Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

5 λάθη της καθημερινότητας που καταστρέφουν την ποιότητα της ζωής μας

2min reading time

Ως διατροφολόγος, έχω δει και ζήσει πάρα πολλές περιπτώσεις που οι αλλαγές στη διατροφή και το βάρος κατάφεραν να αλλάξουν ριζικά την ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων και είμαι πολύ χαρούμενη που μπορώ να συμβάλλω σε αυτό. Και από δική μου προσωπική εμπειρία, όμως, έχω νιώσει το πώς οι αλλαγές στη διατροφή προκαλούν σε εμένα την ίδια καλύτερη ποιότητα ζωής, με τη χορτοφαγία να αποτελεί σημαντικό σταθμό στη διατροφική μου πορεία.

Πέραν, όμως, των διατροφικών επιλογών, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής μας, γι’ αυτό και πρέπει να καταλάβουμε ότι για να την βελτιώσουμε, δεν πρέπει να επικεντρωθούμε σε ένα μόνο πράγμα, αλλά σε ένα σύνολο παραγόντων. Όταν κατανοήσουμε πώς ακριβώς πρέπει να είμαστε σε κάποιους τομείς της ζωής μας, τότε μόνο μπορούμε να πάρουμε το σωστό δρόμο προς τη βελτίωση και την ποιότητα.

Στο μεταξύ, όμως, κάνουμε λάθη. Σημαντικά λάθη που μας κοστίζουν και διαταράσσουν την ισορροπία της ζωής μας. Ας δούμε ποια είναι αυτά σύμφωνα με τον Thomas Campbell του T. Colin Campbell Center for Nutrition Studiesκαι ας δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για εμάς και τη ζωή μας.

Λάθος #1: Δεν κοιμόμαστε όσο πρέπει
Ο ύπνος είναι το «συνεργείο» του οργανισμού και άκρως σημαντικός για την υγεία μας. Πάνω από το 1/3 του συνολικού πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα στον ύπνο κάποια στιγμή στη ζωή του και ο κακής ποιότητας ύπνος, όπως είναι γνωστό σχετίζεται με αυξημένη πείνα, παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη, κατάθλιψη, αυξημένη αρτηριακή πίεση, κούραση, καρδιοπάθειες, αδύναμο ανοσοποιητικό, ακόμη και θάνατο ή θανατηφόρα ατυχήματα. Οι ενήλικες πρέπει απαραιτήτως να κοιμούνται 7-8 ώρες κάθε βράδυ. Αν, όμως, διαπιστώνετε ότι αυτό δεν συμβαίνει, σκεφτείτε τα παρακάτω:

-Δοκιμάστε διαλογισμό που έχει βρεθεί ότι μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο. Κάθε βράδυ για 10-15 λεπτά προσπαθήστε να χαλαρώσετε το σώμα σας, να αποφορτιστείτε από τις σκέψεις, να πάρετε βαθιές ανάσες και να δείτε τον εαυτό σας σαν παρατηρητής.

-Φροντίστε να πηγαίνετε καθημερινά την ίδια ώρα για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα το πρωί. Αν το ωράριο του Σαββατοκύριακου διαφέρει πολύ από αυτό των υπόλοιπων ημερών, είναι πολύ πιθανό να νιώθετε κάτι σαν jet lag, χωρίς να έχετε τη χαρά του ταξιδιού…

-Βγάλτε κάθε συσκευή με οθόνη που σας αποσπά την προσοχή έξω από το δωμάτιο, από λάπτοπ μέχρι κινητό, και προτιμήστε να μην έχετε τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα.

-Αποφύγετετοαλκοόλ, τηνκαφεΐνηκαιτηνικοτίνη.

-Ασκηθείτε συστηματικά και κατά προτίμηση καθημερινά.

-Βγείτε έξω την ημέρα, αν μπορείτε για άσκηση.

-Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, σηκωθείτε από το κρεβάτι και κάντε κάτι χαλαρωτικό, όπως π.χ. να διαβάσετε ένα βιβλίο, χωρίς να ανοίξετε ηλεκτρονικές συσκευές.

-Μην κοιμηθείτε μέσα στην ημέρα, εκτός κι αν είναι νωρίς και για λίγο.

Λάθος #2: Δεν κινούμαστε αρκετά

Η άσκησησχετίζεται με βελτίωση σχεδόν στα πάντα, από το σώμα, μέχρι την υγεία, ενώ υπάρχουν οφέλη ακόμη και στον καρκίνο. Στην πραγματικότητα, είναι μικρότερη η λίστα των σημείων που δεν ωφελούνται από την άσκηση, από αυτά που ωφελούνται γι’ αυτό βάλτε τη στη ζωή σας συστηματικά. Αν έχετε τη δυνατότητα και δεν θέλετε να κλείνεστε σε γυμναστήρια, προτιμήστε να περπατήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρι τη δουλειά, να βάλετε το ποδήλατο στη ζωή σας κ.ο.κ. Ο στόχος είναι 150 λεπτά μέτριας άσκησης (π.χ. ζωηρό περπάτημα) την εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας (π.χ. τζόκινγκ) την εβδομάδα. Η γιόγκα, το στρέτσινγκ, το tai chi κ.ο.κ. έχουν επίσης σημαντικά οφέλη.

