Τάκος με υψηλή πρωτεΐνη για φουλ ενέργεια
Η ενέργεια είναι κάτι που πάντα αποζητάμε λίγο πιο έντονα όταν οι ρυθμοί και οι απαιτήσεις της καθημερινότητας αυξάνονται. Τώρα που η θερμοκρασία σιγά-σιγά ανεβαίνει και μας… εξοντώνει, τα πρωτεϊνούχα, αλλά όχι πολύ βαριά φαγητά, χωρίς πολλά λιπαρά και σάλτσες, είναι ό,τι πρέπει. Αγαπημένο μας αυτές τις ημέρες είναι τα τάκος με δύο διαφορετικά είδη γέμισης, με πικάντικες φακές και σος πέστο, αλλά και με ανάμεικτα λαχανικά και δροσερή σος γιαουρτιού σόγιας, και τα δύο πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και σίδηρο, ό,τι πρέπει για ενέργεια το καλοκαίρι που καταφτάνει!
Υλικά
Taco shells από το σούπερ μάρκετ ή τορτίγιες χωρίς γλουτένη για όσους απέχουν
Για τη γέμιση 1
1 φλιτζάνι φακές
4-5 ντοματίνια
½ κ.γ. πάπρικα
½ κ.γ. κάρυ
½ κ.γ. κουρκουμά
Για τη γέμιση 2
3 πολύχρωμες πιπεριές
½ φλιτζάνι αρακά
½ φλιτζάνι μανιτάρια
1 κ.σ. αλάτι
3 κ.σ. γιαούρτι σόγιας
Λιγότερο από 1 κ.σ. διατροφική μαγιά
Για το πέστο
½ φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο δυόσμο, βασιλικό, μαΐντανό
1 σκελίδα σκόρδο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (ή όσο χρειαστεί)
Αλάτι, πιπέρι
Χυμό από 1 λεμόνι
λίγα κουκουνάρια για πασπάλισμα στο τέλος
Οδηγίες
Για τη γέμιση 1
Μουλιάστε τις φακές σας σε λίγο νερό αποβραδίς και το επόμενο πρωί βράστε τες σε μια μικρή κατσαρόλα με νερό, κάρυ, πάπρικα και κουρκουμά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν (αν σας περισσέψουν φακές, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε στη σαλάτα σας ακόμη και την επόμενη ημέρα και να της χαρίσετε έξτρα φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και πικάντικη γεύση!).
Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο πέστο. Σας συνιστώ, όμως, να δοκιμάσετε να φτιάξετε αυτό το πολύ νόστιμο σπιτικό, ρίχνοντας σε ένα μπλέντερ τα φιστίκια Αιγίνης, το σκόρδο, το δυόσμο, τον βασιλικό και τον μαΐντανό, χτυπώντας τα και προσθέτοντας σιγά-σιγά το ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, σταματώντας και ξαναξεκινώντας το μίξερ μέχρι το μίγμα να γίνει σαν ένα απαλό πατέ. Συνεχίστε προσθέτοντας λίγο ακόμα λάδι και το χυμό λεμονιού, ώστε το μείγμα να είναι λίγο υγρό. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και μερικά κουκουνάρια, το κλείνετε σ’ ένα βαζάκι και το αφήνετε περίπου 30 λεπτά, ώστε να αναμειχθούν τα μυρωδικά και να βγάλουν τα αρώματά τους.
Ψιλοκόβετε τα ντοματίνια σας.
Για τη γέμιση 2
Κόβετε τις πολύχρωμες πιπεριές σας σε ροδέλες. Σε ένα βαθύ τηγάνι, προσθέτετε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τις τσιγαρίζετε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε προς το τέλος και τα μανιτάρια.
Βάζετε τον αρακά σας σε ένα κατσαρολάκι με νερό να βράσει για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
Φτιάχνετε τη σος σας ανακατεύοντας το γιαούρτι σόγιας με τη διατροφική μαγιά και λίγο αλάτι, δοκιμάζοντας την αλατότητα βάσει του δικού σας γούστου. Αν δεν προτιμάτε τη σόγια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη θέση της σος λίγο τυρί καρύδας και να το τρίψετε. Δείτε, επίσης, ένα πολύ νόστιμο vegan ντιπ εδώ.
Παίρνετε τις τορτίγιες σας και προσθέτετε στις μισές γέμιση με φακές, σος πέστο και ντοματίνια και στις υπόλοιπες τη γέμιση με τα λαχανικά (αρακά, μανιτάρια, πιπεριά) και τη σος γιαουρτιού. Τα τάκος σας είναι έτοιμα!
Tip
Μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας τορτίγιες με 1 μεγάλο ποτήρι νερό, 90 γρ. αλεύρι ρεβιθιού ή από φαγόπυρο και λιγότερο από ½ κ.γ. αλάτι. Χτυπάτε σε ένα μπολ με το σύρμα το αλεύρι, το νερό και το αλάτι, για περίπου 1-2 λεπτά μέχρι να μην υπάρχουν σβόλοι. Βάλτε το τηγάνι σας σε μέτρια φωτιά και μόλις κάψει βάλτε λίγο από τα χυλό σας. Ψήστε την κάθε πλευρά μέχρι να χρυσαφίσει, για λιγότερο από 1 λεπτό και αφαιρέστε από το τηγάνι, κάνοντας την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.