3 μυστικά υλικά για φυτοφαγικά πιάτα που μέχρι τώρα πετούσατε
Κάποια λαχανικά ή μέρη αυτών δεν μας έχει περάσει ποτέ από τα μυαλό να τα χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα και τα πιάτα μας. Κι όμως! Μπορείτε να τα βρείτε εξίσου εύκολα, αξιοποιούνται στα πιάτα, είναι κατά του food waste και σας ανοίγουν το δρόμο για ακόμη περισσότερη πρασινάδα και φυτικές ίνες στη διατροφή σας, που γνωρίζουμε πόσο ευεργετικές ίνες για το μικροβίωμα του εντέρου, το ανοσοποιητικό και τη συνολική υγεία.
Πάμε να γνωρίσουμε αυτά τα κρυμμένα διαμάντια;
Φρέσκο σκόρδο
Ό,τι είναι το φρέσκο κρεμμυδάκι για το ξερό κρεμμύδι, είναι και το φρέσκο σκόρδο με το βλαστό του, για το συμβατικό σκόρδο –πρόκειται για το βρώσιμο πράσινο μέρος που φυτρώνει στο βολβό του σκόρδου. Ο βλαστός αυτός, μάλιστα, όσο το φυτό ωριμάζει, ανθίζει και θα το βρείτε στο τέλος της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού. Το φρέσκο σκόρδο και οι βλαστοί του, λοιπόν, αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, βιταμίνης C, ασβεστίου και όπως και το σκόρδο, συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, υψηλής χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης και καρκίνου. Παρέχουν, επίσης, υποστήριξη στο ανοσοποιητικό και μειώνουν τη φλεγμονή, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες και για περαιτέρω οφέλη του σκόρδου και των βλαστών του. Είναι πιο ήπια στη γεύση από τις σκελίδες σκόρδου και όσο μαγειρεύονται, γλυκαίνουν ακόμη περισσότερο, κάτι που τα καθιστά εύκολα διαχειρίσιμα σε πολλά και διαφορετικά πιάτα. Εκτός από πέστο και χούμους που τα χρησιμοποιούν πολλοί, μπορείτε να τα αξιοποιήσετε σε stir-fry λαχανικών, σούπες και ζωμούς, ενώ ταιριάζουν σε σαλάτες, μπορούν να γίνουν τουρσί ή να τα απολαύσετε στο συνοδευτικό σας. Μην ξεχνάτε, μόνο, πως όσο ωριμάζουν, έχουν περισσότερες φυτικές ίνες και καλό είναι πριν τα χρησιμοποιήσετε, μετά το βράσιμο λίγων λεπτών να τα περάσετε από παγωμένο νερό (μπλανσάρισμα).
Φύλλα καρότου
Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι η πρασινάδα που έχει το καρότο καταναλώνεται κανονικά και μάλιστα με διάφορους τρόπους. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε σάλτσα πέστο, μαζί με σκόρδο και καρύδια ή να την αξιοποιήσετε αντί για μαϊντανό, σε ταμπουλέ σαλάτα με πλιγούρι, κρεμμύδι και μυρωδικά, σαν γαρνιτούρα σε σαλάτες ή σούπες, ή ακόμη και σε smoothies. Κι εδώ δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία από έρευνες, αλλά μπορούμε να υποθέσουμε ότι έχουν παρόμοια διατροφική αξία με τα καρότα. Όσον αφορά συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να είναι και πιο πλούσια από το καρότο, αφού σύμφωνα με τη Guardian έχουν 6 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το καρότο.
Φύλλα παντζαριού
Μοιάζουν πολύ με τα σέσκουλα, είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C και Κ, έχουν ήπια γεύση, μαγειρεύονται γρήγορα αλλά δυστυχώς καταλήγουν… στα σκουπίδια. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να καταναλώσουν τα φύλλα παντζαριού και μάλιστα με διάφορους τρόπους, όπως οποιοδήποτε λαχανικό: σαν τελείωμα σε σούπες, ψιλοκομμένα σε σαλάτες ή απλώς σοταρισμένα με λίγο κρεμμυδάκι και σκόρδο.
Να θυμάστε πάντα πως το να αξιοποιείτε ολόκληρη την τροφή, όπως μας τη δίνει η Φύση, είναι η πιο θρεπτική επιλογή που μπορείτε να κάνετε, ενώ ταυτόχρονα είναι και ενάντια στη σπατάλη τροφίμων. Γίνετε δημιουργικοί και απολαύστε τα οφέλη και τις γεύσεις, στο έπακρο!
Πηγές
https://nutritionstudies.org/chef-dels-secret-garden-gems-garlic-scapes-carrot-tops-beet-greens/
McLeod, Jaime. “What The Heck Are Garlic Scapes?” Farmers’ Almanac, 21 June 2021, www.farmersalmanac.com/what-the-heck-are-garlic-scapes-12195.
“Don’t Discard Those Nutritious Carrot Tops | Waste Not.” The Guardian, Guardian News and Media, 12 Jan. 2019, www.theguardian.com/food/2019/jan/12/carrot-tops-chimichurri-waste-not-leftovers-tom-hunt.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.