Καλοκαιρινό chutney ντομάτας με δαμάσκηνα
Μια συνταγή (φυσικά χωρίς γλουτένη) για τους λάτρεις της γλυκόξινης περιπέτειας που θα χαρούν να μοιραστούν αυτή τη συνταγή μόνοι ή και μαζί με τους καλεσμένους τους σε ένα γιορτινό τραπέζι.
Η μεστή γεύση της ντομάτας ασφυκτιά, αγωνιώντας κλεισμένη μέσα σε ένα βαζάκι τσάτνεϊ ντομάτας. Όταν το ανοίγεις και την ελευθερώνεις τότε είναι σίγουρο ότι δεν θα θέλεις να την αποχωριστείς ποτέ.
Η πιο απλή μορφή αυτής της γλυκόξινης απόλαυσης είναι εύκολη και διασκεδαστική στην προετοιμασία με βασικά υλικά τις ώριμες ντομάτες, τις σταφίδες αλλά και μπόλικο ξύδι και ζάχαρη που θα παίξουν το ρόλο των φυσικών συντηρητικών. Εδώ όμως προσθέσαμε και δαμάσκηνα για να ανέβεις ακόμα ένα σκαλοπάτι στην σκάλα της νοστιμιάς αλλά και για να το απολαύσεις πιο γρήγορα, επειδή έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πηκτίνη, κάτι που θα κάνει το τσάτνεϊ να μελώσει σε χρόνο μηδέν, χωρίς να σπαταλάς καθόλου χρόνο περιμένοντας να ωριμάσει.
Υλικά για ένα βαζάκι ½ κιλό
5 ώριμες μεγάλες ντομάτες
1 μέτριο κρεμύδι
400 ml μυλόξυδο ή ξύδι από κόκκινο κρασί
15 αποξηραμένα δαμάσκηνα κομμένα στα 4
1/3 κούπα σταφίδες Κορίνθου
1 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλική
Οδηγίες
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και κόβετε σε κύβους τις ντομάτες.
Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνετε το ξύδι, τα λαχανικά και τη ζάχαρη και ανακατεύετε.
Αφήνετε να βράσουν και μετά ρίχνετε τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες και τα αφήνετε άλλα 5 λεπτά σε υψηλή φωτιά.
Χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να μελώσουν.
Ρίχνετε το τσάτνεϊ σε βάζο που έχετε αποστειρώσει στο φούρνο στους 100 ºC για 10 λεπτά και το κλείνετε αφού εφαρμόσετε στην επιφάνειά του μία μεμβράνη. Αν θέλετε το αφήνετε στο ντουλάπι για 2-3 εβδομάδες για να ωριμάσει. Όταν το ανοίξετε διατηρείται στο ψυγείο.
Με τι ταιριάζει;
Το τσάτνεϊ ντομάτας με δαμάσκηνα συνοδεύει πολλά πιάτα της κουζίνας όπως θαλασσινά και ψάρια, παρέα με ζεστό ψωμάκι χωρίς γλουτένη ή με ρυζογκοφρέτες σαν σνακ αλλά μπορεί να χαρίσει και μία γιορτινή νότα στο τραπέζι σας και να κάνει κάποιο γεύμα ξεχωριστό.
Tip
Η ντομάτα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνη C η οποία έχει αντίγηραντικές και αντίκαρκινικές ιδιότητες ενώ βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου που υπάρχει στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.
Τα ρέλις (relish) ή τσάτνεϊ (chutney)
Φτιάχνονταν με έναν μόνο σκοπό: τη διατήρηση των λαχανικών κατά τη διάρκεια του χειμώνα ώστε να συμβάλλουν σε μια ισορροπημένη διατροφή. Αν και η πυκνότητά τους μοιάζει με της μαρμελάδας, τα υλικά δεν πολτοποιούνται, αλλά ψιλοκόβονται. Κοινό χαρακτηριστικό τους η γλυκόξινη γεύση που ποτέ όμως δεν πρέπει να υπερκαλύπτει την γεύση του κύριου υλικού, που στην περίπτωσή μας είναι η ντομάτα.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.