Οι πιο σημαντικές τροφές κατά του καρκίνου
Όσο οι έρευνες για τον καρκίνο συνεχίζονται, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο, τόσο στο να μας προστατέψει, όσο και να μας εκθέσει περισσότερο στον κίνδυνο, ανάλογα με τις επιλογές μας. Σίγουρα, βέβαια, ο καρκίνος έχει τις ρίζες του σε διάφορους παράγοντες, όπως είναι οι κληρονομικότητα, το κάπνισμα, η μόλυνση του περιβάλλοντος, ο πιο έξυπνος και λιγότερο ακριβός τρόπος, όμως, να προστατευτούμε είναι αφενός να κόψουμε το κάπνισμα και αφετέρου να βελτιώσουμε τη διατροφή μας με αντικαρκινικές τροφές, στις οποίες κυριαρχούν οι τροφές φυτικής προέλευσης.
Αν φροντίζετε να γεμίζετε τα 2/3 του πιάτου σας πάντα με τροφές φυτικής προέλευσης, τότε μειώνετε άμεσα την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών με τρανς λιπαρά, ενώ ταυτόχρονα αυξάνετε τις ωφέλιμες για τον οργανισμό ουσίες που σας βοηθούν να διατηρηθείτε υγιείς.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου (4/2), δείτε ποιες τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν να τον κρατήσετε μακριά και ξεκινήστε από σήμερα.
Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ
Η βιταμίνη αυτή του συμπλέγματος Β βρίσκεται σε πολλές ωφέλιμες για τον οργανισμό τροφές κι όσο πιο πολύ τις επιλέγουμε, τόσο περισσότερο προστατευόμαστε. Όταν κάποιος παρουσιάζει χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέως, έχει μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης μεταλλάξεων στο DNA, σύμφωνα με ειδικούς, ενώ αντίστοιχα, τα επαρκή επίπεδα δρουν προστατευτικά. Το φυλλικό οξύ δρα κατά του καρκίνου του παγκρέατος, μεταξύ άλλων, και μπορείτε να το βρείτε στις φακές, το σπανάκι, τα σπαράγγια, τον αρακά, το μπρόκολο, τα φιστίκια, τα πορτοκάλια, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα μαυρομάτικα φασόλια.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D
Οι έρευνες δείχνουν ότι η λιποδιαλυτή αυτή βιταμίνη που βοηθάει στην απορρόφηση ασβεστίου και το χτίσιμο γερών δοντιών και οστών, μπορεί επίσης να μας προστατέψει ενάντια στον καρκίνο, εμποδίζοντας την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Η βιταμίνη D φαίνεται να μειώνει συγκεκριμένα την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, μέχρι και 50%, ενώ μπορεί να βελτιώσει τους δείκτες επιβίωσης σε περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα, σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ, ακόμη και κατά 56%. Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D έχουν τα θαλασσινά, τα αβγά, ενώ σημαντική είναι και η έκθεση στον ήλιο μερικά λεπτά την ημέρα. Σκεφτείτε ότι μέσα σε 10 λεπτά έκθεσης, ο οργανισμός μπορεί να συνθέσει μέχρι και 5.000IU βιταμίνης, αν το σώμα εκτίθεται στο 40% της επιφάνειάς του, χωρίς αντηλιακό.
Τσάι
Όπως και άλλες φυτικής προέλευσης τροφές, το τσάι περιέχει φλαβονοειδή, ουσίες γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση. Ένα φλαβονοειδές, συγκεκριμένα, η καμφερόλη, έχει αποδειχτεί ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών και του μαστού. Περίπου 10-12mg καμφερόλης καθημερινά (ποσότητα που βρίσκεται σε 4 φλιτζάνια τσάι) μπορεί να συμβάλλει ενάντια σε αυτό το είδος καρκίνου, σύμφωνα με κάποιους ερευνητές.
Τζίντζερ
Το τζίντζερ, ή αλλιώς πιπερόριζα, είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και τη δράση του κατά της ναυτίας, αλλά παρουσιάζει σημαντική δράση και κατά του καρκίνου. Συγκεκριμένα, δρα απευθείας πάνω στα καρκινικά κύτταρα και μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή τους, ενώ φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στον καρκίνο των ωοθηκών, αν και χρειάζονται ακόμη περισσότερες έρευνες. Προσθέστε το, λοιπόν, στη σούπα, τις σάλτσες, τις μαρινάδες, το τσάι σας και απολαύστε την καυτερή του γεύση, μαζί με τα αντικαρκινικά του οφέλη.
Σταυρανθή λαχανικά
Σε αυτή την κατηγορία συναντάμε λαχανικά όπως τη λαχανίδα, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα οποία παρουσιάζουν, σύμφωνα με έρευνες, αντικαρκινικές ιδιότητες, δρώντας κατά του καρκίνου του προστάτη και του παχέος εντέρου και μειώνοντας τις πιθανότητες ανάπτυξής τους. Τα λαχανικά αυτά φαίνεται πως έχουν μεγαλύτερη δράση όταν τα κόβουμε και τα μασάμε, γι’ αυτό δοκιμάστε τα στις σαλάτες σας, ως συνοδευτικά στο πιάτο σας και συνδυάστε τα με λεμόνι και σκόρδο για έξτρα γεύση και οφέλη.
Κουρκουμάς
Πασπαλίζοντας λίγο κουρκουμά στο φαγητό σας, εκτός του ότι του χαρίζετε γεύση, χαρίζετε και στον εαυτό σας χρόνια ζωής. Ο λόγος είναι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κουρκουμίνης, συστατικού του κουρκουμά, οι οποίες βοηθούν στην αντιμετώπιση χρόνιων φλεγμονών, που οδηγούν στις περισσότερες ασθένειες. Η κουρκουμίνη μπορεί ακόμη να εμποδίσει τη μετάλλαξη, τον πολλαπλασιασμό και την εισβολή των καρκινικών κυττάρων, με τη δράση της να εκτείνεται σε καρκίνους της ουροδόχου κύστης και του γαστρεντερικού –αν και οι ειδικοί αναφέρουν ότι η κουρκουμίνη βοηθά σε κάθε τύπο καρκίνου. Μαγειρέψτε το ρύζι σας με κουρκουμά, το κοτόπουλο, τα λαχανικά και τις φακές ή πασπαλίστε τον σε διάφορες συνταγές για έξτρα χρώμα και γνωρίστε λίγο καλύτερα την ινδική κουζίνα, της οποία αποτελεί κύριο συστατικό.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.