Τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά του καλοκαιριού
Ένα καλό του καλοκαιριού, εκτός από τη θάλασσα και την καλοκαιρία, είναι ότι τρεφόμαστε όλοι λίγο πιο ελαφριά και υγιεινά λόγω υψηλής θερμοκρασίας, προτιμώντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Αυτό από μόνο του είναι ευεργετικό. Αν, όμως, θέλετε να πάτε τη διατροφή σας σε άλλο επίπεδο, δείτε ποια φρούτα και λαχανικά της εποχής να επιλέγετε πιο συχνά, καθώς οι θρεπτικές τους ουσίες βρίσκονται τώρα στην κορυφή. Προτιμήστε τα πάντα από ντόπιους παραγωγούς, βιολογικά και απολαύστε τη δροσιά και τις βιταμίνες τους.
Κολοκυθάκια
Τα κολοκυθάκια περιέχουν μια φυτική ίνα, την πηκτίνη, η οποία συνδέεται με μείωση της χοληστερίνης και αυξημένη καρδιαγγειακή υγεία.
Ντομάτες
Είναι πεντανόστιμες και αρωματικές, πρωταγωνίστριες στη χωριάτικη σαλάτα και φουλ στα αντιοξειδωτικά και τη βιταμίνη C. Περιέχουν, ακόμη, λυκοπένιο, το οποίο έχει βοηθητική δράση ενάντια στις χρόνιες παθήσεις, ειδικά στον καρκίνο.
Καρπούζι
Το άκρως καλοκαιρινό αυτό φρούτο είναι πολύ ενυδατικό, κάτι που χρειαζόμαστε αυτή την εποχή. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό μας κρατά δροσερούς και ενυδατωμένους, ενώ παίζει ρόλο και στο αίσθημα κορεσμού, διώχνοντας την πείνα μας. Ταυτόχρονα, περιέχει κι αυτό λυκοπένιο, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος, ενώ μας παρέχει και βιταμίνη C.
Πεπόνι
Είναι διουρητικό, κάτι πολύ σημαντικό για τις γυναίκες, οι οποίες επηρεάζονται από ορμονικές διαταραχές. Ταυτόχρονα, είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι σημαντική για την όραση και την υγεία του δέρματος, και βιταμίνης C. Έχει, επίσης, υψηλό επίπεδο βιταμινών του συμπλέγματος Β και αποτελεί καλή πηγή καλίου, που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Βερίκοκα, ροδάκινα και νεκταρίνια
Αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών και είναι από τα πιο αρωματικά φρούτα του καλοκαιριού. Τα νεκταρίνια και τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και την αντιοξειδωτική βήτα καροτίνη, ενώ τα ροδάκινα περιέχουν αρκετή βιταμίνη C.
Φράουλες και μύρτιλα
Ανήκουν και τα δύο στην οικογένεια των μούρων και είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, πολυφαινολικές ενώσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των ασθενειών και τις συναντάμε σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Στα πλεονεκτήματά τους είναι ακόμη ότι αυξάνουν τη ροή του αίματος στο δέρμα και μειώνουν την ευαισθησία στο φως, βελτιώνουν την υφή, την εμφάνιση και τη δομή της επιδερμίδας. Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, μάλιστα, φαίνεται ότι παίζουν ρόλο στην επιβράδυνση της μείωσης της γνωστικής φθοράς. Καλές πηγές φλαβονοειδών είναι επίσης οι μπανάνες, τα εσπεριδοειδή, το μπρόκολο, η αγκινάρα, τα καρύδια, το θυμάρι κ.ά.
Κεράσια
Ιδανικά για τις στιγμές που αναζητάμε κάτι γλυκό, τα κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και σύμφωνα με έρευνες μπορούν να βελτιώσουν την ανάκαμψη του σώματος μετά τη γυμναστική, μειώνοντας τη φλεγμονή που προκαλείται από αυτή και τις ζημιές στους μυς. Ακόμη, περιέχουν μελατονίνη, η οποία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ύπνου και να αναζωογονήσει τον οργανισμό.
Σύκα
Έρχονται στο τέλος του καλοκαιριού για να μας θυμίσουν ότι όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν και να μας γλυκάνουν. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βοηθώντας στο αίσθημα κορεσμού, ενώ περιέχουν και πρεβιοτικά, βοηθώντας στην καλή πέψη και τη διατήρηση της υγείας του εντέρου. Αποτελούν, επίσης, πηγή ασβεστίου, ωφελώντας την υγεία των οστών, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην αύξηση του καλίου και στη μείωση της πίεσης.
Παντζάρια
Όχι μόνο είναι πλούσια σε καθημερινά θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β για υγιές νευρικό σύστημα, σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό, μαγνήσιο και κάλιο, που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αλλά μας παρέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που δεν βρίσκουμε εύκολα. Μας παρέχουν, για παράδειγμα, νιτρικό άλας, το οποίο μέσω διεργασιών οδηγεί σε καλύτερη κυκλοφορία και αρτηριακή πίεση, όπως και βεταΐνη, ένα αμινοξύ που βρίσκουμε και στο σπανάκι και την κινόα, το οποίο εμποδίζει και μειώνει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι.
Μελιτζάνες
Μία μελιτζάνα μας παρέχει το 35% του καλίου που χρειαζόμαστε καθημερινά και περισσότερες από τις μισές φυτικές ίνες που πρέπει να λάβουμε μέσα στην ημέρα. Μας παρέχει, επίσης, αρκετή ποσότητα βιταμίνης C για τόνωση του ανοσοποιητικού, μαγνήσιο και μικρή ποσότητα ασβεστίου για γερά οστά, όπως και βιταμίνη Β6 για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού και του μυϊκού συστήματος, αλλά και σίδηρο.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.