3 λαχταριστές vegan προτάσεις για το εορταστικό τραπέζι
Μετρώντας αντίστροφα για γιορτές, εορταστικά τραπέζια και συγκεντρώσεις με φίλους και οικογένεια, είναι μια καλή στιγμή να κάνουμε και τον προγραμματισμό μας. Κάθε χρόνο σας κάνω ισορροπημένες και plant-based προτάσεις για αυτές τις ημέρες που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα (δείτε ενδεικτικά εδώ κι εδώ). Για φέτος, λοιπόν, σας προτείνω αλμυρή τάρτα με σπανάκι και μανιτάρια, φρέσκια και δροσερή σαλάτα με παντζάρι και έναν λιγουρευτό κορμό σοκολάτας χωρίς τίποτα ζωικό!
Vegan τάρτα με σπανάκι, μανιτάρια και vegan τυρί
Προμηθευτείτε ζύμη για τάρτες ( ή φτιάξτε τη δική σας με 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι, 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο και 1/4 φλιτζάνι κρύο νερό. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέστε το ελαιόλαδο και ανακατέψτε μέχρι η ζύμη να γίνεται θρυμματισμένη. Προσθέστε σταδιακά το κρύο νερό, μία κουταλιά της σούπας κάθε φορά, μέχρι η ζύμη να ενωθεί. Ζυμώστε για 2-3 λεπτά. Ανοίξτε τη ζύμη και τοποθετήστε την σε ταρτιέρα. Ψήστε τη για 10-12 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα και αφήστε την να κρυώσει. Για να μη φουσκώσει, βάλτε πάνω μια λαδόκολλα με ρύζι, τα οποία θα αφαιρέσετε στη συνέχεια).
Για τη γέμιση θα χρειαστείτε
2 φλιτζάνια σπανάκι (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
1 φλιτζάνι μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
1/2 φλιτζάνι βίγκαν φέτα (προαιρετικά)
1/4 φλιτζάνι ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι και ψιλοκομμένες
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι
1/4 φλιτζάνι φυτική κρέμα (προαιρετικά για κρεμώδη υφή)
1 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά για τυρένια γεύση)
Σε τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τα μανιτάρια και σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν και στη συνέχεια προσθέστε το σπανάκι και σοτάρετε μέχρι να μαραθεί. Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε τις ελιές, τη βίγκαν φέτα, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και τη θρεπτική μαγιά. Αν θέλετε μια πιο κρεμώδη γέμιση, προσθέστε φυτική κρέμα. Όταν η ζύμη έχει κρυώσει λίγο, γεμίστε την με το μείγμα σπανάκι-μανιταριών. Ψήστε για 25-30 λεπτά ή μέχρι η γέμιση να έχει σταθεροποιηθεί και η επιφάνεια να έχει ροδίσει. Αφήστε το τάρτα να κρυώσει ελαφρώς πριν τη σερβίρετε.
Vegan σαλάτα με παντζάρι
Για αυτή την πεντανόστιμη, δροσερή και πολύχρωμη χειμωνιάτικη σαλάτα θα χρειαστείτε:
3-4 βρασμένα παντζάρια, κομμένα σε κυβάκια
1 φλιτζάνι ρόκα ή ανάμεικτα πράσινα φύλλα
1 πορτοκάλι, καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες
½ φλιτζάνι καρύδια (καβουρδισμένα, αν προτιμάτε)
2-3 κουταλιές της σούπας σταφίδες ή cranberries
½ φλιτζάνι vegan φέτα (προαιρετικά)
Για το dressing
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού ή βαλσαμικό ξίδι
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon
1 κουταλάκι του γλυκού σιρόπι αγαύης ή μελάσα
Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Βράστε τα παντζάρια μέχρι να μαλακώσουν. Άφησέ τα να κρυώσουν, καθαρίστε τα και κόψτε τα σε κυβάκια ή φέτες.Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε τη ρόκα, τα παντζάρια, το πορτοκάλι, τα καρύδια και τις σταφίδες. Αν χρησιμοποιείτε vegan φέτα, πρόσθεστέ την στο τέλος. Σε ένα μικρό μπολ, αναμείξτε όλα τα υλικά για το dressing και ανακατέψτε καλά. Ρίξε το dressing πάνω από τη σαλάτα και ανακάτεψε ελαφρά για να πάει παντού. Tip: Μπορείτε να προσθέσετε κινόα ή φακές για μια πιο χορταστική εκδοχή, ενώ λίγο φρέσκο θυμάρι ή δυόσμος προσθέτει μια αρωματική πινελιά.
Vegan κορμός σοκολάτας
Για το παντεσπάνι
150 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης ή αλεύρι από αμύγδαλα (ή μείγμα τους)
50 γρ. κακάο
80 γρ. ζάχαρη καρύδας ή σιρόπι σφενδάμου (μειώνει τον γλυκαιμικό δείκτη)
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
1 πρέζα αλάτι
250 ml γάλα βρόμης ή άλλο φυτικό γάλα (χωρίς πρόσθετα ζάχαρης)
60 ml ελαιόλαδο ή λιωμένο λάδι καρύδας
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ. μηλόξιδο
Για τη γέμιση
200 ml κρέμα καρύδας ή γιαούρτι καρύδας (χωρίς ζάχαρη)
1-2 κ.σ. σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη
200 γρ. vegan κουβερτούρα
80 ml φυτική κρέμα
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C και στρώστε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί (περίπου 30×40 εκ.). Σε ένα μπολ, αναμείξτε το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη καρύδας, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέστε το γάλα αμυγδάλου, το ηλιέλαιο, το εκχύλισμα βανίλιας και το μηλόξιδο. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει λείο το μείγμα. Απλώστε το μείγμα στο ταψί ομοιόμορφα και ψήστε για 10-12 λεπτά.
Για τη γέμιση, χτυπήστε τη φυτική κρέμα καρύδας με τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια μέχρι να γίνει αφράτη. Αφήστε τη στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.
Όταν ψηθεί το παντεσπάνι, αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς και μετά αναποδογυρίστε το πάνω σε μια καθαρή πετσέτα. Ρολάρετε το παντεσπάνι μαζί με την πετσέτα και αφήστε το να κρυώσει τελείως. Ξετυλίξτε το, απλώστε τη γέμιση και ξανατυλίξτε το προσεκτικά.
Για την επικάλυψη, λιώστε τη σοκολάτα μαζί με την κρέμα καρύδας σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει λεία. Απλώστε την επικάλυψη πάνω στον κορμό. Διακοσμήστε με κακάο ή ό,τι άλλο θέλετε. Αφήστε το στο ψυγείο για 1-2 ώρες και μετά σερβίρετε.
Καλές γιορτές!