Η καλύτερη χορτοφαγική μακαρονάδα
Τη συγκεκριμένη χορτοφαγική συνταγή τη δοκιμάσαμε σε έναν υπέροχο αγροτουρισμό στην Τοσκάνη -ακόμα θυμάμαι τη χωμάτινη πνοή του αέρα και τις πυγολαμπίδες να φέγγουν παντού! Ήταν η πρώτη ημέρα που φτάσαμε μετά από ένα πολύωρο ταξίδι και ανακαλύψαμε με χαρά ότι η ιδιοκτήτρια του αγροτουρισμού ήταν και εκπληκτική μαγείρισσα, αφού μας υποδέχτηκε με μια απίστευτη pasta alla norma, μια κλασική χορτοφαγική συνταγή για σπαγγέτι από Σικελία, όπως μόνο οι Ιταλοί ξέρουν να φτιάχνουν. Ίσως εκπλαγείτε, αλλά στις περισσότερες πόλεις της Ιταλίας, με εξαίρεση τη Ρώμη, οι… μακαρονάδες χρησιμοποιούν απλά και μεσογειακά υλικά, δημιουργώντας εξαιρετικά πιάτα, κάτι με το οποίο ταυτιστήκαμε αμέσως.
Για εσάς, λοιπόν, που αγαπάτε τα λαχανικά, τις απλές γεύσεις και θέλετε να φέρετε το καλοκαίρι πρόωρα στην κουζίνα και το πιάτο σας, κάτι μου λέει ότι η παρακάτω συνταγή θα γίνει η αγαπημένη σας!
Υλικά για σπαγγέτι αλά νόρμα με μελιτζάνα, κάππαρη και βασιλικό (3 άτομα)
2 μελιτζάνες
2 σκελίδες σκόρδο
½ ματσάκι φρέσκο βασιλικό
1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
3 κσ Ελαιόλαδο
1 κ.σ. κάππαρη
1 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
400 γρ. φρέσκια ντομάτα η κονκασέ (επιλέξτε βιολογική σε γυάλινο βαζάκι)
300 γρ μακαρόνια (ωμά). χωρίς γλουτένη
60 γρ. τυρί πεκορίνο ή διατροφική μαγιά για να γίνει vegan
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Προετοιμασία
Κόψτε τις μελιτζάνες σας σε κομμάτια μεγέθους περίπου 2 εκατοστών ή τρίψτε τες στον τρίφτη (έχω δοκιμάσει και τις 2 μεθόδους και με βολεύει λίγο περισσότερο η δεύτερη). Στη συνέχεια, βάλτε τες σε ένα σουρωτήρι στο νεροχύτη σας και πασπαλίστε με θαλασσινό αλάτι για να τραβήξει την υγρασία. Αφήστε για περίπου 20 λεπτά.
Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε το σκόρδο σας. Μόλις τελειώσετε, κόψτε τα φύλλα του βασιλικού σας και ψιλοκόψτε τα κοτσάνια.
Ξεπλύνετε τις μελιτζάνες σας και ταμπονάρετε με λίγο χαρτί κουζίνας για να ρουφήξει την υγρασία. Έπειτα τοποθετήστε τες σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτοντας τη ρίγανη, λίγο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Ανακατέψτε με το χέρι, μέχρι να αναμειχθούν όλα μαζί.
Σε ένα τηγάνι ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και ζεστάνετέ το σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε τις μελιτζάνες σας δημιουργώντας μια στρώση και μαγειρέψτε τες για 5-8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα. Φροντίστε να ανακατεύετε ανά διαστήματα και αν δεν χωράνε στο τηγάνι, χωρίστε σε 2 δόσεις.
Προσθέστε στη σάλτσα σας λίγο ακόμη ελαιόλαδο, μαζί με το σκόρδο, την κάππαρη και τα ψιλοκομμένα κοτσάνια βασιλικού και μαγειρέψτε για ακόμη 2 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
Έπειτα προσθέστε το ξίδι και τις ντομάτες, ανακατεύοντας. Μειώστε σε χαμηλή θερμοκρασία και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράζει για 15-20 λεπτά ή μέχρι να γίνει πιο πηχτή.
Σε μια κατσαρόλα βάλτε νερό και αλάτι και όταν αρχίσει να βράζει, προσθέστε τα μακαρόνια σας, βράζοντάς τα για 8 λεπτά, ώστε να γίνουν αλ ντέντε.
Στραγγίξτε τα μακαρόνια, κρατώντας 1 φλιτζάνι από το νερό στο οποίο έβρασαν. Ρίξτε λίγο από το νερό στη σάλτσα και ανακατέψτε.
Τρίψτε τη μισή ποσότητα από το πεκορίνο σε έναν τρίφτη και κόψτε τα περισσότερα φύλλα του βασιλικού. Προσθέστε τα στη σάλτσα, μαζί με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύοντάς τα όλα μαζί.
Προσθέστε τα μακαρόνια σας στη σάλτσα μελιτζάνας και ανακατέψτε, προσθέτοντας το υπόλοιπο νερό που είχατε φυλάξει, αν χρειαστεί. Μόλις πιει το νερό, είστε έτοιμοι!
Χωρίστε τα μακαρόνια σας με τη σάλτσα σε μπολ ή πιάτα και τρίψτε πάνω τους το υπόλοιπο τυρί, τελειώνοντας με τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού για έξτρα γαρνιτούρα και άρωμα.
Tip
H μακαρονάδα αυτή περιέχει 2 μερίδες από τις 5 λαχανικών που καλό είναι να καταναλώνουμε καθημερινά και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Αν θέλετε, μπορείτε να φυλάξετε λίγη κάππαρη για να γαρνίρετε στο τέλος και να έχει έξτρα τραγανή υφή. Δοκιμάστε τη συνταγή και με σπαγγέτι από κινόα και ρύζι!
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.