Κορμός σοκολάτας
Είναι το γλυκό που κατασπάραζα μικρή με την αδερφή μου, όταν το έφτιαχνε η μαμά μου στην πιο κλασική βερσιόν με πτι-μπερ και βούτυρο και το λέγαμε «μωσαϊκό», «σαλαμάκι» ή «κορμό σοκολάτας». Το θυμήθηκα πρόσφατα, το αναπόλησα και σκέφτηκα ότι μπορώ να το ξαναφτιάξω σε μια διαφορετική χορτοφαγική, χωρίς γλουτένη, σούπερ υγιεινή εκτέλεση, με μαύρη fair-trade σοκολάτα, βούτυρο καρύδας και μπισκοτάκια χωρίς γλουτένη. Πλέον το κατασπαράζω (ξανά), με τους άντρες της ζωής μου αυτή τη φορά, χωρίς τύψεις!
Υλικά για χορτοφαγικό χωρίς γλουτένη μωσαικό
1 ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1 φλιτζάνι βούτυρο καρύδας
2 φλιτζάνια μαύρη fair-trade σοκολάτα (67% κακάο)
¼ φλιτζάνι βιολογικό κακάο
1 φλιτζάνι αμύγδαλα, φουντούκια
½ κουτί μπισκοτάκια Gea Bakery χωρίς γλουτένη, με λευκή ή μαύρη σοκολάτα
Οδηγίες
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, λιώνετε το βούτυρο καρύδας σε χαμηλή φωτιά με προσοχή να μην καεί. Αποσύρετε από τη φωτιά, αδειάζετε σε ένα μπολ και έπειτα προσθέτετε τη ζάχαρη και το κακάο και ανακατεύετε.
Λιώνετε τη σοκολάτα σας σε μπεν-μαρί και την προσθέτετε κι αυτή στο μπολ, ανακατεύοντας καλά με μια μαρίζ μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Βάζετε τα φουντούκια σας στο μούλτι και τα χτυπάτε τόσο, ώστε να αφήσουν χοντρά κομμάτια, να μην γίνουν τρίμμα. Προσθέτετε και τα αμύγδαλα στο μείγμα και ανακατεύετε.
Τέλος, παίρνετε τα μπισκοτάκια, τα κόβετε με τα χέρια σε μικρά κομμάτια, τα προσθέτετε στο μείγμα κι ανακατεύετε μέχρι να δέσει με τα μπισκότα και τα φουντούκια. Μπορείτε να το βάλετε για λίγο στο ψυγείο πριν συνεχίσετε, ώστε να σφίξει και να μπορέσετε να το χειριστείτε όπως πρέπει.
Στη συνέχεια, βάζετε όλη σας την τέχνη και φτιάχνετε μικρά μασούρια σε στυλ κορμού, τυλίγοντάς τα σε μεμβράνη, τα οποία πρέπει να βάλετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες, μέχρι να σφίξουν ή στην κατάψυξη, για πιο γρήγορα (και σφιχτά) αποτελέσματα. Αφήστε τα στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να τα καταναλώσετε, όπου θα τα σερβίρετε κομμένα σε φέτες.
Tip
Αν θέλετε, για καλύτερο και πιο γεωμετρικό αποτέλεσμα, μπορείτε να το βάλετε σε φόρμα του κέικ κι έπειτα να ξεφορμάρετε, ενώ για περισσότερο άρωμα (από τα παλιά), μπορείτε να προσθέσετε και ελάχιστο κονιάκ. Αντί για φουντούκια, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας, όπως καρύδια, αμύγδαλα κ.ο.κ. ή να αναμείξετε διαφορετικούς καρπούς, αυξάνοντας τα καλά λιπαρά του γλυκού.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.