Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πώς να τρώτε πιο οικολογικά και ποιες τροφές να επιλέγετε

Με την πληθώρα επιλογών που έχουμε στη διάθεσή μας στα σούπερ μάρκετ, λίγοι αφιερώνουν χρόνο για να κάνουν πιο σωστές και «πράσινες» επιλογές. Έτσι καταλήγουμε να γεμίζουμε το καλάθι μας με τροφές που αφενός μπορεί να μην είναι ό,τι καλύτερο για εμάς και αφετέρου αυξάνουν το ενεργειακό μας αποτύπωμα (μέγεθος που μας βοηθά να υπολογίζουμε τις επιδράσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας πάνω στη γη), έχοντας αρνητικό αντίκτυπο στον πλανήτη.

Όσο εύκολο, όμως, είναι να κάνουμε τις λάθος επιλογές, άλλο τόσο είναι να αφιερώσουμε ελάχιστο χρόνο παραπάνω, για να κάνουμε τις σωστές, ξεκινώντας από τις παρακάτω συμβουλές, παίρνοντας ως αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης στις 22 Απριλίου που πλησιάζει.

Γενικές οδηγίες για τα ψώνια σας

• Επιλέξτε λιγότερες επεξεργασμένες τροφές στην καθημερινότητά σας, όσο αυτό είναι δυνατό. Οι πιο «πράσινες» τροφές είναι αυτές που φυτρώνουν στο έδαφος ή πέφτουν από το δέντρο.

• Οι βιολογικές τροφές είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον, από τις συμβατικής καλλιέργειας, λόγω του ότι είναι πιστοποιημένα απαλλαγμένες από συνθετικά λιπάσματα, χημικά, παρασιτοκτόνα κ.ο.κ.

• Προτιμήστε ντόπια προϊόντα και παραγωγούς ή προμηθευτείτε τα τρόφιμά σας από παραγωγούς χωρίς μεσάζοντες, αγοράζοντας τροφές που έχουν καλλιεργηθεί κοντά σας. Πολλές φορές, φρέσκα προϊόντα χρειάζεται να ταξιδέψουν πάνω από 2 χιλιάδες χιλιόμετρα πριν φτάσουν σε εμάς, οπότε μειώνοντας την απόσταση, μειώνουμε και τις εκπομπές αερίου.

• Αγοράζετε εποχικά φρούτα και λαχανικά, τα οποία επίσης βοηθούν να μειώσετε το ενεργειακό σας αποτύπωμα, συν του ότι φτάνουν φρέσκα στα χέρια σας.

• Μειώστε τις ζωικής προέλευσης τροφές, οι οποίες απαιτούν έξτρα ενέργεια για την παραγωγή τους και δημιουργούν περισσότερα απόβλητα. Με λιγότερα αλλαντικά, γαλακτοκομικά κ.ο.κ. θα κάνετε καλό και στο περιβάλλον και στην υγεία σας.

Ποιες τροφές είναι οι πιο φιλικές προς το περιβάλλον

Μπρόκολο: Το μπρόκολο παράγει ουσίες που το βοηθούν να αμυνθεί 100% με φυσικό τρόπο, χωρίς τη χρήση πολλών χημικών ουσιών. Οι ίδιες αυτές ουσίες που διώχνουν τα μικρόβια, μάλιστα, θεωρείται ότι μας προστατεύουν και ενάντιο στον καρκίνο.

Πράσινα φασολάκια: Απαιτούν λιγότερο συνθετικό λίπασμα, καθώς δημιουργούν το δικό τους άζωτο και αν η συγκομιδή τους γίνει σωστά, μπορεί ακόμη και να εμπλουτίσουν το έδαφος με έξτρα άζωτο, αποτελώντας τον… ήρωα των λαχανικών.

Φασόλια: Πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης, τα φασόλια μπορούν να βοηθήσουν να μειώσουμε το κρέας στη διατροφή μας, κάνοντας τους σωστούς συνδυασμούς για να πάρουμε επαρκή πρωτεΐνη. Συν τοις άλλοις, είναι πιο οικονομικά και διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κρεμμύδια: Οι τροφές με έντονη γεύση θεωρούνται γενικότερα οικολογικές και τα κρεμμύδια δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη λίστα. Ο λόγος είναι ότι οι ουσίες που δίνουν πικρή ή καυτερή γεύση, συνήθως αποτελούν την άμυνα της τροφής και εν προκειμένω οι θειούχες ενώσεις που χαρίζουν στο κρεμμύδι τη χαρακτηριστική οσμή του είναι αυτές που του προσφέρουν προστασία από μικρόβια και άρα μικρότερη ανάγκη για χρήση χημικών.

Πορτοκάλια: Οι πορτοκαλιές χρειάζονται πολύ λιγότερο νερό από την καλλιέργεια άλλων ειδών και η κατανάλωση νερού αποτελεί πάντα δείκτη για το πόσο φιλική προς το περιβάλλον είναι μια τροφή. Για παράδειγμα, 1,5 κιλό πορτοκάλια χρειάζεται περίπου 200 λίτρα νερό το χρόνο, τη στιγμή που οι μπανάνες φτάνουν τα 380 λίτρα, το ρύζι 1525 και ο καρπός κακάο σχεδόν… 9.500 λίτρα.

Πατάτες: Οι πατάτες απαιτούν μέτριες ποσότητες νερού και λιπάσματος, καθώς παράγουν οι ίδιες φυσικές ουσίες που κρατούν τα κρατούν μακριά, μαζί με τις ασθένειες. Ακόμη, αντέχουν πολύ κατά τη σωστή αποθήκευση, ενώ μια ψητή πατάτα αποτελεί πολύ μικρότερο βάρος για το περιβάλλον από άλλες τροφές.

Μήλα: Παρομοίως με τα πορτοκάλια, τα μήλα χρειάζονται λιγότερο νερό για την καλλιέργειά τους, ενώ έχουν χαμηλές απαιτήσεις σε λίπασμα, αν και χρειάζονται προσεκτικό έλεγχο όσον αφορά τα παράσιτα.

Αχλάδια: Όπως και τα μήλα, έτσι και τα αχλάδια έχουν χαμηλές σχετικά ανάγκες σε νερό, αλλά σε αντίθεση με τα μήλα, ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή, όταν αποθηκεύονται, γι’ αυτό και οι μεταφορές τους θέλουν προσοχή.

Μικρά ψάρια: Να θυμάστε ότι όσο πιο μικρά είναι τα ψάρια και όσο πιο χαμηλά βρίσκονται στη διατροφική αλυσίδα, τόσο το καλύτερο. Οι σαρδέλες, για παράδειγμα, είναι καλή επιλογή και για εσάς και για το περιβάλλον.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button