Fudge με σοκολάτα. Απόλυτα χορτοφαγικό και χωρίς γλουτένη
Fudge συνταγή (επιδόρπιο) για vegan “προσωπικότητες” που τυγχάνει να είναι και λάτρεις του γλυκού. Φυσικά χωρίς γλουτένη!
Οι επίμονοι ζαχαροπλάστες!
Αν δεν έχετε ακούσει για το γλυκό που έχει γεύση από Χριστούγεννα και λέγεται fudge, τότε σίγουρα μία δοκιμή θα σας πείσει. Αν δοκιμάσετε τη συνταγή μας θα καταλάβετε γιατί μας έχει μαγέψει η εξαίσια γεύση ενώ βρήκαμε ενδιαφέρον το γεγονός ότι μπορούμε να το ετοιμάσουμε με άπειρα υλικά. Αν και στην όψη είναι απλό, συνδυάζοντας διάφορα υλικά μεταξύ τους αναβαθμίζεται σε μία γευστική έκπληξη.
Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι όταν επιδιδόμασταν στα γευστικά μας πειράματα πολλές φορές εγκαταλείπαμε την κουζίνα απογοητευμένοι, με καψίματα ή ακόμα και χωρίς να μιλιόμαστε μεταξύ μας. Γι΄αυτό τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιό μας: να επισκεφτούμε ένα μικρό εργαστήριο στην επαρχία της Αγγλίας τα Χριστούγεννα του 2013. Θέλαμε να ανακαλύψουμε τη πηγή του, εκεί δηλαδή που παρασκευάζεται παραδοσιακά και με τα πιο απλά υλικά. Μέσα εκεί όλες μας οι προσπάθειες στέφηκαν με επιτυχία και πήραν τη λαχταριστή μορφή αυτού του ιδιαίτερου γλυκού.
Η διαδικασία είναι απλή αλλά κρύβει κάποιες δυσκολίες. Θέλει υπομονή και… αυτοπεποίθηση! Φανταστείτε ότι ο χρόνος που αφιερώσαμε στις δοκιμές θα μπορούσε να συγκριθεί με το χρόνο που κάνει ένας αστροναύτης να προετοιμαστεί για ένα ταξίδι στο φεγγάρι! Τελικά καταφέραμε να μάθουμε το σούπερ μυστικό: όταν το θερμόμετρο έδειχνε 113-114 ºC έπρεπε να αποσυρθεί το σκεύος από τη φωτιά, αλλιώς το μείγμα θα έχανε την ελαστικότητα που προσδίδει αυτή την ιδιαίτερη υφή του fudge. Επιπλέον, το δεύτερο μεγάλο βήμα ήταν να αντικαταστήσουμε το βούτυρο και το γάλα με προϊόντα φυτικής προέλευσης χωρίς το γλυκό να υστερεί ούτε σε γεύση αλλά ούτε και σε όψη. Στο τέλος, το αποτέλεσμα μας ενθουσίασε τόσο πολύ που το fudge μπήκε στη λίστα με τα πιο περιζήτητα εδέσματα του σπιτιού μας, αφού είναι από τα λίγα γλυκά που μπορείς να φτιάξεις γρήγορα και να διατηρηθεί για τουλάχιστον ένα μήνα χωρίς να πάθει απολύτως τίποτα – εκτός από το να φαγωθεί στη στιγμή! Σε αυτή την περίπτωση συνήθως δεν κρατάει σχεδόν καθόλου παρά μόνον η ανάμνηση της γλυκιάς του γεύσης.
Υλικά
400 ml γάλα καρύδας (με 9% λίπος)
150 γρ. Ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. λάδι καρύδας
1 κ.γ. φρέσκια βανίλια
2 κ.σ. σιρόπι αγαύης
200 γρ σταγόνες σοκολάτας
Ετοιμασία
Βάζετε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε το γάλα καρύδας και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε με προσοχή για να μην κολλήσουν οι κρύσταλλοι της ζάχαρης στα τειχώματα της κατσαρόλας. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα και είναι σε σημείο βρασμού, προσθέστε το λάδι καρύδας και τη βανίλια.
Αφήστε το σε δυνατή φωτιά φροντίζοντας να ανακατεύετε που και που. Μόλις φτάσει στους 114οC, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε το μείγμα σε ένα γυάλινο μπολ και προσθέτετε τις σταγόνες μαύρης σοκολάτας. Αφήστε τες να λιώσουν χωρίς να ανακατέψετε, μέχρι να η θερμοκρασία να κατέβει στους 70-80 oC. Τότε ξεκινάτε να το χτυπάτε με μίξερ χειρός για περίπου 5 λεπτά μέχρι η σοκολάτα να ομογενοποιηθεί και το γλυκό να πάρει μια κάπως ελαστική υφή.
Περιχύνετε το μείγμα σε ένα μικρό ταψάκι που έχετε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και με μια σπάτουλα το απλώνετε. Το μείγμα σας πρέπει να είναι μαλακό και να γυαλίζει.
Βάλτε το για 4 ώρες στο ψυγείο ή αφήστε έξω για μία ημέρα. Το γλυκό πρέπει να είναι συμπαγές και να μην θρυμματίζεται όταν το κόβετε.
Εκπληκτική παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγγλοσαξωνική συνταγή για fudge, χωρίς βούτυρο και γάλα παρακαλώ, που όταν θα το δοκιμάσετε θα νομίζετε ότι τρώτε το αυθεντικό γλυκό. Μη διστάσετε να ρίξετε μέσα καρύδια, σταφίδες, κράνα ή άλλα αποξηραμένα και ό,τι σας φαίνεται ενδιαφέρον στο ανακάτεμα με το καραμελωμένο αυτό γλύκισμα. Μόνον προσέξτε να ρίξετε τα έξτρα αυτά υλικά πριν τα βάλετε στο ταψί. Τέλος, ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής είναι απαραίτητο για να σας πετύχει η συνταγή!
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.