Διατροφή ενάντια σε μολυσματικές ασθένειες: ποιες τροφές βοηθούν
Η διατροφή μας είναι το όπλο μας και σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες υπάρχουν τροφές που περιέχουν ουσίες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος, έτσι ώστε να είμαστε πιο ισχυροί στην καταπολέμηση μιας μόλυνσης, ενός βακτηρίου ή ενός ιού. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι οι τροφές αυτές και οι ουσίες τους δεν εμποδίζουν την ανάπτυξη μιας μόλυνσης, αλλά βοηθούν στην ενεργοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία την καταπολεμούν και πυροδοτούν αύξηση στην παραγωγή των κυττάρων που καταστρέφουν τους «επιδρομείς». Τώρα που σιγά-σιγά το πάρτι μικροβίων και ιών ξεκινά, ας δούμε τι πρέπει να φάμε.
Σκόρδο
Όπως είναι γνωστό, το σκόρδο έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, που έχουν επανειλημμένα αποδειχτεί από επιστημονικές έρευνες. Σε μελέτη, μάλιστα, που έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Georgetown, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι η αλισίνη του σκόρδου σε αποσταγμένο νερό εμπόδισε την ανάπτυξη 30 ειδών μυκοβακτηρίου, μέσα σε διάστημα 28 ημερών. Λίγο σκόρδο, λοιπόν, στο φαγητό, μπορεί να αφήνει δυσάρεστη αναπνοή, αλλά μας βοηθά σημαντικά.
Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση
Οι τροφές αυτές, όπως το ξινολάχανο, το κεφίρ, το τουρσί, το miso κ.ο.κ. οφείλουν τα οφέλη τους κυρίως στα προβιοτικά τους. Τα προβιοτικά είναι καλά βακτήρια που χρειαζόμαστε στον οργανισμό μας, καθώς αποτελούν σημαντικό κομμάτι του αμυντικού μας συστήματος.
Εσπεριδοειδή
Η βιταμίνη C που ως γνωστό συναντάμε στα εσπεριδοειδή, βοηθά στην καταπολέμηση μολύνσεων αυξάνοντας, όπως είπαμε, την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό ενάντια σε βακτήρια και ιούς. Η βιταμίνη C αυξάνει επίσης την παραγωγή ιντερφερόνης, μιας ουσίας που καλύπτει την επιφάνεια των κυττάρων, ώστε να εμποδίζει την εισχώρηση ιών. Προσπαθήστε να λαμβάνετε 60mg (γυναίκες) με 75mg (άντρες) την ημέρα, έχοντας υπόψη σας ότι ένα πορτοκάλι σας καλύπτει.
Τροφές πλούσιες σε σελήνιο
Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που ενισχύει τη λειτουργία των κυττάρων στο ανοσοποιητικό και έτσι συμβάλλει στην άμυνά μας. Βρίσκεται σε τροφές όπως τα βραζιλιάνικα καρύδια, ο ηλιόσπορος, οι σπόροι chia, οι σαρδέλες, ο τόνος, ο σολομός και η ποσότητα που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά ορίζεται στα 45mcg. Προσοχή με την υπερκατανάλωση, καθώς μπορεί να είναι τοξικό για τον οργανισμό σε πολύ μεγάλες δόσεις. Το ένα βραζιλιάνικο φιστίκι μπορεί να μας παράσχει 68–91 mcg σεληνίου, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρώτε πολλά.
Πολύχρωμα λαχανικά
Κόκκινες πιπεριές, καρότα, κολοκύθα, σπανάκι, γλυκοπατάτα, όλα τα παραπάνω περιέχουν καροτενοειδή, μια μεγάλη ομάδα χρωστικών που δίνουν το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί χρώμα στα φυτά. Αυτά έχουν την ιδιότητα να ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, άρα και την ικανότητά μας να καταπολεμήσουμε μια ίωση, λοίμωξη κ.ο.κ. Τα καροτενοειδή και ειδικά η βήτα-καροτίνη μπορεί επίσης να αυξήσουν τον αριθμό των Τ- βοηθητικών κυττάρων στον οργανισμό. Αυτά τα κύτταρα ενεργοποιούν και συντονίζουν την απόκριση των μακροφάγων και των κυτταροτοξικών Τ-κυττάρων, που πολεμούν μολυσματικούς μικροοργανισμούς.
Τζίντζερ
Η καυτερή αυτή ρίζα είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική και αντικαρκινική της δράση, όπως και για τη δράση της στο πεπτικό και τις αρθρώσεις. Το ενεργό συστατικό της πιπερόριζας, όμως, η τζιντζερόλη, είναι και σημαντικός σύμμαχός μας ενάντια σε μολύνσεις, ειδικά σε αυτές που συμβαίνουν στη στοματική κοιλότητα, ενώ ταυτόχρονα έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση.
Λεμόνια
Τα λεμόνια θεωρούνται από τα αποτελεσματικότερα φυσικά αντιμικροβιακά, πλούσια σε βιταμίνη C, τα οποία από τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούνταν για την καταπολέμηση ιών, λοιμώξεων και φλεγμονών. Η αντιβακτηριακή τους δράση είναι ευεργετική σε πολλές περιπτώσεις, ενώ ωφελούν πολύ σε πονόλαιμο και αμυγδαλίτιδα.
Κουρκουμάς
Η κουρκουμίνη, η φυσική χρωστική του κουρκουμά, που του δίνει το κίτρινο χρώμα του, έχει αποδειχτεί σε έρευνες ότι έχει έντονη αντιμικροβιακή δράση. Αποδεδειγμένη, μάλιστα, είναι η δράση της σε συγκεκριμένα βακτήρια, όπως χρυσίζων σταφυλόκοκκος, E.coli, αεριογόνος ψευδομονάδα, διάφορους βάκιλους κ.ο.κ.
Μέλι
Αποτέλεσε ένα από τα πρώτα αντιμικροβιακά «φάρμακα» που χρησιμοποιήθηκε πριν την έλευση των σημερινών φαρμάκων και ο λόγος είναι ότι μπορεί να μπλοκάρει την ανάπτυξη βακτηρίων, κυρίως λόγω της μεθυλγλυοξάλης και το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Καταναλώστε το ωμό και ακατέργαστο, που διατηρεί όλα τα φυσικά του συστατικά.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.