Πώς θα φτιάξετε αφράτο κινόα;
Κανείς δεν θέλει το κινόα του να είναι υγρό και λασπωμένο. Εδώ μπορείτε να μάθετε όλα τα μυστικά του για να φτιάξετε το πιο αφράτο κινόα που φάγατε ποτέ!
Από πολλούς έχει χαρακτηριστεί τρόφιμο θαύμα. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί βασική διατροφή των αθλητών, των αστροναυτών, των χορτοφάγων αλλά και υποστηρίζεται ότι έχει τόση θρεπτική αξία που μπορεί να αντικαταστήσει ακόμη και το μητρικό γάλα! Πλούσιο σε πρωτεΐνες θα σας ανταμείψει με τις θρεπτικές ουσίες, αλλά και την απολαυστική γεύση του. Εκτός όμως από την ιδιαίτερη, πλούσια περιεκτικότητα του κινόα σε πρωτεϊνες το κινόα δεν περιέχει γλουτένη. Περιέχει 10 μεταλλικά στοιχεία, 11 βιταμίνες, 9 αμινοξέα ενώ τα 100 γραμμάρια κινόα προσδίδουν μόλις 120 θερμίδες.
Που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε
Το κινόα χρησιμοποιείται σαν το ρύζι, δοκιμάστε το σαν δημητριακό, βρασμένο με λεμόνι και ελαιόλαδο, φτιάξτε συνταγές τύπου ριζότο, προστέσθε το σε σαλάτες με λαχανικά και ζυμαρικά, σούπες, γέμιση σε κρεατικά, σε ψωμί, συνοδεύστε το με πουλερικά, κρεατικά και ψάρια! Επίσης, δοκιμάστε να φτιάξετε γεμιστά με κινόα.
Οδηγίες βήμα – βήμα
Τοποθετήστε το κινόα σε ένα μπολ και καλύψτε το με κρύο νερό. Αφήστε το να μουλιάσει για 5 λεπτά.
Βάλτε το κινόα σε ένα λεπτό κόσκινο και ξεπλύντε το με ζεστό νερό, μέχρι το νερό να τρέξει καθαρό. (Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το μούλιασμα του κινόα βελτιώνει την υφή του, βοηθά στη διάσπαση από το σκληρότερο κέλυφος των σπόρων ενώ το ξέπλυμα αφαιρεί την πικρή ρητίνη, σαπωνίνη.)
Τοποθετήστε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέστε το κινόα. Ψήστε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μυρίσει σαν ξηρός καρπός και να καβουρντιστεί ελαφρώς (το χρώμα του να σκουρύνει λίγο).
Αν ξεκινάτε με το κινόα βρεγμένο, αυτό θα σας πάρει λίγη ώρα, καθώς θα πρέπει να απορροφηθούν τα υγρά της. Μπορεί δηλαδή να διαρκέσει έως 10 ή και 15 λεπτά.
Όταν το κινόα ψηθεί, προσθέστε νερό σε αναλογία. Εδώ είναι ένα βασικό βήμα: Ενώ οι οδηγίες της συσκευασίας συνιστούν να χρησιμοποιήσετε 2 φλιτζάνια υγρού για κάθε 1 φλιτζάνι κινόα, ωστόσο η χρήση 1 1/2 έως 1 3/4 φλιτζάνια υγρού για κάθε φλιτζάνι κινόα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
Προσθέστε το νερό, αφήστε το να πάρει μια βράση, στη συνέχεια, χαμηλώστε τη θερμοκρασία, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Όταν το μαγείρεμα ολοκληρωθεί, θα δείτε ότι έχει γίνει ημιδιαφανές με έναν λεπτό λευκό κύκλο γύρω από αυτό.
Αν υπάρχει ακόμη νερό στην κατσαρόλα όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του κινόα, μπορείτε να το στραγγίξετε ή, να το αφήσετε πάνω στο μάτι της κουζίνας μέχρι το νερό να απορροφηθεί.
Δώστε του χρόνο να «ξεκουραστεί». Απλώστε μια καθαρή πετσέτα πιάτων από πάνω. Στη συνέχεια, σκεπάστε το με το καπάκι αφήνοντας το κινόα να «καθίσει» για 10-15 λεπτά. Το καπάκι παγιδεύει τη θερμότητα και η πετσέτα απορροφά την υπερβολική υγρασία.
Ανακατέψτε το κινόα με ένα πιρούνι, αρκετά, έτσι ώστε όλοι οι σπόροι να αναπνεύσουν. Έχετε ήδη αφράτο κινόα, έτοιμο για σερβίρισμα!
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!