Πόριτζ με καραμελωμένα καρότα και φακές
Το αδύναμό μου σημείο είναι το υγιεινό μεσημεριανό. Γι’ αυτό και ψάχνω συνεχώς ποικιλία και επιλογές που να με εμπνέουν, να μου χαρίζουν δύναμη, ενέργεια, να με χορταίνουν και να τις απολαμβάνω. Το πόριτζ (χυλός που γίνεται συνήθως με βρώμη και είναι πολύ διαδεδομένος στην Αγγλία) είναι μία από αυτές, αν και φροντίζω να ξεφεύγω από τα καθιερωμένα και να το απολαμβάνω σε διάφορες δικές μου παραλλαγές, χωρίς γλουτένη και πάντα χορτοφαγικό. Όπως αυτή εδώ, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε όλα τα γεύματα της ημέρας.
Υλικά για χορτοφαγικό πόριτζ χωρίς γλουτένη (1 μερίδα)
½ φλιτζάνι κόκκινες φακές
1 φλιτζάνι νερό
1 μικρό αβοκάντο
4-5 ντοματίνια
2 καρότα
1 κ.γ. κουρκουμά
1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.σ. σιρόπι αγαύης
Οδηγίες
Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με τις φακές και βράστε τες.
Όσο οι φακές βράζουν, βάλτε ένα τηγάνι σε μεσαία θερμοκρασία με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ξεφλουδίστε τα 2 καρότα με peeler. Κόψτε τα σε ροδέλες και ρίξτε τα στο τηγάνι με λίγο κουρκουμά και 1 κ.σ. σιρόπι αγαύης (μπορείτε να τα καραμελώσετε και με μέλι εάν δεν είστε vegan) και αφήστε τα μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε τα καρότα σας στις φακές που βράζουν, ανακατέψτε και μειώστε τη θερμοκρασία, συνεχίζοντας το μαγείρεμα, μέχρι οι φακές να μαλακώσουν (για περίπου 10 λεπτά). Όταν τις δοκιμάσετε και είναι έτοιμες, δείτε αν χρειάζεται να προσθέσετε κι άλλο σιρόπι αγαύης.
Στη συνέχεια, κόψτε το αβοκάντο σας σε μικρά κομματάκια και κόψτε στη μέση τα ντοματίνια σας.
Μεταφέρετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα μπολ και προσθέστε του το συνοδευτικό αβοκάντο και ντοματίνια για έξτρα γεύση.
Tip
Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο αλάτι στο πόριτζ σας. Εγώ το κάνω πάντα, καθώς του χαρίζει βάθος και αναδεικνύει τη γλυκύτητα που έχει. Αν του προσθέσετε, κάντε το όσο βράζει το βασικό σας υλικό.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.