3 ιδέες για πασχαλινές σαλάτες
Σε μια γιορτή που όλοι δίνουν έμφαση στο κρέας και τα λιπαρά, εμείς θα σας τραβήξουμε την προσοχή με λαχταριστές, πεντανόστιμες και διαφορετικές πολύχρωμες σαλάτες, που θα βοηθήσουν το πεπτικό και το έντερο, θα μειώσουν το φούσκωμα και θα χαρίσουν μια νότα ισορροπίας στα παραδοσιακά επιβαρυμένα πασχαλινά τσιμπούσια.
Κινόα, σπανάκι, κράνμπερι, κίτρινη πιπεριά
Mια καλή πηγή πρωτεΐνης και μονοακόρεστων λιπαρών, το κινόα είναι μια εξαιρετική προσθήκη για τη σαλάτα σας. Ξεκινήστε με αυτό, μιας και θέλει την προεργασία του και βάλτε το να μουλιάσει σε ένα μπολ με κρύο νερό για 5 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε σε κόσκινο με ζεστό νερό μέχρι να τρέξει καθαρό κι έπειτα καβουρντίστε σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν ψηθεί, προσθέστε νερό σε αναλογία 1 1/2 έως 1 3/4 φλιτζάνια υγρού για κάθε φλιτζάνι κινόα. Μόλις πάρει βράση χαμηλώστε τη θερμοκρασία, σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για 15 λεπτά. Το κινόα σας είναι έτοιμο και μπορείτε τώρα να το βάλετε σε ένα μπολ σαλάτας, προσθέτοντας σπανάκι, κίτρινη πιπεριά κομμένη, αποξηραμένα κράνμπερι για γλυκύτητα και αντιοξειδωτικά και ένα κρεμώδες όξινο ντρέσινγκ. Φτιάξτε το ντρέσινγκ σας ανακατεύοντας μαζί χυμό λεμονιού, ψιλοκομμένο σκόρδο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, λίγο βούτυρο κάσιους, πιπέρι, μουστάρδα, μαϊντανό και λίγο νερό (αν χρειαστεί).
Ντοματίνια, πράσινα λαχανικά, κόκκινο λάχανο ντρέσινγκ σκόρδου
Χάρη στο ντρέσινγκ σκόρδου, η σαλάτα είναι σκορδάτη, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζει πράσινα λαχανικά, τραγανότητα λάχανου και γλυκύτητα από τα ντοματίνια, με πολλές φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Αναμείξτε, λοιπόν, πράσινα λαχανικά όπως μαρούλια, ρόκα, λόλα, λαχανίδα, κόψτε στη μέση περίπου 10 ντοματίνια και προσθέστε τα και μην παραλείψετε το κόκκινο λάχανο, που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες. Για το ντρέσινγκ σας, λιώστε μια σκελίδα σκόρδο, ρίξτε τη μέσα σε 2-3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, προσθέστε ρίγανη, ανακατέψτε και περιχύστε.
Ρεβίθια, ντοματίνια και ελιές
Μια αρκετά διαφορετική μεσογειακή σαλάτα, πλούσια σε πρωτεΐνη χάρη στα ρεβίθια, αλλά και με διαφορετική υφή, αφού τα όσπρια εδώ είναι πρωταγωνιστές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμα, μαγειρεμένα ρεβίθια που σας έχουν περισσέψει ή από το σούπερ-μάρκετ χάριν ευκολίας, ή να τα μαγειρέψετε μόνοι σας, μουλιάζοντάς τα προηγούμενο βράδυ και βράζοντάς τα σε αλατισμένο νερό την επόμενη ημέρα μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 1 με 1,5 ώρα). Όταν είναι έτοιμα, βάλτε τα σε ένα μπολ σαλάτας και συνδυάστε τα με ντοματίνια κομμένα στη μέση, μαϊντανό ή κόλιαντρο και ελιές κομμένες σε ροδέλες. Πασπαλίστε με λίγο ελαιόλαδο κι έχετε μια τόσο χορταστική σαλάτα, φουλ στην πρωτεΐνη και τα καλά λιπαρά, που ίσως αποσπάσει την προσοχή σας από τα υπόλοιπα πασχαλινά φαγητά, ενώ θα σας χορτάσει για να μην οδηγηθείτε σε υπερκατανάλωση.