3 τρόποι να φάτε τις μπάμιες αλλιώς και να τις απολαύσετε
Καταλαβαίνω τη… δυσπιστία σας απέναντι στις μπάμιες –το παιδικό «τραύμα» των περισσοτέρων είναι μεγάλο και βαρύ! Όσοι, όμως, δεν προσπεράσατε το άρθρο και κάνατε κλικ με σκοπό να δείτε πώς αλλιώς θα μπορούσατε να φάτε αυτό το τόσο παρεξηγημένο τρόφιμο, μόνο κερδισμένοι θα βγείτε και σας μιλάει μια παθούσα. Γιατί πριν γίνω διαιτολόγος-διατροφολόγος και ακόμα πιο πριν, στην παιδική ηλικία, οι μπάμιες σίγουρα ήταν στην X λίστα μου.
Ναι, μπορείτε να ζήσετε και χωρίς αυτές, αν η διατροφή σας είναι ήδη πλούσια σε ποικιλία λαχανικών. Για ακόμη μεγαλύτερη ποικιλία, όμως, είναι καλή ιδέα να προσπαθούμε να εντάξουμε κι άλλες τροφές, που ίσως στο παρελθόν είχαμε απορρίψει, αλλά μεγαλώνοντας καταλαβαίνουμε ότι μια διαφορετική οπτική πάνω στο ίδιο τρόφιμο, μπορεί να κάνει θαύματα. Κι επειδή είναι στην εποχή τους, γιατί να μην τους δώσουμε μια ευκαιρία; Είναι, άλλωστε ένα λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, με δράση κατά της χοληστερίνης, του καρκίνου και του διαβήτη.
Επιχείρηση «βλέννα»
Καταρχάς να ξεκινήσουμε από κάτι βασικό: την ιδιαίτερη υφή της. Είναι λίγο γλιτσερή; Είναι. Και καταλαβαίνω απόλυτα ότι αυτό είναι σημαντικά αποτρεπτικό για τους περισσότερους. Ξεκινώντας, λοιπόν, από αυτό, να σας πω ότι υπάρχουν τρόποι να καταπολεμήσουμε αυτή την ιδιαίτερη υφή. Δοκιμάστε να τις μουλιάσετε σε ξίδι για περίπου 30 λεπτά πριν τις μαγειρέψετε, κάτι που βοηθά στη διάλυση αυτής της βλεννώδους ουσίας. Ένας άλλος τρόπος είναι να τις βάλετε σε βραστό νερό για 3 λεπτά, να τις στραγγίξετε για μερικά λεπτά στη συνέχεια ώστε να φύγει μεγάλο μέρος αυτής της ουσίας και έπειτα να τις ψήσετε σε λαδόκολλα σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 2 ώρες. Έτσι θα τις έχετε έτοιμες για οποιοδήποτε πιάτο θέλετε να φτιάξετε (μπορείτε να τις βάλετε και στην κατάψυξη) και χρειάζονται περίπου 30 λεπτά ακόμη μαγείρεμα για να είναι έτοιμες. Επίσης, το μαγείρεμά τους stir fry μπορεί να μειώσει αυτή την αίσθηση. Να πούμε, βέβαια, ότι αυτή η βλέννα περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες, ενώ στο έντερο ζυμώνεται και κάνει καλό στο μικροβίωμα. Ωστόσο, οι περισσότεροι την απεχθάνονται, οπότε μπορούν να ακολουθήσουν τις παραπάνω τακτικές.
Πώς να τις προτιμήσετε για να τις λατρέψετε
Ψητές και σκορδάτες στο φούρνο
Μισείτε τη λαδερή τους μορφή; Δοκιμάστε τες ψητές στο φούρνο σε λαδόκολλα. Βγαίνουν τραγανές και μπορείτε να τις απολαύσετε και σαν σνακ με το χέρι. Αφού κάνετε μια από τις παραπάνω διαδικασίες, απλώστε τες σε λαδόκολλα με ψιλοκομμένο σκόρδο, προθερμάνετε τον φούρνο στους 180, πασπαλίστε λίγο ελαιόλαδο, αλατίστε και φτιάξτε ένα μιξ μπαχαρικών με σκόνη σκόρδου, μπούκοβο, πιπέρι, κουρκουμά ή ό,τι άλλο εσείς θέλετε. Πασπαλίστε, ψήστε για 13-15 λεπτά και απολαύστε την τέλεια κριτσανιστή υφή.
Καπνιστές stir fry
Το άρωμα πάπρικας θα σας κάνει να ξεχάσετε για πάντα τις μπάμιες που ξέρατε. Ζεστάνετε σε ένα wok ή αντικολλητικό τηγάνι 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε μέσα ψιλοκομμένες πιπεριές, πράσινες, κόκκινες και κίτρινες. Προσθέστε σκόρδο ψιλοκομμένο και τις μπάμιες σας, τις οποίες θα έχετε κόψει σε μικρές ροδέλες. Προσθέστε λίγη σάλτσα σόγιας (προσοχή, μην βάλετε και αλάτι γιατί θα βγει πολύ αλμυρό). Πασπαλίστε πιπέρι και πάπρικα και μαγειρέψτε για μερικά λεπτά.
Στην κατσαρόλα με άλλα λαχανικά
Αυτή η συνταγή δίνει ένα υπέροχο συνοδευτικό σε ρύζι, κινόα κ.ο.κ. –ή ένα πιάτο-σαλάτα για όσους θέλουν να φάνε ελαφριά και πολύχρωμα- και συνδυάζει μπάμιες, με 1 ξερό κρεμμύδι, 2 φλιτζάνια καλαμπόκι και 2 φλιτζάνια ντοματίνια. Κόψτε και σωτάρετε πρώτα το κρεμμύδι σας σε 1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κι έπειτα προσθέστε τα ντοματίνια (αφού πρώτα τα κόψετε στη μέση) και το καλαμπόκι. Κόψτε και τις μπάμιες σας (περίπου 3 φλιτζάνια) σε μικρά κομμάτια και προσθέστε τες κι αυτές με αλάτι, πιπέρι και λίγο μπούκοβο. Μαγειρέψτε τα για περίπου 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες.