9 τροφές για το ξηρό από το κρύο δέρμα
Μπορεί να έχουμε συνδέσει την ενυδάτωση της επιδερμίδας μας με τον ήλιο και το καλοκαίρι, αλλά και το χειμώνα με τις χαμηλές θερμοκρασίες είναι ιδιαιτέρως απαραίτητο να κρατάμε το δέρμα μας ενυδατωμένο.
Στο εμπόριο υπάρχουν σίγουρα πολλά καλλυντικά ενυδατικά προϊόντα που βοηθούν σε αυτό, αλλά για έξτρα βοήθεια μπορείτε να στραφείτε στη διατροφή σας. Όπως λέει και η σοφή ρήση «είμαστε ό,τι τρώμε» και η κατανάλωση των σωστών τροφών που θα κρατήσουν την επιδερμίδα σας απαλή και ελαστική είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε εύκολα και ταυτόχρονα να το απολαύσετε με τις παρακάτω τροφές.
Νερό
Ξεκινάμε από τα βασικά: πίνετε νερό! Το νερό είναι σημαντικό για τον οργανισμό μας και αποτελεί ζωτικό στοιχείο του δέρματος, ενώ όταν δεν το λαμβάνουμε σε επαρκείς ποσότητες, οι επιπτώσεις γίνονται ορατές και στο δέρμα μας. Δυστυχώς, το χειμώνα, λόγω κρύου, οι ποσότητες που καταναλώνουμε είναι πολύ μικρές, γι’ αυτό φροντίστε να το αυξήσετε στα 6-8 ποτήρια καθημερινά (συμπεριλαμβανομένων και των ροφημάτων).
Αβοκάντο
Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, ενώ αποτελούν καλές πηγές των αντιοξειδωτικών βιταμινών C και Ε, βοηθώντας το δέρμα σας να «κλειδώσει» την υγρασία, τώρα που έχει ξεραθεί από το κρύο. Στη διατήρηση της φυσικής υγρασίας της επιδερμίδας σας βοηθούν και τα ωμέγα-3 που περιέχει, τα οποία συμβάλλουν ταυτόχρονα στη λάμψη της και στη δράση κατά των ρυτίδων. Όπως και να’χει, με το αβοκάντο βγαίνετε κερδισμένοι, γι’ αυτό προσθέστε το στη σαλάτα σας και στο σάντουιτς και αφήστε το να δράσει!
Λιπαρά ψάρια
Ο σολομός, η ρέγκα, οι σαρδέλες, ο κολιός, οι αντσούγιες, το σκουμπρί αποτελούν εξαιρετικά ψάρια για το δέρμα σας. Ο λόγος είναι και πάλι τα ωμέγα-3 τους, τα οποία δυναμώνουν τα κύτταρα, διατηρούν τη φυσική υγρασία του δέρματος, σας προστατεύουν από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος, μειώνουν τη φλεγμονή, ενώ παρέχουν ταυτόχρονα προστασία και από τον καρκίνο. Κάποια ψάρια, μάλιστα, περιέχουν σελήνιο, το οποίο διατηρεί την ελαστίνη του δέρματος και το βοηθά να παραμείνει σφιχτό και απαλό. Όλα αυτά, βέβαια, αν αποφύγετε το τηγάνισμα και τα προτιμήσετε ψητά, στο γκριλ ή ποσέ.
Πορτοκαλί λαχανικά
Τα λαχανικά με πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα περιέχουν βήτα-καροτίνη, η οποία είναι εξαιρετική για την επιδερμίδα. Είναι αντιοξειδωτική, βοηθά στην καταπολέμηση του ξηρού δέρματος και το προστατεύει από τις βλαβερές ηλιακές ακτίνες και την περιβαλλοντική ζημιά. Τα περισσότερα από αυτού του είδους τα λαχανικά περιέχουν και βιταμίνες Α και C, οι οποίες βοηθούν στην επιδιόρθωση των ιστών και την παραγωγή κολλαγόνου. Ποια είναι, λοιπόν, αυτά τα λαχανικά; Οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, οι κόκκινες πιπεριές, η κολοκύθα είναι μερικά από αυτά, τα οποία όταν μαγειρεύονται, αποδίδουν περισσότερη βήτα-καροτίνη.
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι γεμάτο βιταμίνη Ε και καλά λιπαρά, ενυδατώνοντάς σας τόσο εσωτερικά (αν το καταναλώνετε), όσο και εξωτερικά (αν το εφαρμόζετε τοπικά).
Φυλλώδη λαχανικά
Το σπανάκι και άλλα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε σίδηρο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες Α, Β και Ε, οι οποίες προστατεύουν το δέρμα και βελτιώνουν το ανοσοποιητικό. Τα φυτοχημικά τους, μάλιστα, βοηθούν στην ενυδάτωση και κρατούν το δέρμα υγιές. Μαγειρέψτε τα στον ατμό σαν συνοδευτικό στο πιάτο σας ή απολαύστε τα στη σαλάτα με ελαιόλαδο και αβοκάντο για διπλή δράση!
Ξηροί καρποί και σπόροι
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι αποτελούν υπερτροφές, αφού περιέχουν ωμέγα-3, βιταμίνες Α, Β και Ε, μονοακόρεστα λιπαρά, μέταλλα και πλήθος αντιοξειδωτικών. Εκτός από τα οφέλη στον οργανισμό μας, ενυδατώνουν το δέρμα, προωθούν την ελαστικότητα, βοηθούν στην αναπαραγωγή των κυττάρων και προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες. Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια, τα φουντούκια, ο κολοκυθόσπορος, ο λιναρόσπορος, ο ηλιόσπορος περιέχουν θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό στο δέρμα και μπορείτε να τα απολαμβάνετε σαν σνακ, να τα πασπαλίσετε στο γιαούρτι σας ή τα δημητριακά σας, να τα προσθέσετε στο κέικ ή τα μάφιν σας ή σαν τόπινγκ στα πιάτα σας.
Φρούτα
Τα φρούτα, και ιδιαίτερα αυτά που παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αποτελούν ιδανικό τρόπο να ενυδατώσετε και να προστατέψετε το δέρμα σας. Τα περισσότερα περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμινών Α και C, ισχυρά αντιοξειδωτικά που θρέφουν το δέρμα, προωθούν την παραγωγή κολλαγόνου και το διατηρούν ελαστικό και σφιχτό. Τα πορτοκάλια, ο ανανάς, τα σμέουρα, τα μύρτιλα, το γκρέιπφρουτ είναι καλές επιλογές για το δέρμα, συν του ότι αποτελούν λαχταριστό σνακ είτε μόνα τους ή σε φρουτοσαλάτα, στα δημητριακά, στο γιαούρτι.
Αβγά
Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη βοηθά στην αναπαραγωγή των κυττάρων, ενώ ταυτόχρονα η λουτεΐνη τους προωθεί την ενυδάτωση και την ελαστικότητα του δέρματος. Εκτός από το να τα τρώτε, μπορείτε να τα εφαρμόζετε και τοπικά, φτιάχνοντας μια μάσκα με αβγό (αφού χτυπήσετε τα ασπράδια).
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.