Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Vegan λαχανικά γιαχνί με τζάκετ πατάτα

Αυτή η συνταγή είναι εμπνευσμένη από τον αγαπημένο μου Jamie Oliver, που ξέρει να περιποιείται τους χορτοφάγους χωρίς να χάνεται ίχνος θρεπτικής αξίας από τα υλικά που χρησιμοποιεί, αλλά και χωρίς περιττά υλικά, όπως βούτυρο και κρέμες γάλακτος, που με απογοήτευση παρατηρώ να πρωταγωνιστούν σε πολλές μεσογειακές συνταγές. Πρόκειται για ένα χορτοφαγικό stew λαχανικών, φουλ θρεπτικό για γερό ανοσοποιητικό, που ταιριάζει πολύ σε ένα εορταστικό δείπνο (το τιμήσαμε τα Χριστούγεννα), αλλά και σε ένα δείπνο που θα ετοιμάσετε για αγαπημένους φίλους, ως πρώτο πιάτο.

Υλικά (για 4 άτομα)

150 γρ. ρεβίθια

200 γρ. γίγαντες

1 μεγάλη γλυκοπατάτα

7 πατατούλες τζάκετ

1 κρεμμύδι

2 κόκκινες πιπεριές

400 γρ. σάλτσα ντομάτας

1 ματσάκι κόλιανδρο

2 κ.σ. κακάο

1 κ.σ. φιστικοβούτυρο

4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 κ.σ. γλυκιά πάπρικα

2 κ.σ. πετιμέζι

2 καυτερές πιπερίτσες

100 γρ. βίγκαν τυρί καρύδας

Λίγο αλάτι

Οδηγίες
Γεμίστε δύο μεγάλα μπολ με νερό και βάλτε μέσα τα όσπρια, ώστε να τα μουλιάσετε από το προηγούμενο βράδυ. Φροντίστε, επίσης, πριν φτιάξετε το φαγητό σας, να τα βράσετε για περίπου 10 λεπτά σε χύτρα ή για 25 λεπτά σε κατσαρόλα και να κρατήσετε το νερό που τα βράσατε.

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το κακάο, το φιστικοβούτυρο και την πάπρικα και την αφήνετε στην άκρη.

Καθαρίζετε και κόβετε το κρεμμύδι σας, βάζοντάς το σε ένα τηγάνι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο να σωταριστεί σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Μόλις χρυσίσει το προσθέτετε στην κατσαρόλα με το φιστικοβούτυρο.

Έπειτα κόβετε τις πιπεριές σας και τις τσιγαρίζετε για μερικά λεπτά πριν τις βάλετε κι αυτές στην κατσαρόλα. Συνεχίζετε με τη γλυκοπατάτα, που την καθαρίζετε, την κόβετε σε χοντρές ροδέλες και την περνάτε πρώτα από το τηγάνι για μερικά λεπτά πριν τη βάλετε στην κατσαρόλα.

Αφού τα έχετε βάλει όλα στην κατσαρόλα, μαζί και τις καυτερές πιπερίτσες και τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο, προσθέτετε το νερό από τα όσπρια και τη σάλτσα ντομάτας μαζί με λίγο αλάτι και 2 κ.σ. πετιμέζι και σιγοβράζετε για περίπου 45 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Ανακατέψτε καλά.

Όσο σιγοβράζει το φαγητό σας, προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς, πάρτε τις τζάκετ πατατούλες, κόψτε τες στη μέση και ψήστε τες στο φούρνο σε λαδόκολλα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο για περίπου 1 ώρα. Μόλις ψηθούν, πασπαλίστε τους λίγο τριμμένο τυρί βίγκαν.

Μόλις ετοιμαστούν τα λαχανικά, σερβίρετε στο πιάτο σας τις πατατούλες προσθέτοντας από πάνω τα λαχανικά γιαχνί. Καλή όρεξη!

Tip
Οι πιπερίτσες και η πάπρικα θα δώσουν καυτερή χροιά στο πιάτο σας. Αν το θέλετε λιγότερο πικάντικο, μπορείτε να ανακατέψετε 2 κ.σ. γιαούρτι σόγιας με 1 κ.σ. διατροφική μαγιά και να το προσθέσετε στο τέλος.

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button