Χορτοφαγική παέγια με σάλτσα 4 λαχανικών
Η αυθεντική συνταγή για παέγια έρχεται από Βαλένθια και περιλαμβάνει λευκό ρύζι, πράσινα φασόλια, κρέας, άσπρα φασόλια, σαλιγκάρια και διάφορα καρυκεύματα. Επειδή, όμως, εμείς αγαπάμε να πειραματιζόμαστε, δημιουργήσαμε μια δική μας χορτοφαγική βερσιόν, που μυρίζει και λίγο Ελλάδα και ταιριάζει γάντι σε όσους ψάχνουν νόστιμες και ιδιαίτερες vegan ή χορτοφαγικές συνταγές. Αυξάνουμε τις φυτικές της ίνες και φτιάχνουμε ένα πιάτο γεμάτο σίδηρο και πρωτεΐνη που τονώνει το ανοσοποιητικό, με μια σάλτσα πολύ ξεχωριστή με λαχανίδα, λιαστή ντομάτα, μανιτάρια και καρότο που είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α. Το μπασμάτι είναι καλή επιλογή και για όσους έχουν πρόβλημα με το σάκχαρο, ενώ από το πιάτο δεν λείπουν τα καλά λιπαρά από το ελαιόλαδο. Είναι, επίσης, τέλειο γεύμα και για παιδιά, για εισαγωγή λαχανικών στη διατροφή τους με ευφάνταστους τρόπους, ενώ τη σάλτσα μπορείτε να την καταψύξετε και να τη χρησιμοποιήσετε στη συνέχεια σε μακαρόνια, όσπρια κ.ο.κ. Κι από γεύση… δοκιμάστε και πείτε μου!
Υλικά
1½ φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
1 φλιτζάνι μανιτάρια
1 χούφτα φασολάκια
½ κουνουπίδι κομμένο σε μικρά κομμάτια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια νερό
1 μικρό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
Λίγο αλάτι και πιπέρι
για τη σάλτσα
1 καρότο
1 φλιτζάνι λαχανίδα φρέσκια
1 μεγάλη ντομάτα ή 1 φλιτζάνι ντοματίνια
5 λιαστές ντομάτες
½ φλιτζάνι μανιτάρια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Οδηγίες
Ξεκινήστε μουλιάζοντας το ρύζι σας σε ένα κατσαρολάκι με νερό για περίπου 30 λεπτά.
Έπειτα πάρτε το κουνουπίδι σας και χτυπήστε το στο μούλτι μέχρι να γίνει μικρότερα κομμάτια, αλλά όχι τρίμμα.
Πάρτε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέστε του 2 κ.σ. ελαιόλαδο, βάζοντάς το σε μέτρια φωτιά. Σε αυτή την ποσότητα και μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το σκόρδο και το κρεμμύδι σας ψιλοκομμένα, τσιγαρίστε τις πιπεριές σας που πρώτα πρέπει να έχετε κόψει σε ροδέλες, τα φασολάκια και τα μανιτάρια σας, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα για μερικά λεπτά και αλατοπιπερώνοντας.
Στη συνέχεια, προσθέστε το ρύζι, το κουνουπίδι και το νερό σας και συνεχίστε να ανακατεύετε. Χαμηλώστε λίγο τη φωτιά και βάλτε ένα καπάκι στο τηγάνι σας, ώστε τα λαχανικά σας να μαγειρευτούν και να μαλακώσουν για τα επόμενα περίπου 15 λεπτά. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα αν είναι μαλακά και το νερό έχει απορροφηθεί. Αν χρειαστεί προσθέστε κι άλλο νερό, μέχρι να μαλακώσουν και το ρύζι να έχει βράσει.
Για να φτιάξετε τη σάλτσα σας, πάρτε τα λαχανικά σας και ξεφλουδίστε το καρότο σας, κόβοντάς το σε ροδέλες. Κόψτε και την ντομάτα σας σε μικρά κομμάτια ή τα ντοματίνια σας στη μέση και χτυπήστε καρότο, ντομάτα, λιαστή ντομάτα (κομμένη στη μέση) και τα μανιτάρια σας στο μούλτι. Προσθέστε 2 κουταλιές, αλάτι, πιπέρι και ανακατέψτε.
Όταν το μείγμα της σάλτσας ομογενοποιηθεί, σερβίρετε την παέγια σας σε ένα πιάτο και περιχύστε λίγη σάλτσα από πάνω και ανακατέψτε. Καλή σας όρεξη!
Tip
Σε αυτό το πιάτο ταιριάζει πολύ και ο κρόκος Κοζάνης ή ο κουρκουμάς. Δοκιμάστε τα! Για δική σας ευκολία, αν δεν έχετε πολύ χρόνο, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα βιολογικά λαχανικά, που έχουν την ίδια διατροφική αξία.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.