Σπιτικό βούτυρο αχλαδιού
Παραδοσιακή συνταγή με σημείο αναφοράς το βούτυρο αχλαδιού. Εμείς το απολαμβάνουμε σε τηγανίτες χωρίς γλουτένη και ο Γιώργος μας μέσα στο γιαουρτάκι του. Αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ βούτυρο αχλαδιού θα πρέπει να το κάνετε. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που ο Όμηρος το αναφέρει ως «δώρο των Θεών».
Υλικά για ένα βαζάκι 500 γραμμ.
900 γραμμ. αχλάδια ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κομματάκια
Χυμός από 2 λεμόνια και 1 πορτοκάλι
300 ml νερό
1 στικ φρέσκιας βανίλιας
2 κούπες καστανή ζάχαρη (που έχετε ζεστάνει σε ένα μικρό τηγάνι)
Οδηγίες
Βάλτε τα κομμένα αχλάδια σε μία κατσαρόλα μαζί με το χυμό λμονιού, το νερό και το στικ βανίλιας.
Αφήστε τα να βράσουν για 10 λεπτά και μετά χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα για άλλα 15-20 λεπτά ακόμα να σιγοβράσουν.
Αφαιρέστε το στικ βανίλιας, βγάλε τους σπόρους του και ρίξτε τους στο μίγμα με τη μύτη ενός μαχαιριού. Έπειτα χτυπήστε το μείγμα στο μούλτι μέχρι να ίνει πουρές.
Περάστε τον πουρέ από ένα λεπτό σουρωτήρι και ρίξτε το στην κατσαρόλα.
Ρίξτε και τη ζάχαρη και ανακατέψτε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αυξήστε τη θερμοκρασία (μέτρια προς υψηλή), βράστε το για 15 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει. Μόλις πάρει μία βουτυράτη υφή το κατεβάζετε και το ρίχνετε στο βαζάκι που έχετε αποστειρώσει πρώτα στο φούρνο για 10 λεπτά.
Το αποθηκεύετε στο ντουλάπι για 2 ημέρες προτού το απολαύσετε.
Το ξέρατε;
Τα αχλάδια θεωρούνται υποαλλεργικά φρούτα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και δεν προκαλούν παρενέργειες γι’ αυτό προτείνονται σε άτομα που πάσχουν από διάφορες διατροφικές αλλεργίες. Ο χυμός από αχλάδι συστήνεται ακόμη και σε βρέφη και σε όσα άτομα έχουν αλλεργίες.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.