτό, για παράδειγμα, μην φτιάξετε κάτι που απαιτεί φράουλες, ενώ είναι Δεκέμβριος. Αυτή η τακτική θα σας κοστίσει λιγότερο, ειδικά αν έχετε το δικό σας περιβολάκι στον κήπο ή στο μπαλκόνι, και θα σας εξασφαλίσει τη θρεπτική αξία της εποχικότητας. Παράλληλα, αν οι συνταγές σας δεν είναι τόσο σύνθετες, δεν θα απαιτούν πολύ χρόνο, μεγάλο κόστος υλικών και σίγουρα θα οδηγούν σε λιγότερο καθάρισμα της κουζίνας μετά το τέλος του μαγειρέματος. Αν, μάλιστα, καταφέρνετε να χρησιμοποιείτε μόνο μια κατσαρόλα για το μαγείρεμά σας, τότε θα έχετε επιτύχει την ιδανική συνταγή.

Φτιάχνουμε λίγο παραπάνω απ’ όσο χρειαζόμαστε
Έχουμε, πιστεύω, εμπεδώσει όλοι πλέον ότι το φαγητό που περισσεύει, δεν το πετάμε, καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί σε εύκολα και γρήγορα γεύματα, εξίσου υγιεινά. Αυτό, λοιπόν, το εφαρμόζουμε και λίγο ηθελημένα ορισμένες φορές, που σημαίνει ότι φτιάχνουμε επίτηδες λίγο παραπάνω φαγητό, με σκοπό να αξιοποιήσουμε το περίσσευμα σε κάτι εύκολο και απλό για την επόμενη ημέρα. Παράδειγμα; Μπορεί να χρησιμοποιήσω λαχανικά που περίσσεψαν στη σάλτσα για τα ζυμαρικά της επόμενης ημέρας για έξτρα νοστιμιά ή να τα ενσωματώσω σε μια χορταστική ομελέτα ή ακόμη και να τα κάνω σούπα.

Κρατάμε τα ντουλάπια μας γεμάτα
Όπως είπα και πριν, αν βρούμε καλές προσφορές, μπορεί να επεκταθούμε και σε αγορές εκτός λίστας, που θα γεμίσουν τα ντουλάπια μας για ώρες… ανάγκης. Μια καλή προσφορά σε μπάρες δημητριακών ή π.χ. σε όσπρια, θα μας ωθήσει να αγοράσουμε έξτρα ποσότητα και σε μια στιγμή «ανάγκης» μπορούμε με αυτή να φτιάξουμε χούμους ή να καταναλώσουμε μια μπάρα δημητριακών ως σνακ. Αν και προτιμάμε τα περισσότερα από αυτά που τρώμε να είναι σπιτικά και χειροποίητα, μια έτοιμη μπάρα ενίοτε, μας χαρίζει ευκολία.

Κι αν αναρωτιέστε για τα γεύματα του μικρού μας, εκεί πάλι έχουμε κάνει το πρόγραμμά μας κι έχουμε έτοιμες πολλές συνταγές που δοκιμάσαμε και στον Γιώργο όταν ήταν κι αυτός μωρό, χωρίς να χρειάζεται να αγοράζουμε έτοιμα γεύματα ή να καταναλώνουμε πολύ χρόνο και χρήμα.

Ο βρεφικός πουρές με σπανάκι και ψητά καρότα έχει μεγάλη επιτυχία, όπως επίσης και η παιδική φρουτόκρεμα με αβοκάντο και μπανάνα αντί για την τυποποιημένη φρουτόκρεμα.

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button