Λάθος #3: Απομονωνόμαστε
Αυτό είναι αρκετά δύσκολο να διορθωθεί, καθώς αποτελεί δομικό πρόβλημα της κοινωνίας, αλλά είναι πολύ σημαντικό. Όπως φαίνεται, μάλιστα, οι περιοχές του κόσμου που σημειώνουν υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων που φτάνουν τα 100, έχουν κοινό το ότι θεωρούν πως η ένταξη σε μια κοινότητα είναι ουσιώδης. Το να συνδέεται κανείς με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό του είναι σημαντικό σε όλες τις φιλοσοφίες και θρησκείες –και όχι, το Facebook δεν «πιάνεται». Κλείστε τηλεόραση, κινητό κ.λπ. και σκεφτείτε τι σας φέρνει μεγαλύτερη ικανοποίηση στη ζωή. Τα χόμπι; Ο εθελοντισμός; Η θρησκεία; Όποιο κι αν είναι αυτό, βρείτε κοινότητες κοντά σας που να το υποστηρίζουν και ενταχθείτε. Όσο περισσότερο βρίσκεστε με ανθρώπους που έχετε κοινά, τόσο περισσότερο θα απολαμβάνετε τη ζωή.

Λάθος #4: Δεν συνδεόμαστε με τη φύση
Τα οφέλη του να βρίσκεται κάποιος έξω στη φύση αποδεικνύονται όλο και περισσότερο και μια βόλτα στον ήλιο μπορεί να κάνει θαύματα. Ο ήλιος που περνά από το τζάμι μέσα στο σπίτι μας δεν μας βοηθά στην παραγωγή βιταμίνης D. O ήλιος, όμως, που λαμβάνουμε με 15 λεπτά έκθεσης την ημέρα έξω συνδέεται με τη σύνθεση από τον οργανισμό της βιταμίνης και σύμφωνα με κάποιες έρευνες και με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου (συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος), πρόωρου θανάτου, κάποιων αυτοάνοσων νοσημάτων και κατάθλιψης. Η υπεριώδης ακτινοβολία έχει βρεθεί ότι αυξάνει χημικά στον οργανισμό, τις βήτα-ενδορφίνες, που δημιουργούν μια αίσθηση ευεξίας και μας ωφελεί και πέρα από τη βιταμίνη D –όταν τη λαμβάνουμε χωρίς υπερβολές. Εκτός αυτού, όμως, η επαφή με τη φύση είναι επίσης σημαντική. Φροντίστε, λοιπόν, καθημερινά, να βγαίνετε έξω 10-15 λεπτά μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ., χωρίς αντηλιακό, απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη ζωή. Ακόμη κι αν είστε στη δουλειά, μπορείτε να ξεκλέψετε ένα δεκάλεπτο για το διάλειμμά σας, προσπαθώντας να κάνετε λίγο περπάτημα, αναπνοές και να ξεχάσετε τα πάντα.

Λάθος #5: Έχουμε εθισμούς
Οι περισσότεροι νομίζουν πως ο εθισμός δεν τους αφορά, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορεί να συμβεί σε όλους και δεν σχετίζεται μόνο με τα ναρκωτικά, αλλά και με το τσιγάρο, το αλκοόλ, τα γλυκά… Το βασικό που πρέπει να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να δεχτούμε την απώλεια ελέγχου και να ζητήσουμε βοήθεια από ειδικούς, ανάλογα με το πεδίο του εθισμού.

Αυτό που αξίζει να θυμάστε σχετικά με τα παραπάνω και γενικά με τον υγιεινό τρόπο ζωής είναι ότι όλα αλληλοσυνδέονται: η περισσότερη άσκηση μπορεί να φέρει καλύτερο ύπνο, αλλά και περισσότερο ήλιο και φύση, αν ασκηθείτε έξω. Μην προσπαθήσετε να αλλάξετε απότομα πολλά πράγματα. Ξεκινήστε με ένα και σταδιακά βελτιώστε και άλλα, φροντίζοντας πάντα σε όλα να προσέχετε τη διατροφή σας, η οποία θα σας βοηθήσει να έχετε μέγιστα αποτελέσματα στην προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας ζωής σας. Καλή επιτυχία!

Call Now Button